27.1.2022

Ota ajamisen turvaniksit haltuun Autoliiton pätevin videovinkein

ajo-opetus

”Jos autolla pitää ohittaa, vaihtaa kaistaa tai väistää, ohjausliikkeet on pidettävä pieninä ja maltillisina.”

Talven vaihtelevat kelit tuovat haasteita autolla ajamiseen, mutta ne on peitottavissa, jos muistaa Autoliiton perusvinkit turvalliseen ajamiseen.

Keskeiset lainalaisuudet on helppo mieltää: Kunnossa oleva auto, oikea ajoasento, riittävä turvaväli, ajoissa tehdyt havainnot sekä kelin edellyttämä järkevä ajonopeus luovat edellytykset turvalliseen matkantekoon.

Talvi tekee kuitenkin joskus temppunsa. Kuljettajan on tärkeää tiedostaa kulloinkin vallitseva keli ja ottaa mieluummin varman päälle kuin yhtään riskejä.

– Pito saattaa vaihdella erittäin paljon eri kohdissa tietä ja kaistojen väliin muodostuva jäinen polanne sekä sohjo tekevät ohituksista ja kaistanvaihdoista haastavia, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neljän sekunnin turvaväli

Pysähtymismatka muodostuu kuljettajan reaktiomatkasta ja jarrutusmatkasta. Reaktiomatka on matka, jonka auto kulkee kuljettajan reaktioaikana eli havainnosta siihen, missä kuljettaja painaa jarrua. Esimerkiksi 100 km/h vauhdissa yhden sekunnin reaktioajalla auto kulkee 28 metriä ennen kuin kuljettaja saa painettua jarrua.

– Turvaväliä edellä ajavaan olisikin hyvä olla noin neljä sekuntia. Riittävällä turvavälillä saa kompensoitua myös edellä ajavan esimerkiksi paremmasta rengastuksesta johtuvaa lyhyempää jarrutusmatkaa, Vesalainen neuvoo.

Jarrutusmatkalla puolestaan tarkoitetaan matkaa, jonka auto kulkee jarrutuksen aloittamisesta pysähtymiseen. Jo pienellä ajonopeuden muutoksella on yllättävän iso vaikutus jarrutusmatkan pituuteen. Jos nopeus alenee 25 prosenttia, niin jarrutusmatka lyhenee noin puoleen.

Liukkaalla harkituin ohjausliikkein

Jos autolla pitää ohittaa, vaihtaa kaistaa tai väistää, ohjausliikkeet on pidettävä pieninä ja maltillisina.

Mikäli ohitukseen lähdetään aivan edessä ajavan auton takapuskurissa roikkuen tai väistöön liian lähellä estettä, tulee ohjausta käännettyä tarpeettoman paljon. Tämä aiheuttaa heti levottomuutta auton käyttäytymiseen niin, että ajonvakautusjärjestelmä joutuu puuttumaan auton hallintaan. Pahimmillaan liian suuri ohjausliike voi johtaa ohituksen tai väistön epäonnistumiseen.

Vastaavasti ohituksen jälkeen omalle kaistalle palataan pienellä ja rauhallisella ohjausliikkeellä. Paluu tulisi tehdä vasta sitten, kun ohitettu auto näkyy taustapeilistä. Ohituspaikka kannattaa valita huolellisesti, jolloin tarvetta nopeaan paluuseen ei pitäisi tulla.

Aina ei kannata ohittaa

Teppo Vesalainen muistuttaa, että kaikissa keleissä ja tilanteissa ohittaminen ei ylipäätään ole järkevää.

– Jos esimerkiksi kaistojen välissä on paljon sohjoa tai paha polanne, ohittaminen on hyvin riskialtista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kätevin videovinkein ajaminen haltuun – turvallisesti

Autoliiton Ajokoulu -verkko-oppimisympäristössä on tarjolla uusi ajokortillisille suunnattu Paranna ajotaitoasi -palvelu. Sen avulla Autoliiton jäsenet saavat vinkkejä ajamiseen ja auton käyttöön. Osiossa on havainnollistavien videoiden lisäksi myös tekstiohjeita, tehtäviä sekä mahdollisuus kysyä neuvoja Autoliiton asiantuntijalta.

Alla olevat neljä videoklippiä ovat nyt kaikkien katseltavissa, vaikka Autoliiton Ajokoulun Paranna ajotaitoasi -osiossa osa videoista onkin vain Autoliiton jäsenille.

Näiden neljän videon avulla pääsee jo pitkälle:

Onko autossasi ajonvakautus?

Ajonvakautusjärjestelmä on ollut pakollinen varuste EU:ssa myytävissä uusissa autoissa jo yli seitsemän vuoden ajan ja jo ennen pakollisuutta se oli yleistynyt vakiovarusteena. Vanhoissa autoissa ajonvakautusjärjestelmää ei välttämättä kuitenkaan ole. Kuljettajan onkin olennaista tietää, onko autossa ajonvakautusjärjestelmä vai ei.

Autoliitto neuvoo, että varsinkin tilanteessa, jossa auto pyrkii aliohjautumaan eli puskemaan, eroaa toimintatapa ajonvakautusjärjestelmällä varustetun ja ilman sitä olevan auton välillä.

Ilman järjestelmää olevissa autoissa auton lähtiessä puskemaan painetaan kytkin pohjaan eikä ohjausta käännetä lisää. Ajonvakautusjärjestelmän kanssa puolestaan tuossa tilanteessa ohjausta tulee kääntää lisää haluamaansa suuntaan. Ajonvakautusjärjestelmä pyrkii tällöin kääntämään autoa jarrujen avulla, yksittäisiä pyöriä jarruttamalla.

Auton yliohjautuessa eli lähtiessä sivuluistoon toimitaan ohjauksen kanssa samalla tavalla siitä riippumatta, onko autossa ajonvakautus vai ei. Jos perä lähtee luistamaan vasemmalle, ohjataan vasemmalle. Jos taas perä luistaa oikealle, ohjataan oikealle.

Järjestelmä pelastaa henkiä

– Ajonvakautusjärjestelmä on varuste, joka pelastaa ihmishenkiä.

Vesalaisen mukaan järjestelmän kykyjä ei kuitenkaan kannata ulosmitata.

– On hyvä pitää mielessä, että aina järjestelmän puuttuessa auton hallintaan, on kuljettaja jo tehnyt virheitä. Järjestelmän turvallisuusvaikutuksia ei myöskään pidä ulosmitata ajamalla liian kovaa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Autoliiton Ajokoulu 

a:1:{i:0;s:6:"104062";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat