24.7.2017

Päivän kuva: Jumalainen paskan haju

Jumalainen paskan haju

Varanasi ja Ganges-joki ovat monien matkaajien toivelistalla, mutta tekemisiään kannattaa miettiä kahdesti.

Varanasi on Intian pyhä kaupunki, ja yksi maailman vanhimpia kaupunkeja, eli se löytyy jo siksikin useamman matkalaisen toivelomalistalta. Sykähdyttävin kokemus on joka-aamuinen pyhä seremonia, jossa pappi siunaa Ganges-joessa kastautuvat pyhällä vaelluksella olevat ihmiset. Gangesiin kastautuu Varanasisissa vuosittain yli miljoona pyhiinvaeltajaa. Toki sävähdyttävä kokemus on myös polttohautauksen todistaminen, roviot palavat Varanasissa ympäri vuorokauden. Vaikuttavin tämä kokemus on yön pimeydessä.

Koska Varanasi on pyhä kaupunki, tuhkien laskeminen sen veteen on paras tapa varmistaa oman sielun pääsy taivaaseen, eli että et synny uudestaan maan päälle vaikkapa muurahaiseksi. Lehmäksi syntymä on sen sijaan siunaus, koska ne ovat Intiassa pyhiä eläimiä ja tallustavat siksi huoletta kaikkialla. Tämän haistaa myös Varanasissa, lannan tuoksu leijuu kaikkialla.

Ja siitä kastautumisesta Gangesiin vielä… arvioiden mukaan Gangesiin lasketaan vuosittain reilun 100 000 ihmisen tuhkat ja luut, eikä kaikilla ole varaa polttohautaukseen. Joessa kelluu siksi myös osittain palaneita tai kokonaan palamattomia ruumiita.

Teksti ja kuva: Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat