20.12.2018

Päivän kuva: joulutunnelmia Lissabonista

joulutunnelmia Lissabonista

Jättimäinen valojoulupukki ja dramaattisen kansallisrunoilijan odottavat joulua Lissabonissa.

Jouluvalmistelut Euroopassa herättävät usein hilpeyttä meissä Joulupukin kotimaan asukkaissa. Kieltämättä Lissabonissa toriaukeamalla kajastava valopukki on sangen amerikkalainen tulkinta aiheesta. Lumettomuudesta huolimatta valokoristeet sopivat tosin Portugalin pääkaupungin vanhoille kaduille hienosti.

Vielä Joulupukkiakin korkeampana aukeamalla kohoaa portugalilaisrunoilija Luís de Camõesin patsas. 1500-luvulla elänyt runoilija kirjoitti sotapalveluksessaan runoelman Os Lusíadas, joka nousi Portugalin kansalliseepokseksi. Vasco de Gaman löytöretkistä kertova teos on ylistys portugalilaisuudelle ja kansakunnan saavutuksille.

Camões ennätti kuitenkin ennen kuolemaansa vuonna 1580 nähdä myös sen, että Portugalin aika suurvaltana oli tulossa päätökseen.  Taiteilijan dramaattisuudella hänen tiedetäänkin todenneen, että "En kuole ainoastaan isänmaassani, vaan myös sen mukana".

joulutunnelmia Lissabonista

Ehkä Camões olisi suhtautunut rauhallisemmin, jos olisi tiennyt kansakunnan pärjäävän ihan kohtuullisesti jatkossakin. Ainakin vuonna 2017 Salvador Sobral lauloi tiensä Euroviisukansan sydämiin, rikkoen Portugalin vielä Suomeakin pidemmän viisuvoitottoman putken.

Teksti ja kuva: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat