18.11.2017

Maalipinnan kiillotus: Kiillotuslaikat – millainen ja mihin tilanteeseen?

kiillotuslaikat autonhoito kiillotus maalipinnan

Kiillotuslaikat kattavat vaahtomuovia, mikrokuitua ja karvaa. Vaahtomuovisista pitäisi osata valita open tai closed cell. Ei hätää, sillä selitämme kaiken.

Kiillottamisen tärkeimmät muuttujat ovat kiillotusaineet ja -laikat. Taitava kiillottaja osaa myös hyödyntää niitä tekniikkansa avulla mahdollisimman tehokkaasti. Näin muokataan lopputulosta halutunkaltaiseksi. Kaikki aineiden ja laikkojen yhdistelmät eivät suinkaan sovi kaikkiin tilanteisiin.

Tämän viikon artikkelissa syvennytään kiillotuslaikkoihin. Kiillotuslaikkojen valmistusmateriaali vaihtelee esimerkiksi vaahtomuovista mikrokuituun, mutta myös samasta materiaalista valmistettujen laikkojen välillä saattaa olla suuria eroja. Lisäksi laikkoja on saatavilla useassa eri koossa. Suurehkot laikat ovat yleiskäyttöisiä ja pieniä tarvitaan ahtaisiin paikkoihin.

Chemical Guys Hex-Logic vaahtomuovilaikkasarjaan kuuluu seitsemän laikkaa erittäin leikkaavasta hienoon viimeistelylaikkaan. Näistä on olemassa myös keskireiälliset Quantum-versiot suuriheittoisten epäkeskokoneiden kanssa käytettäväksi.
Tässä punainen viimeistelylaikka ja alustalla ovat juuri oikean kokoiset toisiinsa nähden ja laikka on myös keskitetty kuten pitääkin.

Kiillotuslaikan ominaisuuksista olennaisin on leikkaavuus, eli kuinka tehokkaasti laikka poistaa naarmuja maalipinnasta. Tämä on valitettavasti lähes suoraan verrannollinen siihen kuinka pahasti laikalla on taipumusta jättää hologrammeja jälkeensä. Laikka-arsenaalin kaikkien monimutkaisten vaihtoehtojen ymmärtäminen vaatii hieman kokemusta tai useamman autonhoitojuttusarjan artikkelin lukemista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaahtomuovi-, mikrokuitu- ja karvalaikka

Kiillotuslaikkojen monipuolisuus ja valikoima on kasvanut ajan saatossa. Nykyään laadukkaita kiillotuslaikkoja on todella usealla valmistajalla, joista osan valikoima on lähestulkoon tarpeettoman laaja. Onneksi laikat on usein nimetty vihjaavasti esimerkiksi viimeistelykiillotukseen (finishing) tai kovaan naarmunpoistoon (cutting).

Kiillotuslaikat
Kuvassa näkyy kaksi ominaisuuksiltaan ja leikkaavuudeltaan varsin erilaista karvalaikkaa, joista molemmat on kuitenkin tarkoitettu naarmunpoistoon. Viimeistelykiillotukseen on suositeltavaa etsiä muita vaihtoehtoja.

Kaikkein karkeinta työstöä havitellessa tartutaan usein villalaikkaan. Monelle tällainen karvalaikka onkin ensimmäinen mielleyhtymä kiillotukseen. Karvalaikoissa on ominaisuuksien suhteen eroja, mutta silti viimeistelykiillotus suoritetaan muilla välineillä. Näistä syistä aloittelijan kannattaa välttää villalaikkaa, kunnes ymmärtää mitä on tekemässä.

Kiillotuksen uudempia tuulia edustavat mikrokuituiset kiillotuslaikat. Näitä suositaan erityisesti epäkeskokoneiden kaverina. Kaikki autojen maalipinnat ja kiillottajat eroavat toisistaan, mutta mikrokuitulaikka on kelpo vaihtoehto perinteiselle vaahtomuovilaikalle.

Näissä Chemical Guys Black Optics -mikrokuitulaikoissa on keskireikä epäkeskokoneita silmällä pitäen. Oranssi on näistä leikkaavampi ja musta vähemmän leikkaava.

