23.12.2017

Maalipinnan kiillotus: Tarvitset oikeat valot

Valot

Kiillotuksessa valot ovat erittäin tärkeässä roolissa. Halogeeni ja led toimivat täysin eri tarkoituksiin, mutta molempia tarvitaan.

Maalipinnan kiillotus on käsitelty aiheena jo hyvin tarkkaan, mutta sokkona ei saa hyvää jälkeä. Valot ovat erittäin tärkeät upeaa lopputulosta tavoitellessa. Luonnonvalo toimii sekin hienosti, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Kiillotusvalot
Maalipinnan kiillotuksen yhteydessä suoritettavaan maalipinnan tarkasteluun tarvitaan usein enemmän kuin yhdenlaista valoa.

Kiillottajan on kuitenkin ymmärrettävä hieman valon värilämmöstä ja spektristä, sillä ne vaikuttavat silmien välittämään näkymään. Tässä artikkelissa ei tulla sukeltamaan tieteellisesti aiheeseen, mutta käytännön kannalta asia on tarpeen tiedostaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valot naarmuihin ja hologrammeihin

Valon värilämpötila on mielenkiintoinen aihe, jonka laajamittainen käsittely on turhan monimutkaista. Lyhyesti voi kuitenkin yleistää, että arvoltaan lämpimämmät valaisimet näyttävät paremmin naarmuja ja kylmemmät paremmin hologrammeja.

Värilämpöön liittyy näkyvän valon aallonpituus. Laaja näkyvän valon spektri auttaa paljastamaan maalipinnan virheet paremmin. Näiden lisäksi tulee huomioida valon synnyttämän keilan muoto. Laaja keila helpottaa hologrammien tarkastamista.

On olemassa erittäin kalliita erikoisvaloja, joiden avulla maalipinnasta näkee käytännössä kaiken kerralla. Näihin lukeutuu esimerkiksi 3M Sun Gun. Sen spektri on suunniteltu vastaamaan päivällä paistavan auringon spektriä. Tällaisen valaisimen hankkiminen ei kuitenkaan ole tarpeen.

Halogeeni ja naarmut

Kiillottajan yleisin, ja ehkä tärkein, valonlähde on tavallinen halogeenipolttimolla varustettu työvalaisin. Liikaan tehoon ei kannata panostaa, sillä silmä tottuu valon määrään. Liiallinen teho ikään kuin sokaisee, jos asiaa ajattelee käytännön kannalta. Kiillotuskäyttöön riittää hyvin varsin tavallinen 150 watin teholukema.

Halogeenivalaisin
Työvaloiksi tarkoitetut halogeenit ovat usein erinomaisia paljastamaan naarmuja.

Työvalaisimia saa jo muutamalla kymmenellä eurolla telineenkin kanssa - vielä halvemmalla selviää jättämällä telineen kauppaan. Lattialle sijoitetut valot toimivat auton helmojen kiillottamiseen, mutta muuten on tarve saada valaisin ylemmäs. Siksi telineestä on suuri apu kiillotusvalolle - ja voihan työvalaisinta käyttää kaikkeen muuhunkin.

Nykyään muotia ovat energiatehokkaammat led-polttimolla varustetut työvalaisimet. Ne ovat muuhun käyttöön loistavia, mutta kiillotukseen ne eivät aina sovellu. Usein niiden kyky paljastaa naarmuja on halogeenia heikompi. Tämä on kuitenkin todella karkea yleistys ja molemmilla tekniikoilla voidaan toteuttaa sekä hyviä että huonoja valaisimia. Halogeenilla menee tässä harvemmin vikaan.

Led ja hologrammit

Laaja keila ja värilämmöltään viileä led-polttimo on osoittautunut käytännön testeissä hyväksi yhdistelmäksi viimeistelykiillotuksen tarkistuksessa. Näin nimittäin näkyvät ikävät hologrammit. Säädettävällä keilalla toteutettu led-taskulamppu on suosittu valinta työvalaisimen kaveriksi.

Valon keila
Kuvassa näkyvän kynälampun keila on säädettävissä ja sen laaja pää näyttää tehokkaasti maalipinnassa vaanivat hologrammit.

Valitettavasti näistä kaikki eivät suinkaan ole yhtä hyviä ja toiset jopa onnettomia. Itse asiassa matkapuhelimen kameran salamavalo, taskulamppuna käytettäessä, toimii usein yllättävän hyvin. Myös viimeistelyn tarkistamiseen on kehitetty omat välineensä.

Eräs näppärä työkalu on Scangrip Matchpen. Yritys valmistaa myös muille merkeille autonhoitokäyttöön tarkoitettuja kynälamppuja. Jutun kuvissa esiintyy lähes vastaava Rupes LL 150 -valaisin. Autonhoitokäyttöön tarkoitetut kynälamput ovat käteviä maalipinnan tarkastamiseen, mutta eivät toki aivan ilmaisia. Laatu maksaa tässäkin suhteessa.

Rupes LL 150
Rupes LL 150 -kynälamppu on suunniteltu erityisesti maalipinnan tarkasteluun.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat