18.2.2022

Kamux: akun kesto halutuin ominaisuus Suomessa, myös matalat käyttökustannukset kiinnostaa

autot

Kamuxin Bilendi Oy:llä teettämässä Suomalaiset Autokaupoilla 2022 -tutkimuksessa selvitettiin muun muassa suomalaisten sähköautoissa arvostamia ominaisuuksia.

Käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneen Kamuxin teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, mitä ominaisuuksia suomalaiset sähköautoilta haluavat. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista.

Ylivoimaisesti arvostetuimmaksi ominaisuudeksi nousi akun kesto, sillä peräti 72 prosenttia vastaajista nosti sen tärkeimmäksi. Vastaajat saivat valita useita ominaisuuksia.

Toiseksi tärkeimmäksi ominaisuudeksi selvisi matalat käyttökustannukset, jonka valitsi 52 % vastaajista. Niukalla erolla kolmannelle sijalle jäi nopea latausaika, jonka puolestaan oli valinnut 46 % vastaajista.

Käytetty Leaf

Sähköauton ekologisuus jäi kärjen perään, mutta sekin nousi tärkeimmäksi ominaisuudeksi jopa neljänneksellä vastaajista. Lähes yhtä moni arvosti myös sähköautojen helppokäyttöisyyttä.

Kamuxin mukaan tulokset tarkoittavat, että suomalaiset keskittyvät autokaupoilla ekologisuuden sijaan autojen käyttökelpoisuuteen.

– Tulos kertoo, että sähköautoissakin suomalainen ajattelee yhä käytännön kautta: kuinka pitkälle sillä pääsee ja kuinka paljon ajaminen maksaa. Näin kärjistetysti. Varmasti ekologisuus on monella takaraivossa, mutta muut asiat painavat vielä tällä hetkellä paljon vaakakupissa, Kamux Espoon Olarin myyntipäällikkö Juuso Puonti toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiinnostaa myös perinteiseen päätyviä

Sähköautojen suosio on Suomessakin kasvussa, ja Kamuxin mukaan tämä näkyy myös käytettyjen autojen kaupoilla. Kiinnostus näkyy Puontin mukaan siinä, että asiakkaat kyselevät yhä enemmän sähkö- ja hybridiautoista, vaikka lopulta päätyisikin perinteiseen käyttövoimaan.

– Ihmisiä kiinnostaa nyt selkeästi aiempaa enemmän sähköautojen kapasiteetti, akun kesto ja kuinka pitkään yhdellä latauksella pääsee ajamaan. Erityisesti tuo toimintasäde on sellainen, että se toistuu tiuhaan ja siitä ollaan hyvin kiinnostuneita, Puonti summaa.

Asiakkaat ovat Puontin mukaan valveutuneita ja aiheeseen perehtyneitä, mutta usein myös pohtivat markkinoiden sähköautojen yleistymisen vaikutusta markkinoiden heilahteluun.

Autonostajien yleisimmät kiinnostuksen kohteet ovat kuitenkin pysyneet hyvin perinteisinä, ja tyypillisimmät kysymykset koskevat yhä enemmän autoyksilöä.

– Auton hinta ja sen historia. Ne ovat sellaisia, että ilman niitä kaupantekotilanne voi mennä hiukan hankalaksi. Näiden kahden lisäksi itse suosittelen, että sähköautoa ostaessa kysyy myös akun kapasiteetista ja takuusta sekä siitä millainen latauskyky akussa on eli onko autossa pikalataustoimintoa. Hyvä automyyjä tosin selvittää nämä tiedot asiakkaan puolesta, Puonti kertoo.

Lähde: Kamux Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat