24.2.2022

Keväällä häikäisee – poimi viisi vinkkiä

Keväällä häikäisee

Liikenneturva tarjoaa viisi vinkkiä matalalta paistavan auringon haasteisiin. Keväällä häikäisee kuitenkin.

Aurinko paistaa matalalta, märkä tienpinta heijastelee kirkasta valoa ja rapa roiskuu tuulilasiin. Keväällä häikäisee aivan satavarmasti jollakin automatkalla.

Tämän lisäksi teiden sulaminen rikkoo tien pintaa. Juuri pintakelirikko rapauttaa teiden kuntoa kaikkein pahimmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keväällä häikäisee

Liikenneturvallisuus puhuttaa keväälläkin, vaikka valoisa aika pitenee ja kukatkin lopulta puhkeavat kukintoihinsa. Liikenneturva auttaa tällä kertaa vinkeillään häikäisyä vastaan.

Tuulilasin puhtaudella ja hyvillä aurinkolaseilla on merkitystä, kun aurinko paistaa hankalasta kulmasta. Jos häikäistyminen kuitenkin yllättää, alenna nopeutta.

– Näkeminen on aina kuljettajan vastuulla, samoin kuin tarpeellisten toimenpiteiden tekeminen, painottaa Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi.

Lika syynä huurtumiseen?

Kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa etenkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Likainen lasi myös huurtuu herkemmin kuin puhdas.

Tuulilasi ja muutkin ikkunat kannattaa putsata sekä ulkoa että sisältä, sillä myös lasin sisäpintaan on talven jäljiltä saattanut jäädä likakerros, joka taittaa valoa ja lisää häikäistymistä. Moottori on neuvonut autonhoitojuttusarjassaan, kuinka lasi puhdistetaan sisäpuolelta.

Lisäksi pyyhkijäsulkien kunto kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin, jotta ne oikeasti putsaavat kuran tuulilasista tarpeen tullen. Jos sulat jättävät raitoja lasiin, ne tulee vaihtaa uusiin. Kuljettajan on myös huolehdittava, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi.

– Kevään kurakeleissä näkyvyys voi huonontua todella nopeasti, jos tuulilasia ei pääse välillä pesemään, Niemi huomauttaa.

Aurinkolasit ja takavalot avuksi

Kevätaurinkoon voi varautua myös käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja tai auton aurinkolippaa niin, että se ei häiritse havainnointia.

Aurinkolaseilta kannattaa edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin. Aurinkolasien valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, ne eivät saa heikentää näöntarkkuutta, vääristää näkymää eivätkä vähentää silmien kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan. Autoillessa linssit eivät myöskään saisi merkittävästi vääristää luonnollisia värejä.

– Autoilijan kannattaa valita aurinkolaseihin joko neutraalin harmaa tai kellanruskea linssi, joista jälkimmäinen voimistaa kontrasteja ja saa maiseman piirtymään selkeämpänä. Aurinkolasien polarisointi puolestaan parantaa näkemistä estämällä vaakasuorilta pinnoilta tulevaa häikäisyä nopeasti vaihtuvissa kuivan ja märän tienpinnan heijastumissa, neuvoo Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Omaa näkymistä kevätkelissä voi puolestaan lisätä pitämällä takavalot päällä. Takavaloilla ajava auto näkyy kirkkaassa kelissä paremmin kuin pimeänä ajava. Moni ei osaa käyttää autonsa valoja oikein, vaikka asia olisi tärkeä hallita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikenneturvan viisi vinkkiä kevätkeleihin

  1. Sovita ajaminen olosuhteiden mukaan: jos et näe kunnolla, alenna nopeutta.
  2. Huolehdi tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta.
  3. Tarkista, että pyyhkijät toimivat kunnolla ja lasipesunestettä on riittävästi.
  4. Ehkäise häikäistymistä aurinkolaisella ja aurinkolipalla.
  5. Näy muille: pidä takavalot päällä kirkkaassakin säässä.

Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva, Lähde: Liikenneturva

Luetuimmat