1.4.2021

Kakolassa vapaaehtoisesti – vankilatunnelmaa mutta tyylikkäästi

Turussa yöpyjälle on tarjolla jotakin muuta kuin tutun ketjuhotellin puitteet. Vanhan vankilan paksujen seinien ja kalterien suojassa nukkuu sikeästi.

Vastaus terästää kysyjänsä korvat. Siis yövyitte missä, vankilassa?

Kokemus onnistuu Turussa, jonka pahamaineisella Kakolanmäellä sijaitsee loppusyksyllä 2020 avautunut uusi elämyksellinen perheomisteinen hotelli, Hotel Kakola.

Vuonna 1890 valmistunut näyttävä ja kookas rakennus on entinen lääninvankila, jota yhä ympäröivät muurit ja joka on muiltakin rakenteiltaan vankkaa tekoa. Jos täältä on aiemmin haluttu karata, niin nyt tänne hingutaan.

Kiinnostus on roihahtanut heti alusta liekkeihin haastavasta korona-ajasta huolimatta, hotellinjohtaja Eerika Rinne kertoo. Rinteellä on vankilakokemusta omastakin takaa – Katajanokan entisestä vankilasta, jossa hän työskenteli nelisen vuotta hotellinjohtajana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arvokas kulttuuriteko

Hotel Kakolan punatiilinen rakennus oli vankilana viralliselta nimeltään Turun lääninvankila, jossa pidettiin oikeudenkäyntiä odottavia tutkintavankeja. Hotel Kakolasta on muokkautunut ainutlaatuinen kokonaisuus. Mittava kunnostus on ollut kulttuuriteko, arvorakennukset kun uhkaavat ajan kuluessa tuhoutua, mikäli ne jäävät käyttämättöminä oman onnensa nojaan.

Hotel Kakola on peruskorjattu kauttaaltaan ja sisustettu tyylikkäästi paikan henkeen sopivasti. Kunnostuksessa on kierrätetty vanhoja materiaaleja, esimerkiksi aulan ja viinituvan pöydät on tehty puretun sisäkaton hirsistä.

Arkkitehtuurisestikin kiinnostavin ydin ovat pitkät käytävät, jotka olivat aiemmin kolmen kerroksen osalta avoimet. Nyt kerrosten käytävät ovat umpinaiset, mutta niiden päissä on alkuperäiset, mutta kunnostetut portaikot.

Jäljellä ovat siis ne ihan ne samat teräsaskelmat kulumineen, joita vangit käyttivät, kuka nyreissään kiinnijäämisestään, kuka varmana syyttömyydestään ja piakkoin koittavasta vapaudesta. Näiden seinien suojissa tuomioitaan istuivat miedompia tuomioita saaneet miehet, ensikertalaiset murhaajat, sakkotuomioita istuvat ja rattijuopot. Aina 1990-luvulle asti tänne tuotiin säilöön myös irtolaisia kadulta. Viimeiset vangit lähtivät vuonna 2007.

– Täällä on käynyt useampikin paikan entinen asukas, joilla on ollut kerrottavanaan kiinnostavia kokemuksia. Niitä kuulisimme mielellään lisääkin, Eerika Rinne kertoo.

Hänestä on mukavaa, jos asiakkaat ovat aidosti kiinnostuneita rakennuksen aiemmista vaiheista ja toiminnoista. Henkilökunta on perehtynyt rakennuksen historiaan ja heillä on vastaus moniin uteluihin. Ala-aulassa on hotellivieraille tarjolla selailukappaleena mainio tietoteos Kakola – vankilan tarina.

Kotimaan helmi

Kotimaan helmi on Moottorin valitsema kotimainen matkakohde, joka on persoonallinen, elämyksellinen ja houkutteleva.

Karut sellit ja erilaiset huoneet

Vaikka yöpyminen hoituu vanhassa vankilassa, eivät olot ole ankeat tai puitteet liian karut. Huoneita on 151, joista yksikään ei ole samanlainen. Osasta huoneita avautuvat hienot näkymät yli Turun, onhan Kakolanmäki Turun toiseksi korkein kukkula. Yhden ja kahden hengen huoneiden lisäksi tarjolla on väljiä perhehuoneita ja hulppeita sviittejä. Useimmat huoneista on rakennettu yhdistämällä kaksi tai kolme entistä selliä.

Vanha kansansävelmä tekee oikeutta hotellin sijainnille.

Hurjan pojan koti se on rakennettu,

paikalle niin ihanalle,

Aurajoen rannalle,

kalliolle vankalle,

vuorelle niin korkealle.

– –

Ovet tääl on raudasta,

ja ikkunoissa on kalterit

mut näköala kaupungille.

Hotellikäyttöä ajatellen oli kynnyskysymys, että vanhat kapeat ja matalat sellinovet saatiin Museoviraston suostumuksella avarrettua nykyaikaisiksi hotellihuoneen oviksi, joista ei tarvitse käydä nöyristellen.

Perhehuoneen erikoisuus on kahden yöpyjän kerrossänky, joka on ympäriinsä vankasti kalteroitu. Näistä pedeistä ei yöpuulle patisteltu jälkikasvu taatusti karkaa…

Kaikkein karuinta tunnelmaa on tarjolla, jos valitsee huoneekseen pienen sellihuoneen, jonka värimaailma on maanläheinen yhdistelmä harmaan eri sävyjä, mustaa ja teräspintaa. Paksujen kiviseinien suojissa nukkuu häiriöittä, mutta ilman ylenmääräisiä mukavuuksia. Sänkynä on kapeahko kerrossänky. Vessa on teräspytty avoimessa nurkassa ovensuussa. Sitä vastapäätä on teräksinen pesuallas ja vesihana.

Ovensuun ja sängyn välissä on jätetty alkuperäinen kalteriseinä. Pienen huoneen pieni ikkuna on kalteroitu. Sellihuoneessa ei ole suihkua tai televisiota, minibaarista puhumattakaan. Ainoana viihdykkeenä ulkomaailmasta on radio. Sellihuoneessa yöpyvien käytössä on käytävällä neljän sellihuoneen yhteinen suihkutila, jonka oven saa lukittua.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kekseliäs sisustus

Sisustusratkaisut ovat yksityiskohdiltaan kekseliäät ja taiten mietityt. Vanhat, alkuperäiset mustiksi maalatut ikkuna- ja ovikalterit on ripustettu vastaanoton kattoon, viinituvan katossa roikkuvat kettingit ja tuolien selkänojissa on jämerät käsiraudat. Ala-aulan katosta laskeutuvat ikkunaverhot ovat kuin lakanat, jotka ovat solmitut karkaamista varten köydeksi.

Käytävien kokolattiamattojen tukkimiehen kirjanpito -kuviointi on viittaus siihen, että tässä rakennuksessa on aiemmin laskettu tarkasti jäljellä olevia päiviä. Eri kerrosten käytävien seinien heleät vaaleat värisävyt muistuttavat nekin vankilan alkuperäisiä seinävärejä.

Hotellin mainion Ruben Ravintolan ruokalistaa selatessa voi pohdiskella, mistä Kakolanmäen vankien ruokavalio koostui vankilatoiminnan ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Sen peruspilarit olivat kuiva ruisleipä, silakat, ohrapuuro ja keitto, jossa oli naudan- tai sianlihaa sekä perunoita, herneitä tai ohraa. Nyt on valinnanvaraa aika lailla enemmän, ja annoskoot riittäviä.

Rubenille voi povata menestystä, sillä palvelu on ystävällistä ja hinta-laatusuhde on kohdallaan: kokeilemamme viiden ruokalajin maistelumenun hinta ilman ruokajuomia oli 58 euroa. Ravintola on saanut nimensä suurhuijarihurmuri Ruben Oskar Auervaaralta (1906–1964), joka vietti eri vankiloissa yhteensä 26 vuotta. Mies nousi kuuluisaksi petkuttamalla rahaa naisilta katteettomilla lupauksilla naimisiin menosta.

Leipomo, olutpanimo, kahvila…

Uuttakin on luvassa. Hotellin yhteyteen valmistuu vuoden 2021 aikana spa-kylpylä. Ympäristö on kohentumassa ja Kakolanmäki rakentumassa puistomaiseksi kaupunginosaksi, jossa on jo nyt matkailijalle tarjolla moniaita palveluja ovat Kakolanruusu-ravintola, Kakolan myymälä, olutpanimo Kakola Brewing Company ja Frukt Coffee Roasters -kahvipaahtimo sekä bageri Å -leipomo, jonka erikoisalaa ovat hapanjuurileivät ja hapanjuureen leivotut croissantit. Käsityöleipomolla on oma kivimylly, jossa jauhetaan käytettävät jauhot, joiden raaka-aine tulee tutuilta sopimusluomuviljelijöiltä. Leipomon yhteydessä toimii kahvila.

Koronakurimuksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset ja muut matkailua sekä majoitustoimintaa rajoittavat viranomaisohjeet ovat johtaneet siihen, että hotellilla vedetään juuri hieman nyt henkeä ja valmistaudutaan avaamaan jälleen toiminta vapulta alkavaan kesäkauteen.

Perille Kakolanmäelle pääsee autolla tai jalan tai Funikulaarilla – ellei kaupungin kuuluin kulkuneuvo ole pilkkanimen mukaisesti Jumikulaari.

Lähdeteos: Rauno Lahtinen–Anu Salminen: Kakola – vankilan tarina, Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2018, 232 sivua.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat