21.6.2016

Toyota varoittaa Britannian mahdollisen EU-eron tariffivaikutuksista

Toyota Brexit

Kansanäänestyksen häämöttäesssä Toyota on täsmentänyt aiempia huoliaan Britannian mahdollisesta EU-erosta. Lisäksi BMW ja Jaguar Land Rover ovat liittyneet huolestuneiden joukkoon.

Torstaina Britanniassa järjestettävä kansanäänestys maan EU-jäsenyyden kohtalosta on kiihdyttänyt Brexit-keskustelun äärimmilleen. Maassa toimivat lukuisat autovalmistajat varoittivat jo aiemmin, että jatkon epävarmuus ja mahdolliset tariffimuutokset voivat heikentää tulevien vuosien investointeja Britanniassa tapahtuvaan autonvalmistukseen.

Nyt Toyota on varoittanut työntekijöilleen osoittamassaan kirjeessä, että mikäli Iso-Britannia vetäytyy Euroonpan unionista, voivat Britanniassa rakennetut autot joutua peräti 10 prosentin tariffimaksujen kohteeksi. Ero pakottaisi Toyotan joko leikkaamaan kustannuksia tai nostamaan autojensa hintaa myynnin kustannuksella. Yhtiön Britanniassa rakentamista ajoneuvoista peräti 90 prosenttia viedään ulkomaille, kolmen neljäsosan päätyessä myyntiin unionin sisällä.

– Britannian jatkuva EU-jäsenyys on parasta toiminnallemme ja pitkän tähtäimen kilpailukyvyllemme, yhtiö kommentoi kirjeessä.

Yhtiö on kuitenkin sitoutunut Britanniassa sijaitseviin tehtaisiinsa ja työntekijöihinsä. Esimerkiksi Burnastonin tehtaalla rakennettiin viime vuonna yli 190 000 Avensista ja Aurista. Deesiden tehdas puolestaan valmisti yli 200 000 moottoria ja 35 000 komponenttia viime vuonna. Deesidessa pitäisi myös valmistaa Toyotan tulevan C-HR katumaasturin 1,8-litraiset hybridimoottorit.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös BMW ja JLR huolestuneita

Aiemmin huolensa Britannian eroaikeista ilmaisivat Toyotan lisäksi Nissan ja Ford. Nyt äänien joukkoon ovat liittyneet myös BMW ja JLR. Britannian tuotantomääriltään suurimman kotimaisen automerkin, Jaguar Land Roverin, toimitusjohtaja Ralf Speth luonnehti työntekijöilleen lähettämässään kirjeessä EU:sta eroamista "erittäin vahingolliseksi".

– Jatkossa olisi entistäkin vaikeampaa hankkia komponentteja ja myydä tuotteitamme suurimmalla markkina-alueellamme. Tämä ei ole vain työnantajan tai 'ison yrityksen' näkemys, se on myös teitä edustavien ammattiliittojen vakaumus, Speth kirjoitti.

Lähde: Automotive News Kuva: Toyota

Muokattu 23:49: korjattu kansanäänestyksen päivä torstaiksi

Katso myös:

Luetuimmat