30.6.2021

Poliisille täyssähköinen partioauto: merkkinä Mercedes-Benz

Poliisille ensimmäinen täyssähköinen partioauto – Mercedes Benz eVito

Poliisille täyssähköinen partioauto on ensimmäinen laatuaan. Mercedes-Benz eVito sai kunnian täyttää tämän pestin.

Nyt oli aika saada Suomessa poliisille täyssähköinen partioauto. Kyseessä oleva Mercedes-Benz eVito on ensimmäinen laatuaan ja se luovutettiin Hämeen poliisilaitokselle Lahdessa keskiviikkona 30.6. 2021.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi haluaa edistää Suomen kehittymistä taloudellisesti ja ekologisesti kestäväksi yhteiskunnaksi.

- Haemme kokemuksia tämän tyyppisen ajoneuvon soveltuvuudesta poliisin valvonta- ja hälytystehtäviin. Poliisihallitus on osoittanut ajoneuvon partiokäyttöön Hämeen poliisilaitokselle, millä valinnalla poliisi on omalta osaltaan halunnut antaa vahvan tukensa Lahden vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkiteemalle, totesi Kolehmainen luovutustilaisuudessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisille täyssähköinen partioauto

Hämeen poliisilaitokselle luovutettu täyssähkökäyttöinen pakettiautorunkoinen auto on Mercedes Benz eVito. Tarvittavia muutoksia on toki tehty poliisikäyttöä silmällä pitäen.

- Ajoneuvon rakenne on pitkälti sarjatuotanto-Viton mukainen, mutta pilottiauto on vaatinut muutoksia muun muassa lattiaan, seiniin ja istuimiin yhteistyössä maahantuojan kanssa, kertoo materiaalihallintopäällikkö Jussi Kiiski Poliisihallituksesta.

Ennalta estävän toiminnon käyttöön

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista sanoo, että Hämeen poliisissa ollaan erityisen iloisia poliisin ensimmäisestä täyssähkömaijasta. Hänen mukaansa se sopii erinomaisesti ympäristöpääkaupunki Lahteen. Tarkemmin tämä uusi eVito-partioauto sijoitetaan valvonta- ja hälytystoimintasektorille.

- Autoa käyttävät kokeilun aikana ennalta estävän toiminnon poliisit, jotka ajavat sitä hyvin monipuolisissa tehtävissä. Näin saadaan arvokasta kokemusta sähköauton soveltumisesta niin yleisötilaisuuksien valvontaan kuin hälytystehtäviin. Jokainen autoa käyttävä poliisi saa uuteen autoon ja sen käyttöön koulutuksen, sanoo Seppänen.

Sähköautoja latausverkon laajenemisen mukaan

Mikäli käyttökokemukset pilottiajoneuvosta ovat hyviä ja ladattavan partiokäyttöisen ajoneuvon ominaisuudet ovat riittävät poliisitehtävien täysimääräiseen hoitamiseen niin täyssähköisten partiokäyttöisten pakettiautojen osuutta kasvatetaan latausverkon laajenemisen sallimissa rajoissa.

Poliisi tavoitteen on ollut rakentaa yli 700 latausasemaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuonna niitä rakennettiin erillisrahoituksella 174. Kuluvana vuonna vastaavaa rahoitusta ei valitettavasti ole ollut käytettävissä eikä latausverkkoa ole kyetty laajentamaan suunnitellusti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisilla 1500 autoa

Poliisille täyssähköinen partioauto tulee olemaan vain pieni osa erittäin suurta ajoneuvokantaa. Poliisilla on käytössään kaikkiaan noin 1500 autoa, joista hieman yli 170 käyttää käyttövoimanaan muuta kuin bensiiniä tai dieseliä. Poliisi on vuosien 2020 ja 2021 aikana hankkinut yhä enemmän sekä hybridiautoja että täyssähköautoja esimerkiksi yleiskäyttöisiksi siviiliajoneuvoiksi.

Kuva ja lähde: Poliisi

Luetuimmat