18.1.2019

Jos auto on sinulle tärkeä, toimi nyt!

Autoliitto 100 Tarvitsen autoa keltainen kupla

Liikkumisen vapaus on uhattuna – Autoliitolta avoin vetoomus autoilun edellytysten takaamiseksi.

Haluatko liikkua autolla vapaasti juuri silloin kun siihen on tarvetta?

Autoliiton mukaan ihmisillä tulee olla mahdollisuus valita vapaasti itselleen parhaiten soveltuva liikkumismuoto. Sadatta juhlavuottaan viettävä Autoliitto kerää nimiä vetoomukseen liikkumisen vapauden puolesta.

Autoilijoiden vetoomus luovutetaan kuluvan vuoden lopussa päättäjille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vetoomus päättäjille

Vetoomuksen allekirjoittaneet edellyttävät, että kansalaisilla olisi jatkossakin mahdollisuus valita vapaasti parhaiten sopiva liikkumismuotoa, jotta autoilun kustannuksia ei kohtuuttomasti nosteta, ja että autoilun sujuvuutta ei heikennetä ja matka-aikoja pidennetä tarkoitushakuisesti.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa joko osoitteessa www.autoliitto.fi/vetoomus tai juhlavuoden tapahtumissa, joista löytyy tietoa samasta osoitteesta.

Autoliitto on mukana omalla osastollaan myös kuluvan viikonvaihteen Matka 2019 -messuilla Helsingissä. Siellä nimensä ja oman viestintä voi vetoomuksen lisäksi kirjoittaa myös keltaiseen vuosimallin 1972 Kupla-Volkkariin.

Kolmetuhatta autoilukertomusta

Autoliitto keräsi viime syksynä tavallisilta suomalaisilta omakohtaisia kertomuksia siitä, mihin he tarvitsevat autoa. Kyselyn saama vastaanotto oli suopea ja innokas.

Suosio yllätti Autolitonkin, sillä suomalaisten kertomuksia kertyi liki kolmetuhatta. Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista kertoi tarvitsevansa autoa omassa arjessaan työssäkäyntimatkoihin ja muuhun välttämättömään asiointiin, kuten lasten hakemiseen ajoissa päiväkodista tai harrastuksista.

Autoilun keskiössä ovat myös välttämättömät kauppamatkat ja omien ikääntyneiden vanhempien asioiden hoitaminen.

– Autoa käyttävät aivan tavalliset työssäkäyvät ihmiset arjen asioihin, joiden hoitaminen ei käytännössä ilman autoa onnistu. Silmiinpistävää oli myös se, että auton käyttötarve ei rajoitu maaseudulle, kuten monesti annetaan ymmärtää. Auto on ylivoimainen kulkuneuvo pääkaupunkiseutua myöten varsinkin asiointimatkoja yhdisteltäessä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Outoa hankaloittamista

Viime aikoina eri tahoilta on tullut esityksiä, joiden mukaan autoilua pitäisi hankaloittaa ja tehdä siitä kalliimpaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään muita kulkumuotoja. Autoliiton mielestä tämä on väärä lähestymistapa.

– Ihmiset valitsevat aina itselleen parhaiten sopivan kulkumuodon. Valintaan vaikuttaa kustannusten lisäksi, saatavuus, joustavuus, matka-aika, turvallisuus ja moni muu asia.

– Henkilöautoilua ei pidä keinotekoisesti hankaloittaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään itselleen huonommin soveltuvaa kulkumuotoa. Meidän ei pidä tahallaan kurjistaa Suomessa asumista, työskentelemistä ja yrittämistä, Nieminen tähdentää.

Autoliitto 100 Tarvitsen autoa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arjen mahdollistaja

Autoliiton edeltäjäjärjestön, Autoklubin, perustamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta marraskuussa 2019. Vaikka sataan vuoteen mahtuu paljon muutosta, on Autoliiton ydintehtävä eli autoilijoiden etujen valvominen pysynyt samana.

Auto ei ole enää harvojen luksustuote, vaan tavallisten ihmisten arjen mahdollistaja.

– Autoilijoiden edunvalvontaa tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan Autoliiton satavuotisen historian aikana, Nieminen sanoo

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Antti Hentinen ja Marko Jokela

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat