27.6.2022

Turussa vesille ilman venettä – kohteena kiehtova Ruissalon Telakka

Fölin vesibussi vie Turun Martista Forum Marinum -merenkulkumuseolle, Ruissalon Telakalle, Ruissalon kansanpuistoon sekä Hirvensalon Pikisaareen.

Joki- ja merimatka Turun seudulla onnistuu ilman omaa venettäkin, sen takaavat mainiot Fölin vesibussit M/S Ruissalo ja M/S Jaarli. Ruissalon Telakka on kesäinen ja kiinnostava lähimatkailukohde.

Historiallinen ja palveluiltaan monipuolinen Ruissalon Telakka on upea yhdistelmä vanhaa ja uutta.

Maineikkaan, vuosina 1889–1954 toimineen Turun Veneveistämön alueella sijaitseva Ruissalon Telakka sai toiminnalleen viime vuosikymmenellä arvoisensa jatkajan, perheyhtiö Håkansin.

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas Ruissalon Telakka kunnostettiin pääosin perheyhtiö Håkansin toimesta. Suunnittelussa on ollut mukana muun muassa Forum Marinum.  Viime vuosina telakan toimintoja on kehitetty tarmokkaasti, mutta alueen ja rakennusten historiaa kunnioittaen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Venesatama, ravintoloita…

Entisen Turun veneveistämön alueelle Ruissalon pohjoisosaan on loihdittu upea venesatama, ravintoloita ja lukuisia muita toimintoja todella kauniiseen merelliseen ympäristöön: upea kombinaatio vanhaa, rouheata veneveistämötunnelmaa ja uusia ravintolapalveluja komeissa rakennuksissa.

Ruissalon Venetelakan 40-paikkainen vierasvenesatama uudistettuine laitureineen avattiin kesällä 2017. Vierasvenesatamassa on tilaa myös tilapäistä kylkikiinnitystä varten. Valtaosa paikoista on tolppapaikkoja. Sataman syväys on 2–3 metriä.

Satama sijaitsee historiallisen Turun Veneveistämön alueella, minkä vuoksi osa sataman venepaikoista on varattu klassikkoveneille ja alue toimii myös Alfons Håkans -varustamon huoltotelakkana.

Monipuoliset palvelut

Sataman palveluihin kuuluvat wc-tilat, suihkut, vesipiste, sähkö ja jäteasema. Telakka-alueen vierailijoita palvelevat ravintolat Tenlén BBQ & Smokery, Zaké Pizzeria & Wine Bar sekä kahvila Avelia.

Ruissalon telakka on myös tapahtumatelakka juhlatilaisuuksiin, kokouksiin ja tapahtumiin. Patinoitunut Westin-sali, moderni Lindblom-sali ja lounge-henkinen Hättästen Kulma tarjoavat oivalliset puitteet häille, merkkipäiville ja yritystilaisuuksille aivan meren äärellä. Tapahtumatelakalla järjestyvät myös suuremmat yleisötapahtumat aina tuhansien kävijöiden konsertteihin ja messuihin saakka.

Perille pääsee monella tavalla

Tapahtumatelakalle pääsee helposti autolla, föli-bussilla sekä kesäaikaan föli-vesibussilla.

M/S Ruissalo ja M/S Jaarli -alukset kuljettavat matkustajia päivittäin 23.5.–28.8. sekä lisäksi lauantaisin ja sunnuntaisin 3.–4.9., 10.–11.9. ja 17.–18.9.2022.

Reitti kulkee Turun keskustasta Martinsillalta (Itäisen Rantakadun puolelta) Ruissaloon. Matkan varrella vesibussi pysähtyy Forum Marinumin, Ruissalon telakan ja Hirvensalon Pikisaaren pysäkeillä. Kaikki pysäkit ja alukset ovat esteettömiä. Vesibussimatka maksetaan matkakortilla, pankkikortin lähimaksulla tai mobiililipulla.

Ruisrock-festivaali ja sen valmistelu vaikuttaa Ruissalon kansanpuiston reittiin. Fölin vesibussit eivät pysähdy Ruissalon kansanpuiston pysäkillä 27.6.–13.7.2022. Lisäksi m/s Jaarli kulkee poikkeuksellisesti myös menomatkalla Ruissalon telakan kautta.

