24.6.2017

Moottori voitti – vuoden parhaat matkakuvat Maltalta

Moottorin valokuvaaja Antti Hentisen valokuvat voittivat kovatasoisen kansainvälisen matkailujournalismin kilpailun.

Aina ei ole niin tarpeen ennakolta tietää, minne päätyy, sillä tärkeintä on lähteminen, kuten kirjailija Jack Kerouac on opastanut.

Ja perille päästyä tulee usein myönteisesti yllätetyksi. Näin kävi Maltankin kohdalla. Saimme matkalta enemmän kuin ennakolta uskoimmekaan.

Voittoisat valokuvat vaativat syntyäkseen ahkerointia ja näkemystä, mutta myös Maltaan ja maltalaisiin ihmisiin tutustumista – eikä se ollut lainkaan vastenmielistä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pieni ja sisukas

Malta on pieni saarivaltio Välimerellä. Se on sisukkaasti puolustanut itseään läpi historian, on nyt EU:n jäsen ja pääkaupunkinsa Valletta vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Matkailukohteena Maltalla on hengästyttävä: on luonnon muovaamia nähtävyyksiä, maailman parhaat sukellusvedet, erinomaista ruokaa paikallisista antimista, historiaa 7 000 vuodelta, myyttisiä tarinoita, eläväinen pääkaupunki, luonnonrauhaisa Gozon saari – ja vuodessa 300 aurinkoista päivää.

Vuohenmaidon äärellä

Saarilla asuu juuristaan ylpeitä ihmisiä, jotka kohtaavat vieraat luontevalla ystävällisyydellä, kuten saimme kokea. He ovat myös terveen omanarvontuntoisia, kuten selvisi vuohitilallinen Rikkardu Zammitin vieraana Gozolla.

Kättelyjen jälkeen isäntä nimittäin näytti, kuinka helppoa on vuohen lypsäminen ja vaati meitä kokeilemaan. Mikäpä siinä. Homma sujui kehnosti, mikä hekotutti isäntää – ja Anttia kameran takana.

Isäntä otti uudestaan kiinni vuohen utareista ja suihkutteli muoviastian puolilleen. Sitten hän nousi ylös ja joi kulauksen vastalypsettyä maitoa. Ja ojensi muoviastian toimittajalle.

Hetkessä tiivistyi jotain oleellista matkailujuttujen teosta: jos kieltäytyisin, pahoittaisin isännän mielen ja vierailu päättyisi todennäköisesti siihen. Zammit olisi tuskin ollut halukas esittelemään empijöille elinkeinoaan eli perinteisen Gbejniet-juuston valmistusta.

Miltäkö vuohenmaito maistuu? Lämpimältä ja rasvaiselta, eivätkä makuelämys ja suutuntuma yhtään kohentuneet vaaditusta toisesta maistelusta. Mutta mistä koostuu kiinnostava matkailuartikkeli?

Elämyksistä ja kohtaamisista, hetkistä ja näkymistä, jotka ikuistuvat mieliin – ja kameran muistikortille.

Kovatasoinen kilpa

Vuotuisessa ja kovatasoisessa Maltan matkailutoimiston MTA Malta Tourism Press Awards -kilpailussa on useita eri sarjoja.

Vuoden 2016 kilvassa eri sarjojen kärkikolmikoihin sijoittui journalisteja Ranskasta, Italiasta, Briteistä, Irlannista, Unkarista, Saksasta, Australiasta – ja Suomesta.

Antti Hentinen voitti Photography Reportage -sarjan Moottorissa 11/2016 julkaistulla Monen Maun Malta -artikkelin valokuvilla.

Teksti Marko Jokela Kuvat Antti Hentinen

Lue myös:
Matka: Aurinkoinen Malta – omintakeinen ja ohittamaton
Matka: Maltan katastrofi – myrsky huuhtoi matkailunähtävyyden mereen

MTA Malta Tourism Press Awards – Photography Reportage

1st Antti Hentinen (Finland)
Moottori Magazine – Monen Maun Malta

2nd Graziano Perotti (Italy)
Travelglobe – Gozo, La Seduzione Di Calypso

3rd Matteo Carassale (Italy)
Marie Claire Maison – Malta – Dea del Mediterraneo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat