29.6.2020

Käytetyt erikoisuudet – Chrysler Intrepid

Chrysler Intrepid - Tori.fi

Tonnilla on mahdollista ostaa katsastettu V6-moottoroitu auto, jota ystäväsi tuskin tunnistavat. Tämä on Chrysler Intrepid lähes Lamborghinin muodoilla.

Chrysler Intrepid on oikeastaan yleisemmin tunnettu nimellä Dodge Intrepid, jolla sitä myytiin sen kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa. Mallin tausta on erittäin mielenkiintoinen juontaen juurensa aina vuoteen 1986 asti. Tuolloin automuotoilija Kevin Verduyn esitteli Navajo-konseptinsa yrityksen johdolle, joka kuitenkin hylkäsi ajatuksen.

Lamborghini Portofino on vuoden 1987 konseptiauto, jonka muotojen pohjalta Chrysler ryhtyi luomaan neliovista perheautoa.

Samoihin aikoihin Chrysler Corporation osti omistukseensa vararikkoon ajautuneen Lamborghinin – seikka joka monesti unohtuu italialaisen urheiluautomerkin historiasta. Tuon aiemmin mainitun Verduynin konseptin ulkokuorta hieman muokkaamalla saatiin aikaan Lamborghini Portofino, joka julkaistiin konseptiautona vuoden 1987 Frankfurtin autonäyttelyssä. Muotoilututkielma sai hyvän vastaanoton ja näin Chrysler päätti hyödyntää tuota muotokieltä neliovisen tuotantoauton valmistuksessa. 

Lopputulos esiteltiin kolmena autona (Chrysler Concorde, Dodge Intrepid ja Eagle Vision) vuoden 1992 Detroitin autonäyttelyssä. Ainakin Kanadassa myyntinimenä toimi lopulta Chrysler Intrepid ja itse asiassa Eagle Vision myytiin Euroopassa nimellä Chrysler Vision. Eagle on muutenkin meille vieraampi automerkki, mutta kannattaa lukea Moottorin verkosta Nimi muutettu -juttusarjan tarina Eagle Premieristä.

Toisen sukupolven Chrysler Intrepid esiteltiin vuonna 1998 ja omasi muun muassa edeltäjäänsä suuremman virnistyksen.

Ensimmäisen sukupolven Dodge tai Chrysler Intrepid oli myynnissä välillä 1993-1997 ja saatavilla 3,3- tai 3,5-litraisella V6-moottorilla. Meille tutummista autoista esimerkiksi Honda Accordiin ja Toyota Camryyn verrattava Intrepid valmistettiin Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Poliisiautoksikin myyty toinen sukupolvi esiteltiin vuonna 1998 ja sen tuotannon päättyessä vuonna 2004 hävisi myös mallinimi Intrepid mallivalikoimasta.

Ensimmäisen sukupolven Chrysler Intrepid edustaa 3,3-litraisella V6-moottorilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Chrysler Intrepid

Suomessa vain harvoin myynnissä nähtävä Chrysler Intrepid on nyt tarjolla tuhannen euron hintapyynnillä. Käyttöönottovuoden 1996 yksilö edustaa siis ensimmäistä sukupolvea. Mittarilukemaa ei ole merkitty ilmoitukseen, mutta katsastus on suoritettu huhtikuussa 2020.

Tämä yksilö on kevyemmin moottoroitu 3,3-litrainen mutta sylintereitä on toki silti 6 kappaletta v-muodossa. Teholukemina tämä tarkoittaa noin 160 hevosvoimaa. Vakiovarusteisessa Ultradrive-automaattivaihteistossa on neljä pykälää.

Harmaan kojelaudan keskiosa tuo mieleen mahamakkarat tai vahvat vatsalihakset hieman mielentilasta riippuen.

Ratti on varsin persoonallisesti muotoiltu kaksipuolainen ja myös kojelauta seuraa samaa muotokieltä. Erityisesti vaakasuorassa kulkeva, ilmastointisuuttimet sisältävä, lista on mielenkiintoinen muotoiluelementti kun huomioi kuinka se tursuaa kojelaudan välistä kuin kesäkilot konsanaan. Värimaailmaltaan sisätilat ovat vähintäänkin harmaat. Ilmastointi kuuluu varusteluun.

Ulkoväriksi on merkitty vaaleanharmaa. On vaikea sanoa kuinka kuvat tekevät värille oikeutta, mutta se on joka tapauksessa hieman poikkeava ja mielenkiintoinen sävyltään. Auton omistaja voi leveillä muodon periytyvän Lamborghinin konseptiautosta, mutta on eri asia kuka tämän faktan uskoo.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Luetuimmat