22.12.2019

Päästötiukennukset iskevät kaksipyöräisiin vuodenvaihteessa

Moottoripyörien koeajopäivä

Euroopan Unionin ja Euroopan vapaakauppajärjestö EFTA:n alueella myytävien uusien tyyppihyväksyntöjen mukaisten mopojen ja moottoripyörien täytyy noudattaa 1.1.2020 lähtien uutta päästöstandardia, kertoo Teknisen Kaupan Liitto.

Ennen vuodenvaihdetta tyyppihyväksytyillä mopoilla ja moottoripyörillä on siirtymäaikaa vuoden 2021 alkuun asti. Uusi standardi korvaa nykyisen Euro 4:n.

Moottoripyörien uusi Euro 5 -ympäristöstandardi vastaa päästörajoiltaan henkilöautojen Euro 6 -standardia. Näin ollen L-luokan ajoneuvojen eli mopojen, moottoripyörien, kolmipyörien ja nelipyörien päästöt laskevat autojen kanssa samalle tasolle.

Moottoripyörien ja mopojen päästöt ovat laskeneet vauhdilla vuodesta 1999 lähtien, tuolloin otettiin käyttöön Euro 1 -päästöstandardi. Tärkeimpänä päästöjä laskevana tekijänä on TKL:n mukaan olleet alan tekniset innovaatiot.

– Moottoripyörävalmistajat ovat panostaneet voimakkaasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotta päästöjä pystyttäisiin pienentämään teknologian avulla. Se tukee alan tavoitetta vähäpäästöisemmästä liikenteestä etenkin kaupungeissa, Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa kertoo.

Lähde: Teknisen Kaupan Liitto Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat