24.12.2020

Kohuttujen Boeing 737 MAX -matkustajakoneiden lentokielto päättynee lähikuukausina

Boeing 737 MAX 7

Yhdysvaltalaisvalmistaja Boeingin ongelmalliset matkustajakoneet ovat palaamassa myös Euroopan taivaalle vuoden 2021 alkupuolella.

Näillä näkymin on mahdollista, että yli puolitoista vuotta jatkunut Boeing 737 MAX -matkustajakoneiden lentokielto mahdollisesti päättyisi vihdoin viimein alkuvuoden 2021 aikana ja koneet saataisiin liikenteeseen myös Euroopan taivaalle.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (European Union Aviation Safety Agency) julkisti ehdotuksensa Boeing 737 MAX -koneita koskevasta lentokelpoisuusmääräyksestä, joka lähti lausuntokierrokselle 24.11.2020. EASA on määritellyt tarkat ehdot lentokelpoisuudelle, jotka mahdollistaisivat Boeing 737 MAX -koneiden turvallisen paluun Euroopan liikenteeseen.

EASA kielsi koneiden käytön maaliskuussa 2019 koneille tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi. Konemalli sai globaalin lentokiellon maaliskuussa 2019. EASA on tehnyt kiinteää yhteistyötä käyttöönoton mahdollistamiseksi sekä lentoyhtiö Boeingin että Yhdysvaltojen lentoturvallisuusviranomaisen FAA:n (Federal Aviation Administration) kanssa.

–  EASA on ollut vaikuttamassa vahvasti siihen, millä ehdoin koneet voidaan ottaa jälleen turvallisesti käyttöön, johtaja Jari Pöntinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo.

EASAn nyt julkaisemassa, lausunnoille lähteneessä määräyksessä edellytetään päivityksiä koneen ohjelmistologiikkaan, järjestelmiin sekä ohjeistukseen. Ohjaamokäsikirjoihin edellytetään muutoksia pahamaineisen MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) -sakkauksenestojärjestelmän toiminnallisuuteen liittyen ja lentäjille on annettava myös pakollista lisäkoulutusta simulaattoreissa ennen kuin he voivat palata lentämään koneella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lentokelpoisuus selviää tammikuussa

Lopullisen lentokelpoisuusmääräyksen odotetaan olevan valmis tammikuussa 2021. Tarkoituksena on, että koneet palaisivat Euroopan taivaalle mahdollisimman pian, todetaan Traficomista.

– Suomalaisille lentoyhtiöille ei ole rekisteröity yhtään Boeing 737 MAX -konetta. Näillä koneilla tullaan kuitenkin varmasti lentämään myös Suomeen muiden lentoyhtiöiden toimesta, kunhan lopulliset lentokelpoisuustodistukset on myönnetty, ohjaajat koulutettu ja koneet modifioitu, Pöntinen kertoo.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Valmistaja Lähteitä: Traficom, Lentoposti.fi, The Seattle Times, Flight International, Airliner World, AirSafe.com, Wikipedia