15.6.2024

Kysy autoista: saako auton tuulilasin yläreunaa tummentaa?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Auton tuulilasin osittainen tummentaminen yläreunasta voi tuntua houkuttelevalta ratkaisulta auringon häikäisyä vastaan. Suomessa on kuitenkin tiukat määräykset tummennuskalvojen käytöstä.

Kysymys: Onko tuulilasia mahdollista tummentaa osittain niin, että se ei haittaa näkökenttää? Esimerkiksi yläreunasta niin, että se ei ulotu aurinkolippojen alapuolelle?

Rakennemuutosmääräys kieltää yksiselitteisesti kaikentyyppiset tummennuskalvot tuulilasissa. Auton tuulilasiin tai etusivuikkunoihin ei saa asentaa jälkeenpäin minkäänlaisia kalvoja, edes yläreunaan rajoittuvaa tummennusosaa. Tuulilasia ei saa peittää millään muullakaan tavoin niin, että valonläpäisykyky heikkenee.

Tuulilasiin ja etusivuikkunoihin saa kuitenkin kiinnittää viranomaisten vaatimia merkkejä, kuten tiemaksutarroja tai ajoneuvon päästötasosta kertovia tarroja, kunhan ne eivät haittaa kuljettajan näkökenttää.

Lisäksi tietyt vähäiset muutokset ajoneuvon varusteisiin on sallittuja, kuten pysäköintitunnuksen kiinnittäminen tuulilasin sisäpuolelle oikeaan reunaan, jos se ei haittaa näkyvyyttä eikä vaikuta turvajärjestelmiin. Samoin heijastusnäytön (HUD) asentaminen on sallittua, jos se ei estä näkyvyyttä ulos autosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laillinen ratkaisu joihinkin automalleihin

Joissakin autoissa on tehtaalla asennettu ja tyyppihyväksytty tuulilasi, jonka yläreunassa on auringolta suojaava tummennus. Autoon voi olla mahdollista jälkeenpäin vaihtaa yläreunasta tummennettu tuulilasi, jos kyseiseen automalliin on olemassa tällainen tyyppihyväksytty versio.

On syytä ottaa huomioon, että ajoneuvo, jonka tuulilasin vaihtaminen aiheuttaa sähköisten turvavarusteiden uudelleen ohjelmoinnin, tulee esittää muutoksen jälkeen muutoskatsastukseen, jossa tulee esittää ohjelmoinnin suorittajan selvitys järjestelmien toimivuudesta. Tällä ei kuitenkaan tarkoiteta alkuperäistä vastaavan tuulilasin vaihtamisen yhteydessä vaadittua kalibrointia.

Poikkeuslupa terveydellisistä syistä

Traficom voi myöntää poikkeuslupia ajoneuvon rakennetta ja varusteita koskevista vaatimuksista, mukaan lukien tuulilasin ja etuikkunoiden tummennukset. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on terveydellinen syy, kuten paha aurinkoihottuma, migreeni tai valoherkkyys, voit hakea poikkeuslupaa tuulilasin tai muiden ikkunoiden tummentamiseen.

Poikkeuslupaa haettaessa on tärkeää toimittaa riittävä selvitys ja dokumentointi terveydellisestä syystä. Liitteenä tulee olla lääkärinlausuntoja tai muuta lääketieteellistä todistusaineistoa, joka tukee hakemustasi, jotta poikkeuslupa voidaan mahdollisesti myöntää.

Diplomaatit ja ministeritason henkilöt voivat ilman poikkeuslupaa tummentaa turvallisuussyistä myös auton etuikkunat.

Lähteet: Finlex, Traficom

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat