7.5.2023

Tekniikka tutuksi Sinsheimin museossa Saksassa

Yksi Euroopan parhaista ja monipuolisesti tekniikkaa esittelevistä museoista löytyy Saksan Sinsheimista, noin puolimatkassa Frankfurtin ja Stuttgartin välillä.

Muistatteko vielä ne päivät lapsuudesta, kun automatkalla käytiin koko perheen kanssa jossain hienossa museossa? Ennen internettiä se oli elämysmatkailua nuorille miehenaluille, joita kaikenlaiset kulkupelit tunnetusti kiinnostivat. Sinsheimin hienossa museossa voi verestää noita muistoja – joko oman jälkikasvun kanssa tai miksei myös kaveriporukassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yli 30 vuotta 365 päivää vuodessa

Sinsheimin museon ovet avautuivat 6. toukokuuta 1981. Tilaa erilaisille menopeleille oli alunperin 5000 neliötä, mutta yleisön löytäessä museon, sen tilat kävivät nopeasti pieniksi. Niinpä museon koko on vuosien varrella yli kuusinkertaistunut.

Museota on alusta alkaen tukenut voittoa tavoittelematon Auto & Technik Museum -yhdistys, jolla on noin 3500 jäsentä eri puolilta maailmaa. Museon toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla, lahjoituksilla sekä pääsylipuista kertyvillä tuloilla. Kaikki varsinaisesta museon ylläpidosta ylitse jäävä raha käytetään museon laajentamiseen ja parantamiseen.

Museo on myös auki upeasti vuoden jokaisena päivänä. Yhteensä erilaisia näyttelyesineitä on ihmeteltävissä yli 3000 kappaletta. Niille on tilaa sisätiloissa noin 30 000 neliömetriä ja lisäksi vielä ulkosalla 50 000 neliötä. Aikaa kannattaa varata siis riittävästi.

Jokaiselle jotain

Sinsheimissa on esillä mm. Saksan suurin yksityinen kokoelma Maybacheja, kompressori-Mercedeksiä sekä Bugatteja.

Nähtävillä on myös kattava kokoelma erilaista ennätysajoneuvoja sekä luonnollisesti kilpa- ja urheiluautoja.

Autojen lisäksi ihailtavissa on myös useita satoja moottoripyöriä, lentokoneita, vetureita, sotilas- ja hyötyajoneuvoja, suuria moottoreita ja paljon muuta.

Erityisesti lentokoneista pitäville tarjotaan erikoisempaa herkkua, sillä vuonna 1999 museoyhdistys onnistui hankkimaan kokoelmiinsa venäläisen Tupolev 144 yliäänikoneen. Se pystytettiin museon katolle keväällä 2001, ja sen vierelle jätettiin riittävästi tilaa sille toiselle yliäänimatkustajakoneelle eli Concordelle. Se oli tuolloin vielä reittiliikenteessä.

Neljä vuotta myöhemmin aukko kuitenkin täyttyi, kun Air France lahjoitti museolle koneen sen jälkeen, kun Concorde-laivasto oli poistettu käytöstä. Näin ollen Sinsheim on ainoa museo maailmassa, jossa voidaan nähdä vierekkäin kaksi ainoaa koskaan reittiliikenteeseen tullutta yliäänimatkustajakonetta.

Vaihtuvat näyttelyt

Uusi museosali eli halli 3 on kuutiomainen rakennus, jonka pinta-ala on noin 3000 neliömetriä. Sinne sijoitetaan pääasiassa ajoittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Tämän vuoden teema on Le Mansin 24 tunnin ajot, sillä tuo kisa täyttää tänä vuonna pyöreitä. Le Mansin 100-vuotista historiaa voi ihmetellä Sinsheimissa tammikuuhun 2024 asti. Näyttelyn ytimen muodostaa noin 30 kilpa-autoa Le Mansin ajojen eri aikakausilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Leffahuumaa

Vuonna 1996 museon yhteyteen rakennettiin suuri IMAX 3D -elokuvateatteri. Sitä päivitettiin tasan 20 vuotta myöhemmin, ja se oli tuolloin yksi ensimmäisiä elokuvateattereita maailmassa, jossa oli uusi IMAX 4K -lasertekniikka. Siinä kaksi valtavaa laserprojektoria heijastaa sekä 2D- että 3D-elokuvia digitaalisessa 4K-laadussa 27 x 22 metrin kokoiselle valkokankaalle. Leffakokemuksesta tuetaan vielä 12-kanavaisen surround-äänijärjestelmän ja sub-basson avulla.

Päivisin teatterissa esitetään näyttäviä 3D-dokumentteja, iltaisin kankaalle heijastetaan Hollywoodin menestyselokuvia joko 2D tai 3D muodossa. Ajankohtaiset aikataulut löytyvät osoitteesta www.imax-laser-sinsheim.de.

Tapaamispaikka

Museossa järjestetään myös lukuisia erikoisnäyttelyitä ja ajoneuvotapaamisia. Perinteisiin vuosittaisiin tapahtumiin kuuluvat mm. E-Mobility Day, itäautohin keskittyvä Ostalgie, jenkkiautojen kokoontumisajot sekä suuri moottoripyöräviikonloppu. Lisäksi lukuisat kerhot käyttävät museota monenlaiseen toimintaan. Tietoa tapahtumista löytyy museon kotisivuilta www.technik-museum.de.

Fiksu ottaa päivälipun

Koska tekemistä ja näkemistä on niin paljon, että siinä vierähtää helposti koko päivä, kannattaa harkita erillistä päivälippua, joka sisältää pääsyn museoon sekä IMAX-dokumenttielokuvan. Yöpymistä varten on käytettävissä neljän tähden Hotel Sinsheim, josta kävelee museoon muutamassa minuutissa. Pakettitarjouksista löytyy vaihtoehto, joka sisältää myös yöpymisen. Paketteja voi varata museon omasta verkkokaupasta www.technik-museum.de/shop.

Ja kun Sinsheim on käyty läpi, seuraavaksi voi suunnata sen sisarmuseoon Speyerissä, noin 40 kilometriä länteen Sinsheimista.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Sinsheimin tekniikkamuseo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat