11.5.2024

Luulitko, että Japanin lentoasemat olisivat maailman siisteimpiä? – Skytraxin rankingin perusteella olet ollut täysin oikeassa

Kuva Moottorin arkisto, Finavia
Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021 Lentäminen

Jos kiinnostaa mikä on vuonna 2024 maailman siistein lentoasema, maailman perheystävällisin lentoasema tai millä lentoasemalla on maailman toimivin turvatarkastus, ne ovat kaikki selvillä.

Aiemmin tällä viikolla Moottori esitteli arvostetun Skytraxin maailman parhaat lentoasemat vuodelle 2024. Doha Hamadin lentoasema valittiin maailman parhaaksi, Singapore Changi kolmanneksi ja niin edelleen. Helsinki-Vantaa löytyi maailman parhaiden 20 lentoaseman listalta sijalta 14, minkä lisäksi se oli maailman paras 10 - 20 miljoonan vuosittaisen matkustajan sarjassa sekä Pohjois-Euroopan paras lentoasema. Ei muuten paha ollenkaan.

Nyt on aika mennä pääpalkinnoista enemmän sinne erikoispalkintojen puolelle. Lentoasemia palkitaan hyvin erilaisista, välillä vähän erikoisistakin asioista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Japanin lentoasemat siisteimpiä

Mikä ei tosiaan välttämättä yllättänyt monia, japanilaiset osaavat pitää lentoasemansa siisteinä. Skytrax arvioi Tokio Hanedan maailman siisteimmäksi lentoasemaksi vuonna 2024, näin peräti yhdeksättä kertaa putkeen. Kymmenen siisteimmän joukkoon mahtuu peräti neljä japanilaista lentoasemaa, nimittäin Centrair Nagoya, Tokio Narita sekä Osaka Kansai. Kymmenen siisteimmän joukossa kaikki muut paitsi sijalta 10 löytyvä Zürich Kloten sijaitsevat Aasiassa. Tässä kategoriassa arvioidaan muun muassa lattioiden, istumapaikkojen ja saniteettitilojen puhtautta sekä myös henkilökunnan hygieniakäytäntöjä. Sekä Finnair että Japan Airlines lentävät Helsingistä Tokio Hanedaan.

Sitten seuraa muutama erikoispalkinto lisää. Soul Incheon Etelä-Koreassa valittiin maailman perheystävällisimmäksi lentoasemaksi. Perheystävällisyydessä ei haittaa lainkaan, jos turvatarkastus toimii hyvin, mutta Rooman Fiumicinossa se toimii vielä paremmin, sillä se palkittiin vuonna 2024 tittelillä World’s Best Airport Security Processing. Matkatavarajärjestelmän toimivuudesta kertoo puolestaan World’s Best Airport Baggage Delivery, ja sellainen löytyy Osaka Kansain lentoasemalta Japanista.

Kulinaarisia elämyksiä lentoasemalta etsiville maailman paras lienee Istanbulin lentoasema, sillä Skytrax palkitsi sen tittelillä World’s Best Airport Dining Experience. Ja jos ja kun taide kiinnostaa lentoasemalla, World’s Best Airport Art -titteli meni kolmatta vuotta peräkkäin Teksasin Houstoniin.

Viiden tähden lentoasemat

Päätetään listaus luettelemalla maailman viiden tähden lentoasemat tälle vuodelle. Skytrax arvioi lentoasemia viiden tähden asteikolla, aivan kuten vaikkapa EuroNCAP -kolaritesteissä. Täysi viiden tähden tulos kertoo, että lentoasema toimii erinomaisesti keskimäärin kaikilla arvosteluperusteilla.

Maailman viiden tähden lentoasemat ovat Bahrain, Baku Azerbaidzanissa, Chengdu Kiinassa, Chubu Japanissa, Doha Qatarissa, Haikou Kiinassa, Hongkong, Houston William P. Hobby Yhdysvalloissa, Istanbul Turkissa, München Saksassa, Quito Ecuadorissa, Rooma Fiumicino Italiassa, Salalah Omanissa, Shanghai Hongqiao Kiinassa, Shenzhen Kiinassa, Singapore, Newarkin A-terminaali Yhdysvalloissa, New York LaGuardian B-terminaali Yhdysvalloissa sekä Tokio Haneda ja Tokio Narita Japanissa.

Lähde: Skytrax Awards

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat