17.7.2022

Kiskot vievät etelään: ylelliset junamatkat vievät aikamatkalle

Kun lentomatkailu toipuu vielä koronasta, ja lippujen hinnat ovat pilvissä, raideliikenne kasvattaa taas suosiotaan. Ja onhan kiskoilla matkaamisessa oma romantiikkansa.

Junista on kirjoitettu enemmän lauluja kuin lentokoneista. Syitäkään ei tarvitse miettiä kovin kauan. Kiskoilla matkustettaessa näkee ja kokee yksinkertaisesti enemmän. Ja parhaimmillaan junamatka on myös elämys – joskus jopa kerran elämässä sellainen. Ohessa muutamia vinkkejä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seven Stars, Japani

Yksi junamatkan lentomatkasta parhaiten erottava tekijä on tila. Junassa on väljempi ja siten mukavampi matkustaa. Ja mitä enemmän tilaa on, sitä ylellisempi myös junamatka on. Siksi junien ystävät pitävät japanilaista Seven Stars -junamatkaa kaikkein ylellisimpänä. Koko juna on tehty japanilaisella käsityötaidolla: sängyt, kylpyhuoneen lavuaarit, kaikki puuosat, posliinilautaset… Ja tähän päälle tunnetusti viimeisen päälle japanilainen palvelukulttuuri. Siksi Seven Starsissa ei ole kyse vain junakokemuksesta. Neljän päivän ja kolmen yön matkan aikana kierretään Kyushun saaren ympäri ja kurkistetaan samalla siihen Japanin aitoon puoleen, jota turistit harvemmin pääset ihastelemaan.
https://www.cruisetrain-sevenstars.jp/english/

Orient Express, Pariisi-Venetsia

Jo nimi velvoittaa, vaikka itämaihin ei enää edes matkata. Vuosi toisensa jälkeen maailman ikonisin veturi on edelleen ylellisyyden mittari. Junan sisätilat ovat 1920-luvun Art Deco -designia ja kuin suoraan satuelokuvasta. Tämä yhdessä tinkimättömän palvelun kanssa pitää Orient Expressin vankasti junamatkojen ykkösluokassa. Ja ne maisemat… Ranskan maaseutu vaihtuu vähitellen Sveitsin vuoristoon ennen kuin laskeudutaan Välimeren rannalle. Ruokailu on myös aina elämys, ja näin etenkin illallinen, jonne pukeudutaan junan tyyliin mukaisesti.
https://www.belmond.com/trains/europe/venice-simplon-orient-express/

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

The Ghan, Australia

Australian halki Adelaidesta Darwiniin kiskojen päällä. Kuulostaa seikkailulta. Tämä juna on aloittanut nykyisellä reitillään vasta vuonna 2004, mutta reitin historia ulottuu aina 1800-luvulle asti. Junan nimi myös viittaa afganistanilaisiin kamelinkouluttajiin ja ratsastajiin, jotka auttoivat ensimmäisen kerran kulkemaan Australian sisäosien läpi. Kolmen päivän ajan juna kolkuttelee erilaisten maisemien halki, ja matkan varrella nähdään lähes mm. autiokyliä, entisiä kultakenttiä sekä Coober Pedyn opaalikaupunki.
journeybeyondrail.com.au/journeys/the-ghan/

Palace on Wheels, Intia

Intian tunnetuin juna, Palace on Wheels, tarjoaa useita matkoja, jotka vaihtelevat parin päivän matkoista aina viikon mittaisiin elämyksiin. Kuninkaiden maan kautta New Delhistä lähtevät matkat vievät maagisen vaaleanpunaiseen kaupunkiin Jaipuriin Rajasthanissa. Rajasthanissa odottavat monet Unescon maailmanperintökohteet: Amerin linnoitus sekä lukuisat 1500-luvun palatsit. Myös Agra ja Taj Mahal on luonnollisesti sopiva seisake. Ja matkan aikana nautitaan luonnollisesti paikallisia herkkuja.
https://www.palaceonwheels.in/

Belmond Eastern & Oriental Express, Aasia

Miltä kuulostaisi noin 2000 kilometrin junamatka Singaporesta ja Bangkokiin? Tämä reitti on junaharrastajien legendoja. Kiillotetut puupaneloidut ja silkillä koristellut käytävät, ajassa taaksepäin vievä ruokasali sekä 1920-luvun jazzklubia muistuttava baarivaunu. Junamatka muistuttaa parhaimmillaan todellakin menneen ajan loistokkaasta matkustamisesta. Singapore Sling on pakollinen juoma näköalatasanteella istuttaessa ja Malesian viidakkoja ihailtaessa. Pako arjesta ei voisi olla täydellisempi.
https://www.belmond.com/trains/asia/eastern-and-oriental-express/

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Royal Canadian Pacific, Kanada

Kanadan ylellisimmän makuuvaunujunan matkassa on vieraillut Yhdysvaltain presidenttejä, ulkomaisia diplomaatteja, kuningas Yrjö VI ja jopa kuningatar Elisabet II. Juna koostuu kahdeksasta vuosina 1916–1931 rakennetusta ylellisestä matkustajavaunusta, ja junan voimanlähteenä toimii aito, ensimmäisen sukupolven täysin entisöidyt diesel-sähköveturit. Ja taas kerran, ne maisemat… Kanadan kalliovuoret ja taivaanrantaan asti ulottuvat preeriat. Ja maisemien läpi puksutellaan luonnollisesti paikallisista raaka-aineista valmistettua maailmanluokan ruokaa.
https://www.royalcanadianpacific.com/

Belmond Hiram Bingham, Etelä-Amerikka

Tämä junareitti on saanut nimensä amerikkalaisen tutkimusmatkailijan mukaan, jonka väitettiin "löytäneen" Machu Picchun vuonna 1911. Noh… onneksi ei nimi junaa pahenna. Edestakainen matka yhdistää Poroyn kaupungin Cuzcon länsipuolella sekä kadonneen kaupungin ja Machu Picchun pyhän laakson. Myös tässä junassa on 1900-luvun vaihteen viehätysvoimaa, junat kiillotettu mahonki ja messinkipinnat vievät jo yksistään aikamatkalle. Ja ikkunan eteen unohtuu unelmoimaan pitkäksi aikaa samalla kun ihailee ohi vilahtelevia vuoria ja jokia.
https://www.belmond.com/trains/south-america/peru/belmond-hiram-bingham/

Blue Train, Etelä-Afrikka

Afrikan hienoin juna, sininen juna, aloitti liikennöinnin Johannesburgin ja Kapkaupungin välillä vuonna 1923. Nykyisellään kyseessä on neljän tähden hotelli kiskoilla, ja matkaa taitetaan Pretoriasta Kapkaupunkiin 31 tuntia. Ylellisessä ja 380 metriä pitkässä junassa on 18 vaunua, joista suurimmissa on ammeella varustetut kylpyhuoneet. Lounge-vaunussa voi rentoutua teekupin tai konjakkilasin äärellä. Tyylikkäs ravintolavaunu palvelee kahdessa kattauksessa matkustajat neljän ruokalajin illallisella. Ja palvelu junassa pelaa ympäri vuorokauden, jos pikku nälkä yllättää keskellä yötä. Kaikki ateriat, välipalat ja juomat sisältyvät luonnollisesti matkan hintaan.
http://www.bluetrain.co.za/

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: junayhtiöt

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat