5.8.2020

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja saa nelipyöräohjauksen ja paljon muuta

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja 2021 etu
Erprobungsfahrt mit der neuen Mercedes-Benz S-Klasse auf dem Prüfgelände in Immendingen Test drive with the new Mercedes-Benz S-Class at the Test and Technology Center in Immendingen

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja on valmistajansa mukaan nelipyöräohjauksen ansiosta lähes yhtä näppärä käsiteltävä kuin Volkswagen Golf. Lisäksi matkassa on oikeasti aktiivinen jousitusjärjestelmä sekä runsaasti turvallisuutta.

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja tunnutaan esittelevän nykymuodin mukaisesti pieni pala kerrallaan, sillä näin varmistetaan mahdollisimman pitkään mallin ympärillä jatkuva huomio. Tällä kertaa vuorossa ovat alustaan, ajettavuuteen ja aktiiviseen turvallisuuteen liittyvät asiat. Aiemmin Moottori on uutisoinut jo muun muassa tulevan lataushybridin toimintamatkasta sekä S-sarjassa esiteltävästä uudesta MBUX-käyttöliittymästä kuvineen.

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja 2021 takaa

Nyt paljastettuihin tekniisiin uutuuksiin kuuluvat nelipyöräohjaus, Pre-Safe -järjestelmän laajennus sivutörmäykseen sekä jälkimmäiseen oleellisesti liittyvä E-Active Body Control. Lisäksi pysäköintiin luvataan aikaisempaa enemmän tukea avustinjärjestelmien, 360-asteen kamerajärjestelmän sekä kolmiulotteisen näkymän muodossa. Kolariturvallisuutta auttaa myös takana istuville tarjottava uusi turvatyynyjärjestelmä. Valmistajan edustajat kehuvatkin tulevaa uutuutta varsin estoitta.

– Uusi S-sarja tekee oikeutta mallin perinteille innovaation saralla. Seuraava sukupolvi tulee jälleen asettamaan uuden riman autoteollisuudelle: S-sarjassa on uraauurtavia uudistuksia jokaisella osa-alueella turvallisuudesta mukavuuteen ja energiatehokkuuteen. Eräs kantava teema on systemaattinen digitalisaatio niin kehityksen kuin lopullisen tuotteenkin osalta. Erilaisten järjestelmien älykäs verkottuminen tarjoaa kuluttajalle lisäarvoa, sanoo S- ja C-sarjojen tuotepäällikkö Dr. Uwe Ernstberger.

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja 2021 sivusta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja auttaa aktiivisesti

Järjestelmistä eräs mielenkiintoisempia lienee E-Active Body Control -alusta, joka lukee tien pintaa ja toimii aktiivisesti tehdäkseen matkanteosta mukavan lisäksi myös turvallista. Järjestelmään kuuluu 20 anturia ja tien pintaa renkaita ennen tulkitseva stereokamera. Tämä ohjaa jousitusta, joka on rakennettu 48 voltin sähköjärjestelmän ympärille. Järjestelmä reagoi 1000 kertaa joka ikisen sekunnin aikana säätäen jousitusjärjestelmää tarpeen mukaan.

Mielenkiintoista, joskaan ei enää täysin uutta, tässä on E-Active Body Control -alustan kyky muun muassa kallistaa autoa kaarretta vastaan. Jousitusjärjestelmästä löytyy siis aktuaattorit tämän mahdollistamiseksi. Kyseessä on tavallaan merkittävästi kehittyneempi versio Citroënin 90-luvun Activa -järjestelmästä.

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja 2021 kolari

Tätä toimintoa hyödynnetään myös mahdollisen sivutörmäystilanteen varalta. Kylkeen kohdistuvan kolarin uhatessa E-Active Body Control nostaa koria sen puolelta pitääkseen huolen törmäysvoimien välittymisestä mahdollisimman tehokkaasti auton alaosaan ja pohjaan, joka on rakenteeltaan vahvempi. Tältä osin kyse ei tosin ole maailmanuutuudesta – Audi esitteli samanlaisen järjestelmän muutama vuosi sitten uuteen A8-malliin.

– Mikäli anturit havaitsevat odotettavissa olevan sivutörmäyksen Pre-Safe Impulse Side -järjestelmä kohottaa koria ennakoivasti jopa 8 senttimetriä E-Active Body Controlin avulla. Näin isku kohdistuu auton alaosien erittäin tukeviin törmäysrakenteisiin. Toisena täysin uutena ominaisuutena poistumisvaroitin varoittaa jo ennen kuin kuljettaja tai etumatkustaja on koskenut ovenkahvaan. Tämä on mahdollista sillä MBUX Interior Assistant havaitsee käden liikkeen jo sen lähestyessä oven kahvaa, kommentoi autonomisen ajamisen osaston johtaja Dr. Michael Hafner.

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja ensiesittelee turvallisuusvarustelun taholta myös takamatkustajien turvatyynyt, jotka vastaavat yleisiä etutörmäyksessä suojaavia etumatkustajien turvatyynyjä. Nyt vastaava järjestelmä on kehitetty takana reunapaikoilla istuville, mutta sen putkimainen rakenne on varsin poikkeava.

Tuleva Mercedes-Benz S-sarja 2021

Ketterämpi kokoisekseen

Ajettavuuden puolelta huomionarvoista on myös lisävarusteena kahtena eri versiona saatava nelipyöräohjaus, jonka luvataan tekevän S-sarjasta selvästi ketterämpi. Taka-akselin ohjauskulma on jopa 10 astetta, joka mahdollistaa kääntöympyrän kaventuvan jopa kahdella metrillä. Samaan aikaan auton luvataan olevan entistäkin vakaampi korkeissa nopeuksissa.

– Nelipyöräohjaus tekee S-sarjasta yhtä ketterän kuin C-segmentin autot. Jopa pitkän akselivälin S-sarjan kääntöympyrä on saatu kutistettua alle 11 metrin. Kiitos 360-asteen kamerajärjestelmällä varustetun pysäköintiavustimen, auton saa pujotettua piukkoihin parkkiruutuihin sen itse huolehtiessa ympärillä liikkuvista kohteista. Ruudusta poistuttaessa S-sarja tarkkailee risteävää liikennettä, kertoo S-sarjan pääsuunnittelija Jürgen Weissinger.

Tuo mainittu pysäköintiavustin (Active Parking Assist) koostuu 12 ultraäänianturista auton molemmissa päissä ja neljästä kamerasta. Se osaa hyödyntää hätäjarrutusjärjestelmää jalankulkijoita välttääkseen myös peruuttaessa. Automaattinen pysäköintijärjestelmä osaa myös tunnistaa parkkiruudun pelkkien viivojen perusteella eikä siten tarvitse enää muita autoja sopivan pysäköintilan havaitsemiseen.

Lähde ja kuvat: Daimler

Luetuimmat