9.11.2017

Suomalaiset eivät arvosta rattijuoppoja – suurin osa käräyttäisi humalassa rattiin pyrkivän

Liikenneturva

Suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat tiukat.

Lähes jokainen Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta pitää tärkeänä, että läheinen ei koskaan mene vähääkään päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Kolme neljästä Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneesta suomalaisesta kertoo todennäköisesti tai varmasti ilmoittavansa poliisille läheisestään, jos tämä yrittäisi ajaa autoa juopuneena.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vieras käräytetään epäröimättä

Vierasta kohtaan ilmoituskynnys on vielä matalampi. Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta kertoo ainakin todennäköisesti ilmoittavansa poliisille, jos itselle entuudestaan tuntematon henkilö pyrkisi humaltuneena auton rattiin.

Vaikka kohtalokkaiden rattijuopumusonnettomuuksien määrä on laskussa, alkoholi on edelleen merkittävä riskitekijä liikenteessä, erityisesti nuorten kuljettajien kohdalla. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on noin 40 prosenttia.

– Ystäväpiirin asenteet ja tarvittaessa väliintulo korostuvat etenkin silloin, kun ehkäistään nuorten rattijuopumusta. Porukassa kynnys ottaa juopuneelta kaverilta avaimet pois voi tuntua korkealta. Rattijuopumukseen kuitenkin saa ja pitää puuttua. Kaverikin varmasti arvostaa humalasta selvittyään, painottaa yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta.

Tekniikka estämään rattijuopumusta

Kyselyyn vastanneista suomalaisista yli yhdeksän kymmenestä (91 %) pitää hyvänä sitä, että autoissa olisi tekniikkaa, joka estäisi humaltuneena ajamisen. Suhtautuminen esimerkiksi alkolukkoon on myönteistä. Liikenneturvan mukaan aiemmassa kyselyssä vain 65 prosenttia kuljettajista koki, että alkolukko tulisi olla vakiovarusteena kaikissa uusissa autoissa.

– Ennen kuin tekniikka hoitaa puuttumisen kännissä ajamiseen, jää se tehtävä meille jokaiselle. Asiaa voi miettiä myös omalla kohdalla. Moni suomalainen kuljettaja kertoo ajaneensa niin sanotusti maistissa. Näin pikkujoulujen aikaan voisikin ottaa tavoitteeksi, että miettii etukäteen kulkemisen juhlapaikalle ja sieltä pois – etenkin, jos aikoo nauttia glögin terästettynä, Heiskanen kehottaa.

Lähde ja kuva: Liikenneturva

Luetuimmat