23.5.2024

McLaren muistaa 30 vuotta sitten taivaallisille kilparadoille siirtynyttä Ayrton Sennaa näyttävillä tavoilla

Kuva McLaren

Koska McLarenilta löytyy jo hyperauto nimeltään Senna, täytyi ottaa uudet keinot käyttöön, jotta siitä saatiin vieläkin enemmän Senna. Lisäksi kaksi McLarenin F1-ohjusta ajavat tulevan Monacon GP:n Senna-tribuuttiväreissä.

Brasilialaisen Formula 1 -tähden Ayrton Senna da Silvan eli Ayrton Sennan kilpaura ja elämä päätyivät 1. toukokuuta 1994 Imolan radalla Italiassa sattuneeseen tuhoisaan onnettomuuteen. Senna ajoi kilpailun kärjestä Tamburello-mutkasta ulos ja törmäsi yli 200 kilometrin tuntinopeudella betoniseinään. Mitään ei ollut tehtävissä hänen henkensä pelastamiseksi.

Ayrton Senna on edelleen yksi F1-historian suurimpia tähtiä, ja hänen kuolemansa oli yksi F1-historian suurimpia tragedioita. Kuolemaan johtaneen onnettomuutensa Senna ajoi Williamsin ratissa, mutta uransa kohokohdat, peräti kolme maailmanmestaruutta - vuosilta 1988, 1990 ja 1991 - hän saavutti nimenomaan McLarenin ratissa.

Siksi juuri McLaren on ottanut tälläkin kertaa asiakseen Sennan muistamisen toiminnoissaan. Kuollessaan Ayrton Senna oli vain 34-vuotias. Eläessään Senna olisi nyt 64-vuotias, ja kuka tietää, hän voisi olla vaikka juuri McLarenin F1-tiimin taustavaikuttaja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Senna Sempre

Kuten tiedämme, McLarenin katuauto-osasto nimesi vuonna 2018 debytoineen, vain 500 kappaletta valmistetun hyperautomallinsa yksinoikeudella Sennaksi. Osana McLarenin Ultimate Seriesia yhdessä ikonisen F1:n ja hyperhybridi P1:n kanssa Senna oli melkoinen hyperauto. Yhdistäessään 1 200 kilon hiilikuitumonokokin 800-hevosvoimaiseen tuplaturbo-V8:aan, McLaren Senna yltää nollasta sataan 2,8 sekunnissa, nollasta kolmeensataan 17 sekunnissa ja 340 km/h huippunopeuteen.

Mutta mitä siis tehdä Ayrton Sennalle tribuutiksi, jos tämän tason hyperauto on jo nimetty hänen mukaansa? Varmaankin kannattaa kääntyä McLaren Special Operations-tiimin puoleen.

McLaren ottikin Hertage Collection -osastoltaan vuonna 2018 valmistetun esisarjan Sennan, ja antoi sen Special Operationsin käsiin. Special Operations vastaa muun muassa asiakkaiden erikoistoiveista, ja voi maalata McLarenin melkein millaiseksi tahansa. Tähän tarkoitukseen Special Operations loi Sennan, joka kantaa yllään Senna Sempreksi nimettyä käsintehtyä erikoismaalausta.

Senna Sempre tarkoittaa sekä italiaksi että portugaliksi "Senna ikuisesti". Näyttävän erikoismaalauksen pohjana ovat Sennan kotimaan Brasilian lipun päävärit eli vihreä, keltainen ja sininen. Auton kyljistä löytyy Sennan muotokuvia, ja auton numero 8 on totta kai sama, jolla hän voitti mestaruutensa McLarenilla.

Senna Sempren keltaisen sisustan kruunaavat ovipaneeleista löytyvät Ayrton Sennan nimikirjoitukset sekä kuuluisa lainaus:

Minulla ei ole idoleita. Ihailen työtä, omistautumista ja taitoa.

- Ayrton Senna

Bongaa erikoismaalaukset myös formuloista

Tulevana viikoloppuna eli 24. - 26.5.2024 ajetaan formulakisoista se kaikkein jännittävin, nimittäin Monacon GP.

McLarenin F1 -tiimi tuo MCL38 -autonsa Monacoon Sennaa kunnioittavissa erikoisväreissä. Keltaisella maalatut autot ovat saaneet tummansiniset raidat, joilla mukaillaan Sennan kypärän kuvioita. McLarenilla on mennyt viime aikoina Formula ykkösissä varsin hyvin, ja tiimi on noussut Ferrarin rinnalle Red Bullin varteenotettavimmaksi haastajaksi.

McLarenilla ajavat kuluvalla kaudella brittiläinen Lando Norris sekä australialainen Oscar Piastri, joista kumpikaan ei ollut edes syntynyt Sennan aikaan. Senna-värit tullaan näkemään viikonloppuna molempien autossa.

Monacoon viedään totta kai näytteille myös Senna Sempre, joka tulee sen jälkeen varmasti löytämään paikkansa myös McLarenin Heritage Collectionista.

Lähde: McLaren

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat