22.9.2021

Nimi muutettu: Freightlinerilla oli amerikkalaisille oma Sprinter, mutta he halusivat aina Mersun

Freightliner Sprinter

Freightliner Sprinter on ollut markkinoilla parikymmentä vuotta. Viimeiset kappaleet myydään juuri nyt, sillä mallia ei enää kannata pitää tuotannossa. Syy siihen löytyy hyvinkin läheltä.

Freightliner Trucks on amerikkalainen hyötyajoneuvojen valmistaja. Se kuuluu lajissaan maansa myydyimpiin, muun muassa halliten kaukoliikenneautojen luokkaa Cascadia-mallillaan. Jo 40 vuoden ajan Freightliner on ollut osa Daimler-konsernia. Euroopan ja Pohjois-Amerikan hyötyajoneuvot poikkeavat kuitenkin niin paljon toisistaan, ettei mitään kokonaisvaltaista konserniyhteistyötä Mercedes-Benzin ja pohjoisamerikkalaisen konsernisisaren välillä ole päästy toteuttamaan. Jotakin rakenteellista yhteistyötä nähtiin yhteistyön alkutaipaleella esimerkiksi rekkavetureiden jaettujen kabiinien muodossa. Mutta sitten tuli Sprinter.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kahdella brändillä ratsastaen

Mercedes-Benz Sprinter jalkautui USA:han 2000-luvun alussa, ei kuitenkaan omalla nimellään, vaan peräti kahden eri amerikkalaisbrändin verholla. Kun Freightliner-versio näki päivänvalon vuonna 2001, siitä parin vuoden kuluttua mallilla vastattiin Dodgen tarpeeseen korvata vanhentunut pakumallistonsa. Tuloksena oli Dodge Sprinter.

Freightliner Sprinter

Molemmat versiot saivat omien tuotemerkkiensä mukaiset maskit ja logot. Bensiinimoottorisia autoja meni Amerikassa enemmän. Myös muut pienet yksityiskohdat, kuten erilainen rengastus sekä oranssit ”DOT-valot” ajovaloumpioissa erottavat nämä euroveljestään.

Pitkä matka onkin tultu siitä ajasta, kun Dodge oli osa DaimlerChrysler-konsernia, kuten myös siitä, kun se valmisti hyötyajoneuvoja omalla nimellään. Nykyäänhän Dodge on virallisesti osa Stellantis North Americaa ja se on siirtänyt hyötyajoneuvot RAM-brändin alle, jatkaen itse täysiverisenä muskeliautovalmistajana.

Freightliner Sprinter
Toisen polven Dodge Sprinter 2500

Perille saakka - vaikka sitten osina

Jos olet miettinyt, miksi Yhdysvallat on niin omavarainen myös kevyempien hyötyajoneuvojen valmistuksen suhteen, saattaa tämä kappale avata asiaa.

Eurooppaan tarkoitetut Mercedes-Benz Sprinterit valmistetaan Saksassa. DaimlerChrysler ei nähnyt järkeväksi perustaa omaa tuotantolinjaa amerikkalais-Sprintereille Atlantin taakse, joten totta kai myös ne tehtiin Euroopassa. Tässä on kuitenkin yksi mutta. 1960-luvulle juurensa juontavan kauppasodan seurauksena ulkomailla tuotetuille, muiden muassa Sprinter-luokan ajoneuvoille on asetettu karskin kuuloinen 25 prosentin tuontitulli. Tällä pyritään suojelemaan maan ajoneuvotuotantoa. Kukaan ei kuitenkaan määrittele tarkasti, mikä on Yhdysvalloissa valmistettu auto. Tämän porsaanreiän turvin DaimlerChrysler laivasi Euroopassa tehdyt Sprinterin tavara-autoversiot ainakin osittain purettuina konsernin Etelä-Carolinan toimipisteeseen, jossa irroitetut osat tai osakokonaisuudet kiinnitettiin takaisin, ja autot saivat tarvittavan Made in USA -tittelin.

Tuontitullia kutsutaan myös nimellä Chicken tax, sillä se on vastareaktio amerikkalaisen siipikarjan lihan eurooppalaiselle tariffille. Tulli ei koskenut Sprinterin bussiversiota, joten se pääsi mutkitta suoraan kauppoihin.

Freightliner Sprinter

Freightlinerina pidempään

Toiseen, yhteistyössä Volkswagenin kanssa tehtyyn Sprinter-sukupolveen siirryttäessä mukana olivat edelleen sekä Dodge että Freightliner. Ja yhä tietenkin, palasista koottuna.

Dodge pudottautui kolmikosta pois vuonna 2009, kun DaimlerChrysler-yhteistyö oli tullut päätökseensä hieman sitä aiemmin. Sprinterin seuraaja löytyi, jälkeenpäin sanottuna tulevaisuudesta, nimittäin Fiat-PSA-pakukolmikosta, kun Fiat Ducatosta tehtiin Pohjois-Amerikassa RAM Promaster.

Freightliner Sprinter
Facelift-mallin RAM Promaster ei täysin vastaa eri tavalla muuttuneita eurosisariaan. Se valmistetaan Meksikon Saltillossa pohjoisamerikkalaisen kauppasopimuksen turvin.

Daimler AG:n Freightliner puolestaan jatkoi Sprinter-yhteistyötä edelleen vuoteen 2017 ja kolmanteen sukupolveen. Konserni on pitänyt samaan aikaan Freightlinerin kanssa myös Mercedes-versiota Yhdysvaltain mallistossaan. Tämä taas ei ole tehnyt lainkaan hyvää Freightliner Sprinterin myynnille, joka on laahannut kaukana johtotähden perässä koko ajan. Näin Daimler päätti kuluvana vuonna lakkauttaa mallin myynnin, mikä tapahtuneekin aivan lähiaikoina. Se laittaa lopullisen pisteen Freightliner Sprinterin 20-vuotiselle taipaleelle.

Freightliner Sprinter
Viimeisin Freightliner Sprinter ehti saada keulalleen vielä uuden 2-litraisen turbobensiinimoottorin. Dieselkoneen virkaa hoiti puolestaan 3-litrainen V6.

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: Daimler AG, Stellantis

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat