18.3.2019

Käytetyt erikoisuudet – Land Rover Defender

Land Rover Defender - Tori.fi

Land Rover Defender on todellinen maasturiklassikko, joka on tarkoitettu työkaluksi. Tämän yksilön mukana tulee lumiaura ja paljon muuta.

Land Rover Defender säilyi tuotannossa peräti 68 vuotta. Todellisuudessa tämä ei tuntenut alkuvuosina vielä Defenderin nimeä vaan kyseessä oli yksinkertaisesti Land Rover ja lisätarkenne Series 1. Tästä kuitenkin jalostui myöhemmin Defender ja yhteys on silmälläkin selvä.

Land Rover Series III
Alkuaikoina Land Rover oli mallinimi eikä suinkaan automerkki.

Land Rover aloitti autona vuonna 1948 julkistaessaan tuon edellä mainitun nelivetoisen maastoajoneuvon. Valmistaja oli tässä vaiheessa vielä Rover Company. Automallin nimi oli oikeastaan Land Rover, sillä Series 1 -tunniste on annettu vasta jälkikäteen suurempia päivityksiä kuvaamaan.

Noin kymmenen vuotta myöhemmin nähtiin Series 2, joka tosin ehti olla tuotannossa vain kolme vuotta ennen A-lisäkirjaimen tuonutta pientä päivitystä. Vuonna 1971 esiteltiin Land Rover Series 3. Moottori on ottanut tuntumaa myös näihin vanhempiin Land Roverin malleihin.

Land Rover Defender - Tori.fi
Vuonna 1990 nimi Defender astui vihdoin kuvioihin. Kuvan ohjaamo on vuosimallin 1997 autosta.

Vasta vuonna 1978 Land Roverista tuli itsenäinen automerkki. Series 3 säilyi tuotannossa tämän muutoksen yli, mutta vuonna 1983 esiteltiin sen seuraaja Land Rover One Ten eli 110. Tämä kierrejousin varustettu Lantikka sai heti seuraavana vuonna lyhytakselivälisemmän sisaruksen Ninety eli numeroina 90.

Nuo olivat tietämättään jo ensimmäiset Defenderit, sillä sellaiseksi näiden nimi vaihtui vuonna 1990 ilman muita muutoksia. Malli sai vielä kaksi suurempaa päivitystä elinaikanaan. Vuonna 2007 ja 2012 Defenderiä päiviteltiin turvallisuus- ja ympäristövaatimusten täyttämiseksi ja jälkimmäisessä yhteydessä rättikattoversio palasi tuotantoon.

Land Rover Defender sivu - Tori.fi
Viimeisetkään tehtaalta valmistuneet Land Rover Defenderit eivät olleet kaukana aiemmista esikuvista. Malli säilyi varsin uskollisena juurilleen.

Moottori uutisoi tammikuussa 2016 viimeisen Defenderin valmistumisesta ja kyseessä oli auto numero 2 016 933. Land Rover palasi vielä mallin pariin kaksi vuotta myöhemmin Defenderin 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, mutta vain jo valmistettujen yksilöiden päivitysten muodossa. Samana juhlavuonna Land Rover entisöi yhden vuoden 1948 näyttelyautoistaan.

Moottori raportoi laajasti yhtiön tulevaisuudensuunnitelmista viime vuoden puolella. Salakuviakin on jo nähty, joten tiedämme että Land Rover Defender on tekemässä paluun. Siihen asti on kuitenkin tyytyminen käytettyihin erikoisuuksiin.

Land Rover Defender - Tori.fi
Tämänkertainen käytetty erikoisuus on Land Rover Defender, jonka lavalta löytyy runsaasti tavaraa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Land Rover Defender

Varsin erityinen Land Rover Defender löysi tiensä juttusarjaan osin varustelunsa takia. Vuosimalli on 1997 ja mittarilukema 140 000 kilometriä, joten näissä ei ole mitään ihmeellistä. Auton kyvyt piilevät muualla.

Myynti-ilmoituksen tiedot ovat vähintäänkin niukat ja esimerkiksi tehoksi on merkitty 6 hevosvoimaa. Jälkimmäinen ei toivottavasti pidä paikkansa, mutta palataan siihen myöhemmin.

Land Rover Defender takaa - Tori.fi
Varustelultaan mielenkiintoinen Defender toimitetaan muun muassa auran kanssa.

Varustelullahan on hyvä erottua. Lisätietoihin on merkitty: ”Vetokoukku, CD-soitin, Lisävalot, Kahdet renkaat, Aura, Korotettu moottorin ilmanotto”. Näistä Defenderin tapauksessa kiinnostavat erityisesti tuo lumiaura sekä niin sanottu snorkkeli eli korotettu ilmanotto moottorille. Harvasta autosta löytyy vastaavia.

Malliversio vaikuttaisi olevan moottorin osalta 300Tdi, joka tarkoittaa hieman yli 100 hevosvoimaa ja 264 newtonmetriä vääntöä. Käyttövoimana on tällöin diesel. Manuaalivaihteisto on käsityksemme mukaan tässä tapauksessa viisivaihteinen.

Land Rover Defender istuin - Tori.fi
Varsin askeettisen sisustan istuinverhoilu on kulunut jo puhki. Land Rover Defender on käyttöön tarkoitettu työkalu.

Tämän Defenderin valkoinen väri hukkuu hienosti hankien sekaan. Kesällä kura kaunistaa kylkiä metsäseikkailujen jäljiltä. Sisäverhoilu on auton tyyliin sopien hyvin karu ja tässä yksilössä on havaittavissa pientä kulumaa istuimessakin.

Kirjoitushetkellä myyjäliike on tehnyt autosta melkoisen tarjouksen pudottamalla pyyntihintaa peräti 50 euron verran, jolloin jäljelle jää vain 16 750 euroa maksettavaa. Auton mukana tuleva runsas määrä roinaa, mukaan lukien toiset renkaat, on kuvien perusteella sekin nostettu jo valmiiksi lavalle. Näin kaikki on jo valmiina noutajaa varten.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi, Land Rover

Luetuimmat