3.9.2022

Huutokauppahelmet – Helsingin Länsi-Saksan lähetystön VW Kupla

Volkswagen Kupla Beetle huutokauppahelmet

Valkoinen Volkswagen Beetle vaikuttaa melko tavalliselta harrasteautolta, mutta auton historiasta löytyy muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Volkswagen Beetle, meikäläisittäin Kupla-Volkkari, ei juuri esittelyjä kaipaa. Toisen maailmansodan kaiuista syntynyt kansanauto löysi 1940-luvun lopulta alkaen faneja ja käyttäjiä niin Euroopasta, Amerikoista kuin Aasiastakin. Ferdinand Porschen kynäilemä autosuunnitelma kesti aikaa myös sodan jälkeisessä maailmassa ja lopulta alkuperäistä Typ 1 Kuplaa valmistettiin aina 2003 saakka. 65 valmistusvuoden aikana autoja tehtiin yhteensä 21,5 miljoonaa kappaletta.

Volkswagen Kupla Beetle huutokauppahelmet

Suomessa Kupla juhli 70-vuotista taivaltaan pandemian ensimmäisinä kuukausina kesällä 2020, jolloin alkoi auton virallinen maahantuonti. Jo 1940-luvulla maahamme oli kuitenkin tullut joitain yksilöitä puolivirallisesti tuotuna. Lisäksi 48 autoa koottiin Heinolassa, merkiten jyräävän paikkakunnan pääsyä Kuplan värikkääseen valmistuspaikkahistoriaan.

Ei siis ole ihme, että Volkswagen Kuplat ovat edelleen suositujja harrasteautokohteita, joihin monilla liittyy tunneside vuosikymmenten takaa. Valmistusmääränsä vuoksi autot ovat myös harvinaisia erikoisuuksia helpompia harrastettavia.

Volkswagen Kupla Beetle huutokauppahelmet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1978 Volkswagen Beetle 1200

Huutokaupattava autoyksilö näyttää melko tavalliselta valkoiselta Volkswagen Kuplalta. Vuosimallia 1978 oleva auto on tosin melko hyvässä kunnossa ja puskureista roikkuvat suomalaiset rekisterikilvet.

Auton historiaa penkomalla paljastuu kuitenkin mielenkiintoisia yksityiskohtia. Huoltokirjan mukaan auton luovutustarkistus ja ensimmäinen huolto on tehty Bonnissa ja käyttöohjekirja on saksaksi. Auto rekisteröitiin Suomeen ajallaan 1978, mutta se kuului Länsi-Saksan suuralähetystölle rekisteritunnuksella CD-1014.

Volkswagen Kupla Beetle huutokauppahelmet

Suurin osa Kuplan seikkailuista on tapahtunut Helsingin alueella, joskin auto on ollut pois liikenteestä vuosina 1995-2020. Tuona aikana auto on entisöity perusteellisesti. Huoltokirjaa koristavat VV-Auton ja Vasama VW Servicen leimat. Joulukuussa 1985 auto sai uuden alkuperäismoottorin 65 078 kilometrin kohdalla. Tammikuussa 2022 auto katsastettiin ja museorekisteröitiin Suomessa.

Volkswagen Kupla Beetle huutokauppahelmet

Kilometrimittarin lukema on 17 850 kilometriä. Moottorina on 1,2-litrainen ilmajäähdytteinen nelisylinterinen moottori, jonka teho on noin 34 hevosvoimaa ja vaihteistona nelipykäläinen manuaali.

Auton myyjän mukaan autossa ei ole korivaurioita. Valkoinen maalipinta on pääosin hyvässä kunnossa uudelleenmaalauksen jäljiltä, mutta viimeistely on paikoin appelsiinipintaista. Mustavalkoista kukonaskelverhoilua pidetään alkuperäisenä ja se on kohtuullisen hyvässä kunnossa kuljettajan istuimen sivutukea lukuun ottamatta. Muoviosissa ei ole huomautettavaa ja ohjauspyörää komistaa Wolfsburgin vaakuna. Autossa ei ole havaittuja vikoja tai vikavaloja.

Volkswagen Kupla Beetle huutokauppahelmet

Collecting Cars -huutokauppapalvelussa listattu Volkswagen Kupla 1200 on myynnissä 8.9.2022 asti.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat