11.5.2022

Miksi diesel ja bensa maksavat niin paljon? – Autoliiton uusi podcast vastaa

Käytetty Leaf

Autoliiton Luulot pois autoilusta -podcastsarja pureutuu autoilun ja liikenteen keskeisiin edellytyksiin, haasteisiin ja kipupisteisiin – kahden pätevän asiantuntijan voimin kerrallaan.

Mitkä tekijät vaikuttavat liikenteen polttonesteiden eli bensiinin ja dieselin litrahintojen nousuun kipurajoille ja ylikin. Entä mikä voisi olla seuraavan autoni käyttövoima? Mikä vie käyttövoimien kilvoittelussa voiton? Onko ratkaisu omalla kohdallani auto, joka käyttää dieseliä, bensiiniä, biopolttoaineita, kaasua, sähköä vai kenties vetyä?

Autoliiton uusi Luulot pois autoilusta -podcast ruotii käyttövoimavalintojen lisäksi monia muita arjessa välttämättömän autoilun eri puolia.

Entä mitäpä pitäisi ajatella robottiautoista, millainen tulevaisuus Suomella on edessään liikenteen automaation suhteen? Sysäävätkö ne tulevaisuudessa ihmiskuskit ratin takaa? Ja tiedätkö, missä järjestyksessä tiet kunnostetaan ja kenen vastuulla ne ovat? Sekin selviää, millä kaikilla tavoin sähköautolla liikkumisesta saa mahdollisimman tehokasta?

Ikä karttuu, ja liikkuminen autoillen käy monin tavoin työläämmäksi. Milloin autoilusta tulisi terveyssyistä luopua? Entä millaisin keinoin on mahdollista ylläpitää omaa hyvää ajoterveyttä voi ylläpitää?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysyvää on muutos

Autoiluun ja liikenteeseen liittyä monia haasteita, kysymyksiä ja muutosvoimia. Tulevaisuuden autoilussa pysyvää on vain muutos. Hyvään vauhtiin päässeen podcastsarjan äärellä käy ilmi, että kaikkiin autoiluun liittyviin kysymyksiin ei välttämättä ole yhtä ja ainoaa ratkaisua tai yksiselitteistä vastausta.

Autoilun keskeisten edellytysten pohdinta ja autoilun eri puolien avaaminen asiantuntijoiden perusteltujen näkemysten avulla kasvattaa omaa tietämystä ja avartaa ajatuksia – saattaapa joku oma käsityskin tulla haastetuksi.

Kaksi vierasta kerrallaan

Autoilua ja liikennettä eri näkökulmista käsittelevän Luulot pois autoilusta -podcastsarjan juontaa Elina Koivumäki, joka käsittelee kutakin aihetta kahden asiantuntijavieraan kanssa.

Podcastsarjan tähän mennessä julkaistut jaksot ovat:

  • Jakso 1: Liikenteen käyttövoimat ja niiden tulevaisuus
  • Jakso 2: Sähköautoilu talviolosuhteissa
  • Jakso 3: Polttoaineiden hintojen muodostuminen
  • Jakso 4: Ikääntyvien autoilu
  • Jakso 5: Tieverkon kunto ja korjausvelka
  • Jakso 6: Liikenteen automaatio ja sen tulevaisuus

Esimerkiksi polttoaineiden hintoja käsittelevässä jaksossa asiantuntijavieraina ovat Afry Management Consultingin johtava konsultti Esa Sipilä ja Autoalan tiedotuskeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja.

Tulevaisuuden käyttövoimista puolestaan keskustelevat teknillisen fysiikan professori Peter Lund ja Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Ikäihmisten autoilusta näkemyksiä vaihtoivat puolestaan silmätautien erikoislääkäri ja liikennelääketieteen emeritusprofessori Timo Tervo ja Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen. Teiden kunnosta keskustelevat Väyläviraston Väylänpito-toimialan johtaja Virpi Anttila ja Infra ry:n toimitusjohtaja Paavo Syrjö.

Tuoreimmassa jaksossa pohditaan robottiautoilun eri puolia. Asiantuntemustaan jakavat sekä VTT:n robottiautoasiantuntija Matti Kutila ja Traficomin digitalisaation, tieinfran ja tilastojen päällikkö Eetu Pilli-Sihvola.

Podcast löytyy helpoimmin Autoliiton sivuilta, suoraan Spotifystä tai alapuolen upotuksesta.

Teksti: Marko Jokela Avauskuva: Moottorin arkisto Lähde: Luulot pois autoilusta -podcast

Luetuimmat