11.3.2019

Käytetyt erikoisuudet – Talbot Horizon

Talbot Horizon - Tori.fi

Talbot Horizon on Vuoden Auto Euroopassa 1979. Tämä harvinainen Horizon Petro on monella tapaa merkittävä kansallemme, joten jäljellä olevia yksilöitä tulee vaalia.

Talbot Horizon Petro on Suomessa Uudenkaupungin autotehtaalla kehitetty moottoripetrolilla toimiva malliversio tavallisesta Horizonista. Se on osa Talbotin tarinaa, mutta valitettavasti merkin historian loppupuolelta. Aloitetaan kuitenkin kronologisesti.

Talbot Horizon takaa - Tori.fi
Talbot Horizon Petro edustaa merkin historian loppupäätä.

Clément-Talbot Limited oli Lontoossa vuonna 1902 perustettu autonvalmistaja. Sen ensimmäiset autot olivat Ranskassa valmistettuja Clément-Bayardeja, jotka saivat keulalleen Talbotin merkin. Clément-Talbot Limitedin myynnin ja muutaman muun yrityskaupan myötä tästä tuli osa S T D Motors Limitediä vuonna 1920.

1920-luvulla oli samaan aikaan Talbot sekä Lontoossa että Pariisissa. Ensimmäisestä tuli Rootes-yhtymälle myynnin jälkeen myöhemmin Sunbeam ja jälkimmäinen alkoi muovautumaan Talbotiksi. Näin ollen Talbot mielletäänkin tänä päivänä ranskalaiseksi autonvalmistajaksi.

Talbot Horizon etu - Tori.fi
Talbot Horizon oli alkuun myynnissä nimillä Chrysler ja Simca.

1930-luvulla ranskalaisyhtiön johtoon palkattiin Antonio Lago nostamaan yritys talousvaikeuksista, mutta epäonnistuneen yrityksen jälkeen hän osti Talbotin itselleen. Tuohon aikaan yrityksessä puhalsivat muutoksen tuulet, ja moni Talbot-Lago on tänä päivänä erittäin kallis keräilyharvinaisuus. Valitettavasti talousvaikeudet jahtasivat yritystä toisen maailmansodan jälkeen ja lopulta ennen vuotta 1960 Talbot jouduttiin myymään osaksi Simcaa.

Talbotin nimi hävisi markkinoilta noin kahdeksikymmeneksi vuodeksi ja Simcasta tuli osa Chrysler-yhtymää. Vuonna 1978 Simca liittyi PSA Peugeot Citroën -yhtymään, eikä saanut enää käyttää Chryslerin merkkiä, jolloin Talbot-merkki palautettiin autojen keulalle. Myös Talbot Horizon on automalli, jota myytiin alun perin sekä Chryslerina että Simcana.

Talbot Horizon ohjaamo - Tori.fi
Talbot Horizonin 80-luvun ohjaamo edustaa samaa vuosikymmentä, jolloin koko auton tuotanto loppui.

Talbot ei kuitenkaan käynyt kaupaksi. Se ehti olla käytössä uuden yrityksen myötä alle kymmenen vuotta kun PSA päätti luopua merkistä. Tuotanto päättyi vuonna 1985 Ranskassa ja 1986 Englannissa. Espanjassa ja Suomessa tuotantoa jatkettiin kuitenkin vielä vuosi pidempään.

Oikeudet Talbotin nimeen ovat tänäkin päivänä ranskalaisyhtymän hallussa, joten mahdotonta sen palauttaminen ei ole. Vielä tämän vuosikymmenen aikana huhuiltiin Groupe PSA:n pohtineen Talbotin paluuta, mutta puheet ovat sittemmin hiljentyneet. Merkin uutta tulemista tuskin kannattaa odottaa hengitystä pidättäen.

Talbot Horizon Petro moottori - Tori.fi
Tämänkertainen käytetty erikoisuus Talbot Horizon Petro kulkee myös moottoripetrolilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Talbot Horizon

Suomessa on tarjolla erittäin harvinainen Talbot Horizon Petro. Tämä vuoden 1984 yksilö on myös museokatsastettu ja sen mittarilukemaksi on ilmoitettu alle 150 000 kilometriä.

Talbot Horizon Petro oli Uudenkaupungin autotehtaalla kehitetty tuote. Tavallinen Talbot Horizon muutettiin käymään bensiinin lisäksi myös moottoripetrolilla. Syynä oli 70-luvulla ollut tavoite parempaan omavaraisuuteen myös polttoaineiden suhteen.

Talbot Horizon kylki - Tori.fi
Varsin hyvillä tiloilla varustettu Horizon palkittiin myös Vuoden Auto Euroopassa -arvonimellä, mutta myynti jäi silti laihaksi.

Etuvetoinen Horizon oli monia saman luokan kilpailijoitaan suurempi auto. Vaikka se palkittiin Vuoden Auto Euroopassa -tittelillä vuonna 1979, niin sen myyntimenestys jäi heikohkoksi. Tämä siitäkin huolimatta, että autoa kehitettiin ja paranneltiin runsaasti 80-luvulla.

Noin 1,5-litrainen moottori tuottaa petroliversiona 60 hevosvoimaa. Vaihteita on neljä kappaletta ja ne valitaan käsin. Näiden avulla noin 1000 kilogrammainen henkilöauto kiihtyy kyllä reilusti yli 100 kilometrin tuntinopeuteen, mutta aikaa kuluu lähemmäs 20 sekuntia.

Talbot Horizon takapenkki - Tori.fi
Plyysiverhoilun värisävy taittaa selvästi liilaan. Tämä edustaa hyvin aikakauden ylellisyyskuvaa.

Myynnissä olevan yksilön ulko- ja sisäväri muistuttavat toisistaan. Ulkokuoren vaalea väri taittaa enemmän siniseen ja sisällä violettiin. Sisätilojen plyysimateriaali juontaa juurensa ilmeisesti Saabeihin.

Myyjä lupaa auton olevan hienossa kunnossa ja mukaan saa runsaasti osia. Toki huolto- ja korjaustöitä on jo suoritettukin. Toivottavasti näppärä viistoperä löytää hyvän kodin, sillä se kantaa mukanaan merkittävän palasen Uudenkaupungin autotehtaan historiaa.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi

Luetuimmat