Muilla pysäkeillä vesibussit noudattavat normaaleja aikataulujaan. Syynä reittimuutokselle ovat Ruisrock-festivaalin järjestelytyöt.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ryhmäristeilyjä tilauksesta

Paikalle voi saapua myös tilauslinja-autolla tai vesiteitse tilausristeilyllä. Ruissalon Telakan charter-aluksilla voidaan tehdä tilausristeilyjä Ruissaloon ja lähialueille. Salonkivene Airawata soveltuu pienten ryhmien virkistyskäyttöön enintään 10 henkilölle.

Suuremmille ryhmille voi varata katetun ja lämmitetyn matkustajalautta Auran ja kesäaikaan myös Jakke-jokilautta.

Airawata sekä jokilautat Aura ja Jakke kulkevat Aurajoen siltojen alitse mahdollistaen näin noudon läheltä kaupungin keskustaa. Risteilyn reitti ja kesto voidaan sopia erikseen tilaajan toiveiden mukaan.

Tapahtumatelakalla on myös kesäteatteri. Linnateatterin Fölin alta – päätön revyy päättäjistä -näytelmää esitetään aikavälillä elokuun 6. päivään saakka.

Kulttuurihistoriaa jo vuodesta 1889

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan kokouspöytäkirjasta ilmenee, että ”Ruissalon telakka on veneisiin, erityisesti klassikkoveneisiin, sekä Itämereen ja niihin liittyviin palveluihin keskittyvä kulttuurihistoriallisesti merkittävä telakka-, satama, matkailu- ja tapahtumakohde.”

Telakan kulttuurihistoriallisesti arvokkaimman osan muodostavat veistämörakennus sekä veneiden säilytystä palvelevat suulit.

Turun Veneveistämö, Åbo Båtvarv, syntyi, kun insinööri Alexander Crichton perusti veneveistämön Hevoskarin luodolle Ruissalon saaren etelärantaan vuonna 1889. Tarkoituksena oli siirtää pienalusten ja huviveneiden tuotanto pois Aurajoen suussa olevalta laivatelakalta.

Varakonsuli G.A. Lindblom osti veistämön vuonna 1892. Vuonna 1907 Turun Veneveistämöstä muodostettiin osakeyhtiö. Yhtiön omistuksessa tapahtui usein muutoksia.

Aluksi rakennettiin purjeveneitä, mutta 1900-luvun alkupuolella venemoottorien nopea kehitys merkitsi tuotannon painopisteen suuntautumista moottoriveneisiin. Veistämö valmisti monenlaisia aluksia, muun muassa soutu-, purje- ja moottoriveneitä, kookkaita huvialuksia, työveneitä viranomaisille, torpedoveneitä, miinanraivaajia keisarillisen Venäjän laivastolle ja myöhemmin Suomen laivastolle.

Kaikkiaan valmistettiin noin 5 200 puu- tai teräsalusta.

Suuri osa niistä meni vientiin ja toimituksia oli viidelle mantereelle. Turun veneveistämö oli tunnettu korkeasta laadustaan, joten valmistuneiden alusten laatuun voitiin luottaa jopa ilman perusteellista vastaanottotarkastusta.

Veistämöllä rakennettiin muun muassa tänään Forum Marinumin kokoelmiin kuuluva kirjailija Göran Schildtin Daphne, turkulaisen laivanvarustajan Hans von Rettigin Clipper, akateemikko Yrjö Väisälän Johanna ja Henrik Ramsayn Regina, joka on nykyään Ruotsissa Wallenberg-suvun omistuksessa.

Turun Veneveistämö – Åbo Båtvarv lopetti toimintansa vuonna 1954. Silloin Turun kaupunki lunasti yhtiön vuokraoikeuden, rakennukset ja telakan 15 miljoonalla markalla. Viime vuosikymmenellä Ruissalon Telakka sai toiminnalleen arvoisensa jatkajan, merenkulkuyhtiö Alfons Håkans Oy Ab:n.

Teksti ja kuvat: Timo Turkula Lähteet: Ruissalon Telakka, Föli

Artikkelia päivitetty Ruisrock-festivaalin aiheuttamien Föli-vesibussien aikataulumuutosten osalta.

Luetuimmat