7.4.2019 Matkailu Ravintola Palace: maailman parhailla raaka-aineilla kohti toista Michelin-tähteä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Michelin-tähdet eivät tule ilmaiseksi – sen tietää jokainen huippukokki. Ravintola Palace sai yhden tähden helmikuussa, mutta se ei saa keittiötä hellittämään. Nyt tarjottimelle on katettu tavoitteeksi toinenkin tähti. Lämpimät kosteat pyyherullat aloittavat lounaselämyksen. Virkistävä aloitus luo odotuksia edessä olevalle seitsemän ruokalajin lounaalle.Ensimmäiset kolme suupalaa tarjoillaan kuin jalustimelta, puupalikoiden päältä. Jo niiden katselu saa huokaisemaan: kuinka paljon näppäryyttä, näkemystä, taitoa ja aikaa näidenkin aikaansaaminen on keittiössä vaatinut.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyYhden tähden tähden uudestaanHelsingin olympialaisiin vuonna 1952 valmistunut Palace elää nyt uutta vaihetta. Kolme vuotta sitten keväällä ravintola suljettiin ja alkoi mittava remontti. Ravintola Palace aukesi uudistuneena marraskuussa 2017 lähes puolentoista vuoden remontin jälkeen. Helmikuussa 2019 saavutettiin uusi virstanpylväs, kun ravintolalle myönnettiin arvostettu Michelin-tähti.Palacen ikkunoista aukeaa upea näköala Helsingin Kauppatorille ja Uspenskin katedraalille.Saavutus ei koskaan tule helpolla, mutta tällä kertaa siihen liittyy vielä ylimääräistä tunnetta. Ravintola Palace oli vuonna 1987 Suomen ensimmäinen Michelin-tähden ravintola. Tähtiluokassa Palace oli tuolloin yhtä jaksoisesti kolme vuotta. Nyt on uudistuneen ravintolan ensimmäinen tähti saavutettu ja jos se keittiömestarista on kiinni, niin lisää on luvassa.– Teemme työtä, jos vaikka sen toisenkin tähden vielä saisimme, myhäilee Palacen keittiömestari Eero Vottonen.Lähiruoka ei ole tavoiteJo pitkään on pidetty hyvin trendikkäänä nostaa esiin lähiruokaa. Palace ei tämän aallon harjaa tavoittele vaan katse on kauempana.– Pyrimme siihen, että raaka-aineemme ovat maailman parhaita. Ne voivat tulla mistä vain, mutta lähinnä käytämme eurooppalaisia raaka-aineita, Vottonen esittelee.Usein annokset viimeistellään tarjoilupöydässä, tai saatetaan viimeinen ripaus tehdä vasta pöydässäkin.Ne seitsemän sorttiaSeitsemän lajin lounasmenuun raaka-aineita oli kertynyt muun muassa Norjasta, Tanskasta ja Ranskasta. Ruuan mukana tulevat myös tarinat. Ilman yhtä näistä seitsemästä ruokalajista emme olisi myöskään saaneet kuulla Tromssan yliopistossa vaikuttaneesta suomalaisesta kvanttifysiikan professorista, joka keksi kehitellä kuivattua turskan mätiä, jota nyt sitten hieraistiin meidän lounasannoksemme pinnalle.Kaikkeen liittyy tarina, jopa veitseen.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPohjoismainen Michelin-opas lähialueiden käsikirjaksiVuosittain julkaistava ja päivittyvä Michelin-opas on vakiinnuttanut paikkansa ruokaharrastajien oppaana. Pohjoismaille on ihan omakin versonsa. Vuoden 2019 pohjoismaisessa Michelin-oppaassa on kolme uutta 2 tähden ja neljä uutta 1 tähden ravintolaa.Michelin Guide Nordic Countries 2019 sisältää arvioinnit hotelleista ja ravintoloista Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan merkittävimmiltä gourmet-alueilta.Uudet 2 tähden ravintolat oppaassa ovat Gastrologik Tukholmassa, KOKS Tanskan Fär-saarilla ja Noma Kööpenhaminassa.Ruokasalin ikkunasta aukeaa näkymä keittiöön: työnteon tahti kertoo elämykseen nähtävästä vaivasta.Uudet 1 tähden ravintolat ovat Palace Helsingissä ja Alouette Kööpenhaminassa; Norjassa Trondheim on ensi kertaa mukana oppaassa, ja siellä ravintolat FAGN ja Credo saivat kumpikin 1 tähden.Ei vain paksulle lompakolleMichelinin hotelli- ja ravintolaopas on hyödyllinen apuväline kaiken tyyppisille matkailijoille, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. Se tarkastaa ja suosittelee joka vuosi parhaat ravintolat ja hotellit liikematkailijoista tavallisen lomamatkailijan tarpeisiin kaikissa laatu- ja mukavuuskategorioissa.Bib Gourmand on Guide Michelinin käyttämä symboli, joka merkitsee ruuan hyvää hinta-laatusuhdetta. Tällä symbolilla varustetut ravintolat ovat erittäin suosittuja oppaan käyttäjien keskuudessa ympäri maailman, sillä ne tarjoavat huolellisesti valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan.Pohjoismaisessa oppaassa on tänä vuonna kolme uutta Bib Gourmand -ravintolaa: niistä kaksi on Tanskassa, Selma Kööpenhaminassa ja Moment Røndessä. Kolmas, Skál!, on Reykjavikissa, Islannissa.Kannattiko hidas monen lajin lounas?Seitsemän lajin lounas oli tällä kertaa koottu illallisvaihtoehtoja mukaillen. Aikaa tämä lounas vei enemmän kuin normaalin työpäivään voi lounaalle varata, mutta toisaalta nyt olikin kyseessä tutustuminen.Maittavan kokonaisuuden viimeistelee pulla maidon kera.Silmänruoka kirjaimellisesti oli ehdoton ja nautinnollinen osa lounaselämystä, mutta hitaasti nautiskellen myös vatsat täyttyivät. Ja samalla kasvoi uteliaisuus illallismenuun…Ei joka päivä, mutta jos joskus on mahdollisuus, niin se mahdollisuus tähän nautiskeluun kannattaa käyttää – lounaalla tai illallisella.Teksti: Eila Parviainen Kuvat: Lauri AhtiainenMainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 27.4.2025 Matkailu Red Bull -museo: seitsemännessä taiv… eikun hangaarissa 26.4.2025 Matkailu Hurjan hauska matka Tukholmaan 20.4.2025 Matkailu Freud-museo Wienissä: itseanalyysin paikka psykoterapian syntykodissa 14.4.2025 Matkailu Havaiji – ainutlaatuinen, myyttinen matkakohde toisella puolella maapalloa 13.4.2025 Matkailu In Flanders Fields: seisahduttava 1. maailmansodan museo Belgiassa 6.4.2025 Matkailu Hyvä syy käydä luostarissa: munkit tykkäsivät panna ja polttaa 3.4.2025 Matkailu Sardiineja, sardiineja, sardiineja ja vielä lisää sardiineja! 1.4.2025 Matkailu Päivän kuva: Ankkurien hautausmaalla 30.3.2025 Matkailu Erilainen museo Saksassa: keskiössä kuolema ja hautaaminen Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 25.4.2025 Peräkärryt Moottori 100 vuotta: peräkärryn akseli taittui väistökokeessa 28.4.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: torpedokeulainen Scania T124 -rekkaveturi 28.4.2025 Lentokoneet Superjumbo Airbus A380:n ensilennosta tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta - uusi A380-operaattori aloittamassa yli kolme vuotta tuotannon päättymisen jälkeen 28.4.2025 Koeajo Koeajo: Volkswagen Transporter T7 – kun kilpailijasta tuli kumppani 27.4.2025 Koeajo Koeajo: Volvo XC90 – on kaikki niin kuin ennenkin 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 25.4.2025 Peräkärryt Moottori 100 vuotta: peräkärryn akseli taittui väistökokeessa 25.4.2025 Pyöräily Testi: Pyöräilykypärien vallankumous? – Tuleeko tästä pyöräilykypärän hihnasta tulevaisuudessa jopa standardi? 22.4.2025 Koeajo Koeajo: Dacia Bigster – enemmän autoa, enemmän järkeä 25.4.2025 Moottoripyörät KTM-leirissä kuhisee jälleen – pääkaupunkiseudun myymälä ja huolto lopettaa toimintansa 15.4.2025 Kuluttajat Auton rengas irtosi – renkaanvaihtotyön tehnyt korjaamo kiisti syyllisyyden, koska autolla ajettu matka oli ”kolme kertaa Helsingistä Ivaloon” 13.4.2025 Lentokoneet Kiinalaisyhtiö Juneyao Air, jolla on kaksi reittiä Helsinki-Vantaalle, kieltäytyy vastaanottamasta Boeingilta uutta laajarunkokonetta tullien takia 22.4.2025 Kuluttajat Uudehko Škoda Enyaq on vaatinut yli 30 huoltokäyntiä kahdessa vuodessa– autoliikkeet eivät suostu ostamaan autoa vikojen vuoksi 27.3.2025 Uutinen Ajokortin ylläpito käy kalliimmaksi – ikäkuskien kukkarolla käydään 16.4.2025 Esittely Viimeiset käynnistykset: rivikutosen selittämätön jalous