18.8.2017

Nürburgring Oldtimer-Grand-Prix: Vanhojen kilpureiden juhlaa

Nürburgring Oldtimer-Grand-Prix

Nürburgringin GP-radalla järjestetään vuosittain oma kilpailu klassikkoikäisille kilpa-autoille, jonka ympärillä tapahtuma on kasvanut valtaviin mittasuhteisiin. Autoharrastajalta vierähtää helposti koko viikonloppu automäärää ja -laatua ihastellessa.

Harmaat pilvet peittävät taivaan ja sade piiskaa Formula 1 -lähetyksistä tuttua Nürburgin kylässä sijaitsevaa modernia grand prix -rataa. Iäkäs herrasmies vetää visiirillistä kypärää komeiden viiksien suojaksi ja sadeviittaa ajohaalarin päälle pahimman kastumisen välttämiseksi. On alkamassa kaksipaikkaisten 50-luvun kilpa- ja GT -autojen lähtö.

Nürburgring Oldtimer-Grand-Prix

Muita Oldtimer-GP -luokkia ovat muun muassa: Formula 1 vuosilta 1966–1985, Formula-Junior vuosilta 1957–1961, LeMans- ja Group 4 -autot vuosilta 1962–1974, DRM-sarjan autot vuosilta 1972–1981, alkupään Formula 1 -autot ja niiden edeltäjät vuoteen 1960, vakio- ja GT- autot vuosilta 1947–1975, Formula 3 vuosilta 1964­–1984 sekä ”Tourenwagen Classics” eli autoja esimerkiksi DTM, ITC ja STW -sarjoista vuosilta 1984–1999.

Autovalikoima kattaa siis seitsemän vuosikymmentä ja vuosittain tapahtumassa on noin 500 autoa. Näitä ihastelemaan saapuu yli 60 000 katsojaa. Oldtimer-Grand-Prix on eräs maailman suurimmista klassikkokilpailuista ja se koostuu perinteisistä lähdöistä sekä tasanopeusajoista Nürburgringin GP-radalla. Vuosi 2017 merkkaa juhlaa historian 45. kilpailun kunniaksi.

Eikä kattaus lopu moottoriradalle. Oldtimer-Grand-Prixin kanssa yhteistyötä tekevillä autonvalmistajilla on tapahtuma-alueella valtavat parkkipaikat täynnä harvinaista kalustoa. Toki valmistajan omilta teltoilta löytyy usein myös uusia autoja, mutta todellista herkkua tarjoilevat merkkikerhojen pitkät klassikkoautorivit. Tavallisesti myös autonvalmistajien omilta osastoilta löytyy jokunen museohelmi.

Nürburgring Oldtimer-Grand-Prix
Nürburgring Oldtimer-Grand-Prix
Vuosina 1964–1969 toimineen italialaismerkki Bizzarinin klassikot keräsivät paljon katseita teemaan sopivan kuljetusauton luona.

Varikko on kuitenkin paikoista upein – siellä viihtyisi viikkoja elleivät tallit pakkaisi tavaroitaan sunnuntain viimeisen lähdön jälkeen. Uskomaton kattaus sekoittaa aistit ja turruttaa autoharrastajan. Neljäs BMW M1 samassa telttakatoksessa ei tunnu enää yhtä hienolta kuin se ensimmäinen.

Kokopitkältä nimeltään AvD-Oldtimer-Grand-Prix ei suinkaan ole ainoa klassikkoautoja Nürburgringillä esittelevä autotapahtuma. Esimerkiksi hieman pienempi Nürburgring Classic Eiffelrennen sekä Nürburgringin kuuluisan vuorokauden mittaisen kestävyysajon yhteydessä ajettava 24h Classic ovat vaihtoehtoja katsojalle. Mainittakoon, että näistä jälkimmäisessäkin klassikkoautojen kilpailu kestää nimestä huolimatta vain kolme tuntia.

Vuoden 2017 Oldtimer-Grand-Prix ajettiin kuluneena viikonloppuna 11.–13.08.2017 hieman yli 5 kilometriä pitkällä GP-radalla, eikä vielä ainakaan ole tietoa paikan vaihtumisesta tulevalle vuodelle. Ensi vuoden kilpailua tai päivämäärää ei tosin ole vielä vahvistettu, mutta alustavasti kannattaa varailla vapaita elokuun puolivälin ympäristöön.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat