13.4.2018

Näin vaihdat renkaasi itse

renkaanvaihto

Käänny aina ammattilaisten puoleen, jos olet yhtään epävarma omista taidoistasi renkaanvaihdossa.

Moni autoilija on ratkaisemassa juuri näinä aikoina, kuinka aikoo tänä keväänä suoriutua jokavuotisesta pakkorituaalista eli kesärenkaiden vaihdosta.

Peruskysymyksiä on oikeastaan kaksi: koska ja miten.

Ensimmäiseen kysymykseen ei ole kuin yksi oikea vastaus: älä hätiköi renkaiden vaihtamisessa. Vaikka päivällä aurinko jo helottaakin lämpimästi, voivat tienpinnat salakavalasti jäätyä öisin.

Kun kevätaurinko sulattaa tienvarsien lumipenkkoja, valuu sulamisvesiä myös tielle. Illalla auringon laskettua ja yöllä ilma viilenee – paikka paikoin yhä miinusasteiden puolelle. Ilmiö voi jäätää sulamisvesien kastelemat tienpinnat liukkaiksi.

Mutta vaihtaisinko renkaat itse vai kääntyisikö tarpeessa rengasliikkeiden puoleen?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vain kunnon työvälineillä

Rengasalan ammattilaisten puoleen kannattaa kääntyä, jos on yhtään epävarma omasta osaamisesta tai itsellä ei ole käytössä renkaidenvaihtoon soveltuvaa paikkaa tai turvallisia ja kunnollisia työvälineitä.

Auton mukana tuleva tunkki on usein rakenteeltaan heikko. Se on tarkoitettu käytettäväksi vain pakottavissa tilanteissa eli tien päällä sattuneessa rengasrikossa.

– Mikäli päätyy tekemään renkaiden kausivaihdon itse, on syytä hankkia asianmukainen hallitunkki, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora on samoilla linjoilla.

– Auton oma tunkki on hätäratkaisu, eikä sitä ole tarkoitettukaan säännölliseen renkaiden kausivaihtoon.

Auton takaluukusta löytyvä rengasavain on usein sekin heiveröinen tapaus, eikä sen vipuvarsi tai kunto välttämättä riitä pyöränpulttien aukaisemiseen.

– Ihan pätevän hallitunkin saa 50 eurolla, ristikkoavaimen kahdeksalla eurolla, joten kyse ei ole mahdottomista summista.

Heiveröisen tunkin käytössä on vaarana ovat tunkin pettäminen ja nostetun auton luiskahtaminen tunkilta.

– Ja silloin voi aiheutua myös vakavia henkilövahinkoja. Autolle koituneet vahingot kuten esimerkiksi lommot ja maalipinnan vaurioituminen ovat turhia kuluja.

Arvioi renkaiden ajokuntoisuus

Ennen renkaidenvaihtoa autoilijan vastuulla on arvioida, ovatko renkaat turvallisessa kunnossa. Laki edellyttää vähintään 1,6 mm kulutuspinnan urasyvyyttä.

Käytännössä rengas on kuitenkin syytä uusia jo paljon aiemmin. Renkaan vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät nimittäin olennaisesti, kun kulutuspintaa on vähemmän kuin neljä millimetriä.

Renkaan urasyvyys

Tasaisella alustalla

Renkaidenvaihto on syytä suorittaa aina tasaisella ja kantavalla alustalla, jottei auto pääse missään tilanteessa huojahtelemaan tunkilta. Jos auton alla ei ole kovaa alustaa, kannattaa tunkin alle sijoittaa esimerkiksi vankka vanerilevy takaamaan turvallista nostoa. Esimerkiksi hallitunkin täytyy päästä liikkumaan nostettaessa, joten tunkki soveltuu vain sileälle ja kovalle pinnalle.

Nostokohdalla on väliä: autoa saa nostaa vain tietyistä korin kohdista. Muutoin vaarana ovat nostovaiheessa koituvat korivauriot. Nostokohdan ja nostolautasen väliin kannattaa laittaa kuminen suojatyyny auton koria suojaamaan.

Muista kytkeä auton käsijarru päälle ennen nostotyön aloittamista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Riittävässä valossa

Renkaidenvaihto kannatat tehdä päiväsaikaan ja riittävän hyvin valaistuissa olosuhteissa. Pimeällä äheltäminen voi aiheuttaa harmeja.

Ennakoivaa turvallisuusajattelua on laittaa nostetun auton alle pukki tai irtonainen pyörä. Fiksu suorittaa vaihtotyön siten, että paikalle saa kutsuttua apua, jos esimerkiksi olisi käynyt niin kehnosti, että renkaidenvaihtaja olisi jäänyt puristuksiin tunkilta luiskahtaneen auton alle.

Älä väännä pultteja pyöreiksi

Rengaspultit tai mutterit voivat olla talven jäljiltä tiukassa. Kehno mutteriavain tai huolimaton työvälineen käyttö voivat lipsauttaa otteen irti. Sen seurauksena voi pyöristää mutterin tai pultin, sitten otteen lipsahtaessa kolhia kätensä.

Mutterit tai pultit on hyvä löysätä alustavasti silloin, kun auto on vielä maassa.

Muista ohjekireydet!

Ennen renkaan pulttien kiristämistä on syytä varmistua renkaan oikeasta pyörimissuunnasta. Se on merkitty yleensä renkaan kylkeen nuolisymbolilla. Jos merkintää ei ole, rengas toimii molempiin pyörimissuuntiin.

Kierrätä renkaiden sijaintia edelliskaudesta etu- ja taka-akselien välillä pyörimissuuntaa muuttamatta, jotta renkaat kuluisivat tasaisesti.

Pultit kiristetään vanteella ristiin, jotta vanne keskittyy kunnolla.

Renkaat tulee kiinnittää autonvalmistajan ohjekirjassa kerrotun kiristysmomentin mukaisesti, joten kiristys on tehtävä tarkoitukseen varatulla momenttiavaimella. Liiallinen kiristys voi vahingoittaa vannetta ja pultteja.

Loppukiristys tehdään, kun auto on laskettu tunkilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkista paineet kylmistä renkaista

Tarkista rengaspaineet kylmistä renkaista ja tee lyhyt koeajo vaihdetuilla renkailla.

Merkitse irrotettujen renkaiden sijaintipaikat renkaan kylkeen esimerkiksi liidulla, jotta seuraavalla kerralla on tieto siitä, missä rengas on ollut asennettuna.

Jälkikiristys tärkeää

Rengaspulttien jälkikiristyksen aika on muutaman sadan ajokilometrin jälkeen. Tätä työvaihetta ei saa unohtaa, sillä vanteen ja pyörännavan väliin on saattanut huolellisuudesta huolimatta jäädä hiekanmuruja tai muuta epäpuhtautta, joka vähitellen murenee ja löystyttää renkaan.

Teppo Vesalaisen mukaan Autoliiton tietoon tulee vuosittain useita henkilöautojen pyörien irtoamisia, jotka johtuvat siitä, että jälkikiristys on laiminlyöty.

Lähde: Autoliitto, Autonrengasliitto Kuvat: Moottorin arkisto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat