7.4.2019 Matkailu Ravintola Palace: maailman parhailla raaka-aineilla kohti toista Michelin-tähteä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Michelin-tähdet eivät tule ilmaiseksi – sen tietää jokainen huippukokki. Ravintola Palace sai yhden tähden helmikuussa, mutta se ei saa keittiötä hellittämään. Nyt tarjottimelle on katettu tavoitteeksi toinenkin tähti. Lämpimät kosteat pyyherullat aloittavat lounaselämyksen. Virkistävä aloitus luo odotuksia edessä olevalle seitsemän ruokalajin lounaalle. Ensimmäiset kolme suupalaa tarjoillaan kuin jalustimelta, puupalikoiden päältä. Jo niiden katselu saa huokaisemaan: kuinka paljon näppäryyttä, näkemystä, taitoa ja aikaa näidenkin aikaansaaminen on keittiössä vaatinut. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Yhden tähden tähden uudestaan Helsingin olympialaisiin vuonna 1952 valmistunut Palace elää nyt uutta vaihetta. Kolme vuotta sitten keväällä ravintola suljettiin ja alkoi mittava remontti. Ravintola Palace aukesi uudistuneena marraskuussa 2017 lähes puolentoista vuoden remontin jälkeen. Helmikuussa 2019 saavutettiin uusi virstanpylväs, kun ravintolalle myönnettiin arvostettu Michelin-tähti. Palacen ikkunoista aukeaa upea näköala Helsingin Kauppatorille ja Uspenskin katedraalille. Saavutus ei koskaan tule helpolla, mutta tällä kertaa siihen liittyy vielä ylimääräistä tunnetta. Ravintola Palace oli vuonna 1987 Suomen ensimmäinen Michelin-tähden ravintola. Tähtiluokassa Palace oli tuolloin yhtä jaksoisesti kolme vuotta. Nyt on uudistuneen ravintolan ensimmäinen tähti saavutettu ja jos se keittiömestarista on kiinni, niin lisää on luvassa. – Teemme työtä, jos vaikka sen toisenkin tähden vielä saisimme, myhäilee Palacen keittiömestari Eero Vottonen. Lähiruoka ei ole tavoite Jo pitkään on pidetty hyvin trendikkäänä nostaa esiin lähiruokaa. Palace ei tämän aallon harjaa tavoittele vaan katse on kauempana. – Pyrimme siihen, että raaka-aineemme ovat maailman parhaita. Ne voivat tulla mistä vain, mutta lähinnä käytämme eurooppalaisia raaka-aineita, Vottonen esittelee. Usein annokset viimeistellään tarjoilupöydässä, tai saatetaan viimeinen ripaus tehdä vasta pöydässäkin. Ne seitsemän sorttia Seitsemän lajin lounasmenuun raaka-aineita oli kertynyt muun muassa Norjasta, Tanskasta ja Ranskasta. Ruuan mukana tulevat myös tarinat. Ilman yhtä näistä seitsemästä ruokalajista emme olisi myöskään saaneet kuulla Tromssan yliopistossa vaikuttaneesta suomalaisesta kvanttifysiikan professorista, joka keksi kehitellä kuivattua turskan mätiä, jota nyt sitten hieraistiin meidän lounasannoksemme pinnalle. Kaikkeen liittyy tarina, jopa veitseen. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Pohjoismainen Michelin-opas lähialueiden käsikirjaksi Vuosittain julkaistava ja päivittyvä Michelin-opas on vakiinnuttanut paikkansa ruokaharrastajien oppaana. Pohjoismaille on ihan omakin versonsa. Vuoden 2019 pohjoismaisessa Michelin-oppaassa on kolme uutta 2 tähden ja neljä uutta 1 tähden ravintolaa. Michelin Guide Nordic Countries 2019 sisältää arvioinnit hotelleista ja ravintoloista Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan merkittävimmiltä gourmet-alueilta. Uudet 2 tähden ravintolat oppaassa ovat Gastrologik Tukholmassa, KOKS Tanskan Fär-saarilla ja Noma Kööpenhaminassa. Ruokasalin ikkunasta aukeaa näkymä keittiöön: työnteon tahti kertoo elämykseen nähtävästä vaivasta. Uudet 1 tähden ravintolat ovat Palace Helsingissä ja Alouette Kööpenhaminassa; Norjassa Trondheim on ensi kertaa mukana oppaassa, ja siellä ravintolat FAGN ja Credo saivat kumpikin 1 tähden. Ei vain paksulle lompakolle Michelinin hotelli- ja ravintolaopas on hyödyllinen apuväline kaiken tyyppisille matkailijoille, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. Se tarkastaa ja suosittelee joka vuosi parhaat ravintolat ja hotellit liikematkailijoista tavallisen lomamatkailijan tarpeisiin kaikissa laatu- ja mukavuuskategorioissa. Bib Gourmand on Guide Michelinin käyttämä symboli, joka merkitsee ruuan hyvää hinta-laatusuhdetta. Tällä symbolilla varustetut ravintolat ovat erittäin suosittuja oppaan käyttäjien keskuudessa ympäri maailman, sillä ne tarjoavat huolellisesti valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan. Pohjoismaisessa oppaassa on tänä vuonna kolme uutta Bib Gourmand -ravintolaa: niistä kaksi on Tanskassa, Selma Kööpenhaminassa ja Moment Røndessä. Kolmas, Skál!, on Reykjavikissa, Islannissa. Kannattiko hidas monen lajin lounas? Seitsemän lajin lounas oli tällä kertaa koottu illallisvaihtoehtoja mukaillen. Aikaa tämä lounas vei enemmän kuin normaalin työpäivään voi lounaalle varata, mutta toisaalta nyt olikin kyseessä tutustuminen. Maittavan kokonaisuuden viimeistelee pulla maidon kera. Silmänruoka kirjaimellisesti oli ehdoton ja nautinnollinen osa lounaselämystä, mutta hitaasti nautiskellen myös vatsat täyttyivät. Ja samalla kasvoi uteliaisuus illallismenuun… Ei joka päivä, mutta jos joskus on mahdollisuus, niin se mahdollisuus tähän nautiskeluun kannattaa käyttää – lounaalla tai illallisella. Teksti: Eila Parviainen Kuvat: Lauri Ahtiainen Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 1.5.2024 Matkailu Oletko aina halunnut ajaa Viron kilvissä olevalla Porschella Afrikan halki? 30.4.2024 Matkailu Elämysmatka: MotoGP Portimão – Viihdettä kaikille aisteille 28.4.2024 Matkailu Cité des Sciences Pariisissa: Euroopan suurin tiedekeskus herättelee innostusta tieteisiin 28.4.2024 Matkailuajoneuvot Suomessa kehitetty retkeilyvaunu tähtää samantien kansainväliselle markkinalle 21.4.2024 Matkailu Atomium Brysselissä: hyppäys atomiajan unelmiin 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin 9.4.2024 Matkailu Automatkailija Euroopassa – vältä jopa 25 000 euron sakot 7.4.2024 Matkailu Erikoiset unet: Hotel do Mar Portugalin Sesimbrassa Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 3.5.2024 Lentokoneet LATAM:in lennon 800 alustava raportti julki - voiko lentoemännän väärä napinpainallus syöstä Boeing 787 Dreamlinerin syöksyyn? 4.5.2024 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet – Citroën 2CV 4x4 'Sahara' on rättäreiden kunkku 3.5.2024 Koeajo Sähköpyörän koeajo: Tenways CGO600 Pro – yksinkertaista, mutta tyylikästä, eikä edes kovin kallista 1.5.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? - Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia 4.5.2024 Kysy Autoista Kysy autoista: voiko automaattivaihteista autoa hinata? 1.5.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? - Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia 28.4.2024 Matkailuajoneuvot Suomessa kehitetty retkeilyvaunu tähtää samantien kansainväliselle markkinalle 1.5.2024 Uutinen Huollettuna myyty Audi hajosi 1 500 kilometriä kauppojen jälkeen – kuluttajariitalautakunnan puoleen kääntyminen oli auton omistajalle jopa virhe 29.4.2024 Uutinen Kokonaan uudistunut Škoda Superb sai hinnat – ja se kasvaa vain koko ajan 29.4.2024 Koeajo Koeajo: Ostohousut jalkaan! Sähköfarkku Peugeot e308 SW hurmaa mökkikansan 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 1.5.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? - Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia 28.4.2024 Matkailuajoneuvot Suomessa kehitetty retkeilyvaunu tähtää samantien kansainväliselle markkinalle 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 1.5.2024 Uutinen Huollettuna myyty Audi hajosi 1 500 kilometriä kauppojen jälkeen – kuluttajariitalautakunnan puoleen kääntyminen oli auton omistajalle jopa virhe