Eikä mikrokuitu ole ainoa erikoisempi laikkamateriaali, sillä on olemassa esimerkiksi farkkulaikkoja. Farkkukangas on erittäin leikkaava materiaali, jota voidaan käyttää maalipinnan appelsiinipinnan tasoittamiseen. Tämä on kuitenkin täysin oma aiheensa, jonka käsittely jääköön toiseen kertaan.

Yleisimpiä ovat kuitenkin vaahtomuovista valmistetut laikat. Näitä onkin hyvin erilaisia karkeasta naarmunpoistosta erittäin hentoon viimeistelyyn. Monesti kovemmat ja karheamman tuntuiset laikat leikkaavat enemmän, mutta asia ei ole näin yksiselitteinen. Monesta kiillotustyöstä selviää pelkillä vaahtomuovilaikoilla, joten ne ovat hyvä lähtökohta kiillotukseen. Syvennymme enemmän vaahtomuovilaikkoihin, sillä ne ovat keskeisessä asemassa kiillotuksen osalta.

kiillotuslaikat autonhoito kiillotus maalipinnan
Chemical Guys Hex-Logic vaahtomuovilaikkasarjaan kuuluu seitsemän laikkaa erittäin leikkaavasta hienoon viimeistelylaikkaan. Näistä on olemassa myös keskireiälliset Quantum-versiot suuriheittoisten epäkeskokoneiden kanssa käytettäväksi.

Open cell vai closed cell?

Vaahtomuovi koostuu eräänlaisesta kenno- tai solurakenteesta. Vaahtomuovilaikoissa kyseinen rakenne vaikuttaa kiillottamiseen, joten asia on hyvä ymmärtää. Tämän kennorakenteen voi nimittäin toteuttaa kahdella tavalla.

kiillotuslaikat autonhoito kiillotus maalipinnan
Kuvassa on Hex-logic sarjan kaksi leikkaavinta laikkaa. Näistä keltainen on ”open cell” ja oranssi ”closed cell”.

Ensimmäinen vaihtoehto on ”open cell”, eli avoin kennorakenne. Tässä vaahtomuovin jokaisesta solusta on yhteys viereiseen. Näin ollen kiillotusainekin saattaa kulkeutua syvälle laikan sisään kiillotuksen aikana.

Toinen vaihtoehto on luonnollisesti ”closed cell”, eli suljettu rakenne. Vaahtomuovin muodostavat solut ovat tässä kaikki suljettuja eikä yhteyttä huokosista toisiin ole. Tämä tarkoittaa, että kaikki kiillotusaine pysyy koko ajan maalipinnan ja laikan välissä.

kiillotuslaikat autonhoito kiillotus maalipinnan
Keskileikkaavia laikkoja Chemical Guysin -vaahtomuovisarjaan kuuluu kolme kappaletta. Näistä vihreä ja sininen kuuluvat ”open cell” -laikkoihin, kun taas valkoisessa on suljettu kennorakenne.

Viimeksi mainittu, suljetulla rakenteella valmistettu laikka, reagoi voimakkaasti paineeseen kun tahna ei pääse pinnalta laikan sisälle. Kovaa painetta antamalla kiillotusaineen kaikki leikkaavuus saadaan silloin varmasti hyödynnettyä. Tämän vuoksi oikeissa käsissä ”closed cell” laikoilla on mahdollista saada sekä enemmän leikkausta että parempi lopputulos. Suljettu rakenne kuitenkin varastoi enemmän lämpöä, mikä voi olla hyvä tai huono asia. Avoin rakenne jäähtyy paremmin huokosista johtuen.

Hex Logic -sarjan viimeistelykiillotuslaikat ovat punainen ja musta. Näistä musta on ”closed cell” ja punainen ”open cell”.

Valitettavasti tämä ei ole ainoa vaahtomuovilaikkoja erottavat tekijä. Lisäksi laikasta voi havaita kokeilemalla esimerkiksi kovuuden ja muodonmuutosnopeuden. Eikä edes näiden perusteella voi sanoa kaikkea laikan ominaisuuksista.

Leikkaavuus on havaittavissa vain kiillottamista kokeilemalla tai valmistajan ohjeistukseen luottamalla. Usein leikkaavat vaahtomuovilaikat ovat tosin myös kovemmasta päästä. Pehmeät laikat ovat aloittelijalle helpompia käyttää, sillä laikan jäykkyys tuo mukanaan epämiellyttävää koneen vetelyä kiillotettaessa.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat