24.1.2024

Koeistuttu: uudistunut Volkswagen Golf tuo 100 km sähkömatkaa ja valot hipaisuhyllylle

Volkswagen Golf 8.5 facelift

Volkswagen Golfin kahdeksannen polven kasvopesupaketti mukailee viime vuonna nähtyjä Passatin ja Tiguanin uusia juonia. Ergonomiassa on kuunneltu käyttäjäpalautetta ja lataushybridien sähkökyvyt ovat kehittyneet tuntuvasti.

Volkswagen Golfin kahdeksas sukupolvi toi saapuessaan paljon digiä ja hipaisupintoja. Ilmeisen runsaasti annettua käyttäjäpalautetta on kuitenkin kuunneltu, joten nyt “Golf 8.5” saa päivitetyn ergonomiapaketin. Tärkeimpänä kaikista? Kosketusnäytön alareunassa oleva hipaisuhylly on saanut valot ja ohjauspyörissä on palattu perinteisiin nappeihin.

Volkswagen Golf 8.5 facelift

Golfin päivittyminen osuu samaan MQB Evo -perusrakenneremonttiin kuin viime vuonna nähty uusi Passat ja uusi Tiguan, joten rakennuspalikoissa on paljon samaa. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ergonomia edellä

Mitäpä olisi facelift ilman uusia valoja? Golfin kohdalla nähdään IQ.Light-ledimatriisivalot, joiden ilme on jälleen hiukan raikkaampi. Valopaketin yhteydessä nähdään myös uudet kolmiulotteisemmat takavalot. Keulan valouutuuksiin kuuluu myös valaistu VW-logo, joka merkitsee perusvaloja parempaa valopakettia. Puskureiden osalta on tapahtunut hienoisia muutoksia varustetasosta riippuen. Uusia korivärejä on neljä ja musta katto on saatavissa R-Linen, GTI:n ja GTE:n yhteydessä.

Sisätiloissa kojelaudan keskellä oleva kosketusnäyttö on joko 10,4-tuumainen tai 12,9-tuumainen varustelusta riippuen. Volkswageniksi kyseessä on MIB4-tietoviihdejärjestelmä, jonka pääpiirteiset ideat ovat tuttuja ID.7:sta sekä Passat-Tiguan-duosta. Järjestelmässä on merkittävästi entistä enemmän kykyä ja puhtia, mutta samalla valikkorakennetta on yksinkertaistettu. Käytössä on myös uusi Ida-ääniavustin, joka on merkittävästi edellistä avustinta tehokkaampi.

Kuten alussa kerroimme, kosketusnäytön edessä olevaa hipaisuhyllyä on kehitetty ergonomisemmaksi ja siihen on lisätty taustavalaistus. Keskitunnelin vaihdenipukasta Golf ei vielä hankkiudu eroon, joten kolopallo ei seuraa sisariaan vaihteistoviiksen maailmaan aivan vielä.

Kuljettajan edessä on 10,2-tuumainen mittaristonäyttö, jonka näkymävaihtoehdot riippuvat osin auton varustetasosta. Lisävarustelistalta löytyy tuulilasin heijastusnäyttö. Ohjauspyörän perinteiset painikkeet ovat tervetullut paluu, joskin varustetaso näyttää vaikuttavan ovatko napit matta- vai kiiltopintaiset.

Volkswagen Golf 8.5 facelift

Ajoavustimissa uutta on Park Assist Pro, joten Golf liittyy älypuhelimella parkkiruutuun ajatettavien autojen joukkoon. Golf saa myös 360°-kameranäkymän nimellä Area View. 

Tutut myllyt

MQB Evo -rakennepäivityksen yhteydessä Golfin voimalinjapalettia on viilattu. Kaiken kaikkiaan ensimmäisessä mallistoaallossa tarjolla on yhdeksän eri voimalinjaa ja ne ovat pääpiirteittäin tuttuja Passatin ja Tiguanin kohdalta. Nelivetoinen Golf R ja etuvetoinen Golf GTI Clubsport liittyvät jengiin loppuvuodesta.

1,5-litrainen eTSI-kevythybridi saa aina parikseen seitsemänvaihteisen DSG-kaksoiskytkinautomaatin ja etuvedon. Tarjolla on kaksi tehoversiota, 85 kW (115 hv) ja 110 kW (150 hv), ja ne ovat saatavissa myös Golf Variantin kanssa.

Tavallisista TSI-bensiinimoottoreista löytyvät samat vaihtoehdot, mutta niiden parina on kuusivaihteinen manuaali. Golf GTI:n kohdalla 2,0-litrainen moottori on saanut kevyen teholisäyksen 195 kilowattiin (265 hv) ja vaihteistona seitsemänvaihteinen DSG.

Volkswagen Golf 8.5 facelift

Dieseliäkään ei ole hylätty. 2,0-litrainen TDI on tehoiltaan joko 85 kW tai 110 kW (115/150 hv). Pienempitehoisessa vaihdot täytyy polkea itse, tehokkaampi luottaa kaksoiskytkinautomaattiin. Molemmat vaihtoehdot saa myös Golf Variantiin.

Volkswagen Golf 8.5 facelift

Lataushybridioptioina on 150 kW (204 hv) eHybrid ja 200 kW (272 hv) GTE. Vaihteistona ladattavissa on kuusivaihteinen DSG. Lataushybridit eivät tule tarjolle Golf Variantin yhteydessä. Akku on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi ja 19,7 kilowattitunnin voimin Golfilla pääsee noin 100 kilometriä yhdellä latauksella. Latausteho on noussut tuntuvasti 11 kilowattiin (Type 2) ja lisäksi Golfin ladattavat tukevat jatkossa 50 kilowatin CCS-pikalatausta. 

Volkswagen Golf 8.5 facelift

Keväällä kauppoihin

50 vuotta ja 37 miljoonaa autoa myöhemmin Volkswagen Golf päivittyy siis sähkön ja palautteen turvin. Vaatimattomasti kaikkien aikojen parhaaksi Golfiksi ristitty 8.5 saapuu markkinoille kevään tullen. Suomen voimalinjavalikoimasta tai hinnoittelusta ei ole vielä tietoa, mutta esimerkiksi Passatin ja Tiguanin kohdalla pienitehoiset dieselit ovat jääneet meillä pois. 

Volkswagen Golf 8.5 facelift

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Aake Kinnunen ja Volkswagen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat