7.4.2019 Matkailu Ravintola Palace: maailman parhailla raaka-aineilla kohti toista Michelin-tähteä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Michelin-tähdet eivät tule ilmaiseksi – sen tietää jokainen huippukokki. Ravintola Palace sai yhden tähden helmikuussa, mutta se ei saa keittiötä hellittämään. Nyt tarjottimelle on katettu tavoitteeksi toinenkin tähti. Lämpimät kosteat pyyherullat aloittavat lounaselämyksen. Virkistävä aloitus luo odotuksia edessä olevalle seitsemän ruokalajin lounaalle.Ensimmäiset kolme suupalaa tarjoillaan kuin jalustimelta, puupalikoiden päältä. Jo niiden katselu saa huokaisemaan: kuinka paljon näppäryyttä, näkemystä, taitoa ja aikaa näidenkin aikaansaaminen on keittiössä vaatinut.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyYhden tähden tähden uudestaanHelsingin olympialaisiin vuonna 1952 valmistunut Palace elää nyt uutta vaihetta. Kolme vuotta sitten keväällä ravintola suljettiin ja alkoi mittava remontti. Ravintola Palace aukesi uudistuneena marraskuussa 2017 lähes puolentoista vuoden remontin jälkeen. Helmikuussa 2019 saavutettiin uusi virstanpylväs, kun ravintolalle myönnettiin arvostettu Michelin-tähti.Palacen ikkunoista aukeaa upea näköala Helsingin Kauppatorille ja Uspenskin katedraalille.Saavutus ei koskaan tule helpolla, mutta tällä kertaa siihen liittyy vielä ylimääräistä tunnetta. Ravintola Palace oli vuonna 1987 Suomen ensimmäinen Michelin-tähden ravintola. Tähtiluokassa Palace oli tuolloin yhtä jaksoisesti kolme vuotta. Nyt on uudistuneen ravintolan ensimmäinen tähti saavutettu ja jos se keittiömestarista on kiinni, niin lisää on luvassa.– Teemme työtä, jos vaikka sen toisenkin tähden vielä saisimme, myhäilee Palacen keittiömestari Eero Vottonen.Lähiruoka ei ole tavoiteJo pitkään on pidetty hyvin trendikkäänä nostaa esiin lähiruokaa. Palace ei tämän aallon harjaa tavoittele vaan katse on kauempana.– Pyrimme siihen, että raaka-aineemme ovat maailman parhaita. Ne voivat tulla mistä vain, mutta lähinnä käytämme eurooppalaisia raaka-aineita, Vottonen esittelee.Usein annokset viimeistellään tarjoilupöydässä, tai saatetaan viimeinen ripaus tehdä vasta pöydässäkin.Ne seitsemän sorttiaSeitsemän lajin lounasmenuun raaka-aineita oli kertynyt muun muassa Norjasta, Tanskasta ja Ranskasta. Ruuan mukana tulevat myös tarinat. Ilman yhtä näistä seitsemästä ruokalajista emme olisi myöskään saaneet kuulla Tromssan yliopistossa vaikuttaneesta suomalaisesta kvanttifysiikan professorista, joka keksi kehitellä kuivattua turskan mätiä, jota nyt sitten hieraistiin meidän lounasannoksemme pinnalle.Kaikkeen liittyy tarina, jopa veitseen.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPohjoismainen Michelin-opas lähialueiden käsikirjaksiVuosittain julkaistava ja päivittyvä Michelin-opas on vakiinnuttanut paikkansa ruokaharrastajien oppaana. Pohjoismaille on ihan omakin versonsa. Vuoden 2019 pohjoismaisessa Michelin-oppaassa on kolme uutta 2 tähden ja neljä uutta 1 tähden ravintolaa.Michelin Guide Nordic Countries 2019 sisältää arvioinnit hotelleista ja ravintoloista Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan merkittävimmiltä gourmet-alueilta.Uudet 2 tähden ravintolat oppaassa ovat Gastrologik Tukholmassa, KOKS Tanskan Fär-saarilla ja Noma Kööpenhaminassa.Ruokasalin ikkunasta aukeaa näkymä keittiöön: työnteon tahti kertoo elämykseen nähtävästä vaivasta.Uudet 1 tähden ravintolat ovat Palace Helsingissä ja Alouette Kööpenhaminassa; Norjassa Trondheim on ensi kertaa mukana oppaassa, ja siellä ravintolat FAGN ja Credo saivat kumpikin 1 tähden.Ei vain paksulle lompakolleMichelinin hotelli- ja ravintolaopas on hyödyllinen apuväline kaiken tyyppisille matkailijoille, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. Se tarkastaa ja suosittelee joka vuosi parhaat ravintolat ja hotellit liikematkailijoista tavallisen lomamatkailijan tarpeisiin kaikissa laatu- ja mukavuuskategorioissa.Bib Gourmand on Guide Michelinin käyttämä symboli, joka merkitsee ruuan hyvää hinta-laatusuhdetta. Tällä symbolilla varustetut ravintolat ovat erittäin suosittuja oppaan käyttäjien keskuudessa ympäri maailman, sillä ne tarjoavat huolellisesti valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan.Pohjoismaisessa oppaassa on tänä vuonna kolme uutta Bib Gourmand -ravintolaa: niistä kaksi on Tanskassa, Selma Kööpenhaminassa ja Moment Røndessä. Kolmas, Skál!, on Reykjavikissa, Islannissa.Kannattiko hidas monen lajin lounas?Seitsemän lajin lounas oli tällä kertaa koottu illallisvaihtoehtoja mukaillen. Aikaa tämä lounas vei enemmän kuin normaalin työpäivään voi lounaalle varata, mutta toisaalta nyt olikin kyseessä tutustuminen.Maittavan kokonaisuuden viimeistelee pulla maidon kera.Silmänruoka kirjaimellisesti oli ehdoton ja nautinnollinen osa lounaselämystä, mutta hitaasti nautiskellen myös vatsat täyttyivät. Ja samalla kasvoi uteliaisuus illallismenuun…Ei joka päivä, mutta jos joskus on mahdollisuus, niin se mahdollisuus tähän nautiskeluun kannattaa käyttää – lounaalla tai illallisella.Teksti: Eila Parviainen Kuvat: Lauri AhtiainenMainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 12.2.2025 Matkailu Alvar Aallon arkkitehtuurista matkailutäky – peräti Unescon maailmanperintökohde? 9.2.2025 Matkailu Joskus ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan – Saksan Itämeren rannikolta löytyy hienoja rantakohteita 9.2.2025 Matkailu Tarton Alatskivi ja linnan skottilumo 6.2.2025 Matkailu Karakatitsa – ruma jäiden etenijäihme Virosta 2.2.2025 Matkailu Sodan muistoja Belgradia vartioivan linnoituksen vallihaudoissa 2.2.2025 Matkailu Tarton Peipsijärvelle pilkille – miksipäs ei! 27.1.2025 Matkailu Pahuuden monumentti – Auschwitz-Birkenau keskellä Eurooppaa muistuttaa ihmisen tekemistä kauheuksista 26.1.2025 Matkailu Lapsuus sodan keskellä: Sarajevossa sijaitseva museo kertoo sodasta lasten kokemusten kautta 26.1.2025 Matkailu Huurteista historiaa Tartossa – mainio A. Le Coq -panimomuseo Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.2.2025 Kuluttajat Land Rover sylki öljyt pihalle pian kaupanteon jälkeen – myyjäliikkeen oli korvattava, vaikka auto oli vanha ja lähes 250 000 kilometriä ajettu 13.2.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Volkswagen Tiguan – onko lataushybridin pikalataamisessa mitään järkeä? 14.2.2025 Yleinen Tiedätkö mikä on Suomen yleisin autoverotettu ajoneuvo? 14.2.2025 Koeajo Koeajo: Xpeng G6 – tehty myös Teslan kiusaksi 12.2.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Mercedes-Benz tunki 5,5-litraisen V8:n seesteisen B-sarjalaisen keulan alle ja käänsi vedon takapyörille 12.2.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Mercedes-Benz tunki 5,5-litraisen V8:n seesteisen B-sarjalaisen keulan alle ja käänsi vedon takapyörille 9.2.2025 Lentokoneet Suomalaistenkin kaukolomien pitkäaikainen työjuhta on poissa - TUI siirsi viimeisen Boeing 767:nsa aavikolle 10.2.2025 Autoilu Bensan hinta nousussa – kuinka korkealle litrahinta voi kivuta? 8.2.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Audi A8L 6.3 W12 Security 10.2.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: 3-ovinen Mercedes-Benz 300 GE, jota kauneusleikkaus on koittanut nuorentaa 22 vuodella 4.2.2025 Kuluttajat Tapion vain reilu 400 kilometriä ajettu uusi Volkswagen-sähköauto hyytyi kesken ajon tielle: ”Rekkaa ohittaessa olisi tullut kylmä hiki” 28.1.2025 Kuluttajat Nikon auto kivitettiin lommoille – vakuutusyhtiön mielestä kysymyksessä olikin törmäysvahinko 18.1.2025 Lentokoneet Finnairin kuukausi sitten vastaanottama tuorein Airbus A350 on tuotekehityksen myötä jopa viisi tonnia alkuperäisiä yksilöitä kevyempi 12.2.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Mercedes-Benz tunki 5,5-litraisen V8:n seesteisen B-sarjalaisen keulan alle ja käänsi vedon takapyörille 9.2.2025 Lentokoneet Suomalaistenkin kaukolomien pitkäaikainen työjuhta on poissa - TUI siirsi viimeisen Boeing 767:nsa aavikolle