Lasit puhtaaksi sisäpuolelta

Ajoneuvot Autonhoito 13.10.2018

Näkyvyys nollassa – lasit puhtaaksi sisäpuolelta

Aurinko paistaa tähän vuodenaikaan matalalta monen työmatkan aikana. Nyt on aika laittaa lasit puhtaaksi sisäpuolelta ja varmistaa siten hyvä havainnointikyky.

Syksyn matalalla esiintyvä, joskin harvoin pilvistä pilkistävä, aurinko osoittaa kauhealla tavalla tuulilasin kunnon. Mattaantuneen, naarmuisen tai likaisen tuulilasin läpi on lähes mahdotonta nähdä. Ulkopuolen lisäksi on aivan yhtä tärkeää saada lasit puhtaaksi sisäpuolelta ja tähän tartutaan tällä kertaa Moottorin autonhoitojuttusarjassa.

Likainen tuulilasi

Sottaisesta lasista on inhottavaa yrittää tirkistellä läpi. Ongelma korostuu vastavalossa.

Lasin sisäpintaan ei lähtökohtaisesti kosketa eikä sen pitäisi likaantua, mutta totuus on valitettavasti toinen. Pienikin hipaisu hiuksilla tai sormilla jättää rasvaisen kalvon pintaan ja lisäksi pölyä kerääntyy ajan myötä myös lasin sisäpuolelle. Nämä heikentävät näkyvyyttä erityisesti vastavaloon ajettaessa.

Pölyinen lasi kerää myös kosteutta, joka aiheuttaa huurtumisen. Auton sisäilma on tällöin hieman kostea, jotta vesi voi ylipäätään kondensoitua lasin sisäpinnoille. On hyvä ajatus pitää sekä sisätilat kuivana että lasipinnat puhtaana.

Lasinpuhdistusaineen käyttö

Pieni suihkutus lasinpuhdistusainetta puhtaaseen, vain lasien puhdistamiseen käytettävään, liinaan riittää pitkälle. Lasien puhdistaminen on yksinkertainen toimenpide.

Onneksi ratkaisu on helppo. Yksi puhdas liina ja lasinpuhdistusaine kulkevat pienessäkin tilassa matkassa mukana. Mikä parasta – tämän toimenpiteen voi suorittaa ihan missä tahansa.

Lasit puhtaaksi sisäpuolelta

Käytännön toteutuksessa ei ole mitään monimutkaista, mutta silti moni meistä sortuu pyyhkimään lasin sisäpintaa lähimmällä tuhruisella rätillä tai nenäliinalla. Lopputulos on parhaassa tapauksessa vain hieman lähtökohtaa parempi rasvan levittyessä koko lasille. Näin ei tule tietenkään toimia, sillä lasi on helppo puhdistaa oikein ja hyvään lopputulokseen on monta tietä.

Itse lasinpuhdistusoperaatio välineineen on esitelty jo omassa artikkelissaan: ”lasit kirkkaiksi”. Se kannattaa lukea täydentämään tietoutta. Pyyhkäisemällä lasit puhtaaksi sisäpuolelta oikein välinein välttää monta sudenkuoppaa.

Mikrokuituliina lasipinnoille

Mikrokuituliinaa käytettäessä on suositeltavaa valita lasipinnoille tarkoitettu liina. Se ei nukkaa ja liukuu lasipinnalla paremmin.

Lasinpuhdistusaineita on markkinoilla valtavasti ja todellisuudessa näistä suurin osa hoitaa tehtävän kunnialla. Toiset tuppaavat tosin jättämään jälkeensä helpommin rantuja, mutta erot ovat usein pieniä. Ei ole mitään syytä miksi kotitalouden lasinpuhdistusaine ei toimisi myös autossa.

Lasinpuhdistusaineen kumppaniksi tarvitaan joku väline lasin pyyhkimiseen. Kertakäyttöiset paperiliinat, sanomalehdet tai ikkunoiden pyyhkimiseen tarkoitetut mikrokuituliinat selviävät kaikki lasin sisäpinnalle suoritettavasta puhdistuksesta. Allekirjoittaneen suosikki on niin sanottu vohveliliina, joka tarjoaa parhaan käyttömukavuuden.

Lasien huurtuminen

Lasien huurtuminen haittaa näkyvyyttä. Takalasin puhdistamisessa tulee varoa mahdollisia lämmitysvastuksia.

Eikä lasien puhdistamisella tarkoiteta tietenkään vain tuulilasia, sillä myös sivulasit ja takalasi on hyvä pitää puhtaana ja niiden puhdistaminen sujuu samalla. Takalasin saavuttaminen tosin saattaa vaatia hieman kurkottamista ja sen mahdollisten lämmitysvastusten kanssa on oltava varovainen. Niitä ei parane mennä rapsuttelemaan.

Lasien huurtumisongelmasta olemme kirjoittaneet jo aiemmin tarjoamalla ratkaisua Gyeon AntiFog -aineen testaamisen muodossa. Se estää lasien huurtumisen niin tehokkaasti, että lopulta kosteus tiivistyy lasille pisaroiksi. Antifog on hyvä apu, mutta tärkeintä on poistaa auton sisältä kaikki kosteus.

Lasit puhtaaksi sisäpuolelta

Kirkkaan lasin läpi kelpaa katsella maailmaa erityisesti kauniin ruskan aikaan.

Näkyvyyden merkitys korostuu syksyn myötä matalalta paistavan auringon ja synkän pimeyden yleistyessä. Itseään kannattaa auttaa kaikin keinoin havainnoimaan liikenteessä mahdollisimman tehokkaasti. Lasipintojen puhdistaminen lienee näistä kaikkein helpoin, halvin ja nopein.

 

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat