10.8.2020

Käytetyt erikoisuudet – Chrysler LeBaron Coupe V6

Chrysler LeBaron Coupe V6 - Tori.f

Chrysler LeBaron Coupe V6 edustaa aikakautta, joka on jo musiikin ja pukeutumisen puolella löydetty uudelleen. Muotiautoon riittää 1000 euroa.

Chrysler LeBaron Coupe V6 omaa upean taustan, mutta moderni tulkinta ei ehkä koskaan yltänyt aivan nimen tasolle. Historia juontaa juurensa aina 1920-luvulle asti, jolloin autonvalmistajat hoitivat usein tekniikan runkoa myöden ja koripajat ulkonäön rungon päälle rakennetun korin muodossa. Connecticutin osavaltiossa Yhdysvalloissa perustettu LeBaron oli eräs näistä hienoista ja arvostetuista koripajoista.

Itse Chrysler astuu kuvioon 1930-luvulla, jolloin Chryslerin lippulaiva Imperial sai art deco -vaikutteisen korin ja ylellisimmät mallit toimitti koripaja Lebaron. Imperial oli noussut omaksi maailman hienoimpien autojen kanssa mittelöineeksi brändiksi ja 1950-luvulla sen hienostuneimmat versiot saivat lisänimen LeBaron aina 70-luvun puoliväliin asti. Vasta tuon jälkeen nähtiin ensimmäistä kertaa Chrysler LeBaron.

Chrysler LeBaron Convertible J-car
Vuonna 1987 esitellyn Chrysler LeBaron Coupen ja Convertiblen perusrakenteena toimi niin sanottu J-body.

Vuonna 1977 esiteltiin Dodge Aspenista tutulle perusrakenteelle (F-body) rakennettu Chrysler LeBaron, mutta eri korin takia LeBaron sai nimen M-body. Vuonna 1982 esitelty toisen sukupolven Chrysler LeBaron pohjautui K-bodyna tai K-car platformina tunnettuun perusrakenteeseen. Tällä kertaa meitä kiinnostaa kuitenkin kolmas sukupolvi ja sen Coupe sekä Convertible, joiden pohjana oli aakkosten seuraava kirjain: J-body.

Vuonna 1987 esiteltiin kolmannen sukupolven Chrysler LeBaron Coupe ja Convertible eli coupé ja avoauto. Niiden perusrakenteena toimi tuo aiemmin mainittu J-body, vaikka periaatteessa samaa sukupolvea edustanut mallivuodelle 1990 esitelty sedan rakentui eri perusrakenteelle (AA).

Chrysler LeBaron Coupe J-car
Kolmannen sukupolven LeBaron Coupe ja Convertible sai vuonna 1990 tuoreempaa sisältöä muun muassa pyörämmän kojelaudan osalta.

Coupe ja Convertible päivittyivät sisätilojen osalta vuonna 1990 muun muassa huomattavasti pyöreämmin mittaristot ympäröineellä kojelaudalla. Mallivuodelle 1993 nämä joutuivat luopumaan ajovalot peittäneistä luukuista ja tilalle tehtiin silminnähtävä säästöratkaisu.

Hieman näkökannasta riippuen herraskaisinta kyytiä tarjosi tietenkin Chrysler LeBaron Coupe V6 tai saman auton avoversio Convertible. Nämä olivat nimittäin malliston ainoat yli neljä pyttyä tarjonneet mallit, vaikka turboahdettu nelisylinterinen olikin hieman tehokkaampi. Vuonna 1995 Chrysler Lebaron poistui mallistosta sen korvanneen Sebringin tieltä eikä entisen koripajan hieno nimi ole ainakaan vielä palannut.

Chrysler LeBaron Coupe V6 etu - Tori.f
Alle 1000 euroa riittää hankkimaan katsastetun ja ruosteettomaksi luvatun V6-moottorilla varustetun Chrysler LeBaronin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Chrysler LeBaron Coupe V6

Tänä päivänä ruosteettomaksi luvattu Chrysler LeBaron Coupe V6 on ostettavissa alle 1000 eurolla. Vuonna 1993 käyttöönotettu auto edustaa ajovalojen perusteella vielä vuosimallia 1992. Kojelauta on kuitenkin päivitettyä 1990 vuoden jälkeistä mallia.

Mittarilukemaa ei ole kirjoitushetkellä merkitty myynti-ilmoitukseen eikä sitä näe tihrustaa sisätilojen kuvasta. Tämä LeBaron on kuitenkin katsastettu marraskuussa 2019, joten katsastus on vielä voimassa.

Chrysler LeBaron Coupe V6 logo - Tori.f
Mitsubishin valmistaman V6-bensiinimoottorin huipputehoksi ilmoitetaan 141 hevosvoimaa.

Mitsubishin katalogista kaivetun kuusisylinterisen V-bensiinimoottorin iskutilavuus on hieman alle 3-litraa. Huipputehoksi lupaillaan leppoisat 141 hevosvoimaa ja vääntöä on tarjolla 232 newtonmetriä. Näillä avuin automaattivaihteisen etuvetoisen ja noin 1400 kilogrammaa painavan coupén suorituskyky ei ole räjähtävä, mutta varmasti vaivaton rantabulevardilla kruisailuun.

Harmaalla maalattu Chrysler kantaa kirkkaanpunaisia koristeraitoja kyljissään. Keulassa on kromimaski ja kapea kromilista kiertää koko auton. Tämä 80-luvulta kumpuava jenkkityyli joko ihastuttaa tai vihastuttaa.

Chrysler LeBaron Coupe V6 ohjaamo - Tori.f
Sisätilat ovat harmaat kuin elefantti betoniseinällä. Mittaristoa ympäröi päivitetty pyöreämpi kojelauta.

Samaa voi sanoa norsunnahkaa muistuttavista harmaista sisätiloista. Mukavalta näyttävien istuimien nahkapinta on kuitenkin aitoa – joskaan ei norsua. Varustelista kattaa muun muassa ilmastoinnin ja vakionopeudensäätimen.

Tyylejä on erilaisia ja tämä on ehdottomasti yksi. Sekä pukeutumisessa että musiikissa muoti muuttuu juuri tähän suuntaan, joten ehkä automaailma seuraa pian perässä. Voisiko Chrysler LeBaron olla seuraavan sukupolven mielestä jälleen hieno.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi ja Chrysler

Luetuimmat