11.1.2019

Päivän kuva: Lissabon ja kaupunkinsa näköiset raitiovaunut

Lissabon ja kaupunkinsa näköiset raitiovaunut

Lissabonin kaduilla kolistelevat keltaiset raitiovaunut näyttävät vanhahtavilta, mutta kompaktit kulkupelit sopivat kotikaupunkinsa olosuhteisiin.

Lissabonin vanhoilla kaduilla kannattaa autojen lisäksi varoa keltaisia raitiovaunuja. Helsinkiläisittäin pienet ratikat herättävät epäilyksiä turistien näköalakyydeistä, mutta kyse on olosuhteisiin sopeutumisesta. Kapeiden katujen ja jyrkkien mäkien Lissabonissa pienemmät nelipyöräiset raitiovaunut toimivat edelleen parhaiten. Poikkeuksena linja 15, jossa nähdään uudempia ja kookkaampia Siemensin raitiovaunuja.

Siellä täällä kaduissa olevat kiskonpätkät kertovat, että raitiovaunulinjoja on muokattu lähivuosina, sillä kaupunginjohdossa on tultu toisiin aatoksiin ratikkalinjojen karsimisesta. Lisää muutoksia ja uusia raitiovaunumalleja on kaavailtu vuosille 2020–2021.

Raitiovaunulinjojen historia yltää aina vuoteen 1873 saakka, jolloin kaupungin kaduilla aloitti ensimmäinen hevosvetoinen americano. 1901 nähtiin ensimmäisen kerran sähkökäyttöinen ratikka ja jo 1905 kaikki hevoset oli passitettu eläkkeelle raitioliikenteestä. Nykyisin liikennekuvaa hallitsee remodelado, tyyppi 541-585, joka sovittaa uudempaa tekniikkaa vanhoihin korimalleihin.

Teksti ja kuva: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat