3.6.2023

Huutokauppahelmet – Paul Newmanin ”Volvette” yhdistää 960:n ja Corveten parhaat puolet

Volvo V90 Volvette V06 Paul Newman V8 Corvette LS2

Valkokankaalta ja kilparadoilta tunnettu Paul Newman tykkäsi myös Volvoista, kunhan niihin oli laitettu lisää tehoa. Kuumista farkuista viimeinen oli yllätyslahja Newmanin kilpatiimiltä.

Paul Leonard Newman (1925–2008) ei juuri esittelyä kaipaa. Suurelle yleisölle Newman tuli tutuksi valkokankaalta, mutta Newman kunnostautui myös autourheilussa olemalla sekä nopea kuljettaja että pyörittämällä omaa kilpatiimiä. Newman itse kuvaili moottoriurheilua ensimmäiseksi asiaksi, missä hän tunsi omaavansa kykyjä.

Rakkaus moottoriurheiluun sai kipinän Newmanin harjoitellessa ajokoulussa elokuvan Kilparatojen voittaja (Winning, 1969) kuvauksia varten. Pian "P.L. Newman" oli tuttu näky Datsuneiden ja Nissaneiden ohjaimissa eri kilpasarjoissa. Saavutuksiin kuuluu toinen sija Le Mansin 24 tunnin kilpailussa ja luokkavoitto Daytonan 24 tunnin kilpailussa. Jälkimmäiseen Newman pystyi yli 70 vuoden iässä vuonna 1995.

Volvo V90 Volvette V06 Paul Newman V8 Corvette LS2

Newman lainasi äänensä myös Autot-elokuvaan, jossa hän oli alkuperäinen Doc Hudson.

Mutta se moottoriurheilusta. Newman rakasti myös nopeita Volvoja – siis nopeampia kuin tehtaalta sai. Ensimmäisen kerran hän yhdisteli 740 Volvon ja Buick Grand Nationalin turboahdetun V6:n ainekset. Toisella kerralla Volvo 960 sai Mustangin 5,0-litraisen mekaanisesti ahdetun moottorin. Newman kertoi ideastaan talk show -juontaja David Lettermanille, joka arvosti yhdistelmää ja halusi itselleen samanlaisen.

Volvo V90 Volvette V06 Paul Newman V8 Corvette LS2

Kolmas nopea Volvo Newmanin historiassa tuli näyttelijälle yllätyksenä, sillä hänen kilpatiiminsä rakensi hänelle lahjan vuonna 2007. Vuoden 1998 Volvo V90 oli viimeisiä 960-sarjan farmareita. Konepellin alla puolestaan lymysi tällä kertaa Corvette C6:n V8 ja automaattivaihteisto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1998 Volvo V90 "Volvette"

Paul Newman -aiheiseen huutokauppaan päätynyt "Volvette" tai "V06" on viimeinen tähden yllätys-Volvoista. Keulan alla on Chevroletin LS2 -moottori ja parina on General Motorsin nelivaihteinen automaatti. Takavetorakenteen ansiosta autoon ei tarvinnut tehdä juuri kardaanin lyhentämistä vaativampia muutoksia. Vaihteiston vivusto jouduttiin suunnittelemaan uudelleen ja etujousitus sai komponentteja 911:stä.

Volvo V90 Volvette V06 Paul Newman V8 Corvette LS2

Ulkoisesti auto pidettiin mahdollisimman lähellä tavallista, sillä Newman tykkäsi ns. sleeper-tyylistä. Niinpä 25 vuotta vanha Volvo näyttää 25 vuotta vanhalta ulkoisesti, auringon ja ajan haalistuttaessa maaliipntaa. Takaluukussa on tosin vitsikkästi tehty mallimerkintä "V06", vitsinä sekä V90:stä että C06:sta.

Volvo V90 Volvette V06 Paul Newman V8 Corvette LS2

Tummanharmaa V90 ei juuri aikalaisiaan kalpene. Beigessä nahkasisustassa erottuu lähinnä hansikaslokeron kanteen asennettu laatta "To PLN. This Should Get You To The Grid On Time. From The Team." Tarina ei kerro liittyykö viestiin jonkinlainen ennakkotapaus.

Volvo V90 Volvette V06 Paul Newman V8 Corvette LS2

Valitettavasti Newman poistui keskuudestamme hiukan auton saamisen jälkeen, joten kilometrejä autolle ei ole kertynyt valtavasti uuden elämänsä aikana. Auton mukana tulee koko joukko alkuperäisdokumentaatiota sekä alkuperäinen kutoskone ja vaihteisto.

Volvette myydään RM Sotheby'sin Paul Newman -huutokaupassa 13. kesäkuuta. Auton hinnaksi on arvioitu noin 20 000–25 000 dollaria, eikä sillä ole hintavarausta.

Lähde ja kuvat: RM Sotheby's Teksti: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Luetuimmat