2.9.2016

Tuttu mutta odotettu: Škoda Kodiaq astelee katumaasturikisaan

Škoda Kodiaq

Kuukausien kiusoittelun jälkeen: tällainen on tsekkivalmistajan ensimmäinen iso katumaasturi Škoda Kodiaq!

Nyt se on vihdoin esitelty: Škoda Kodiaq on kuukausien kiusoittelukampanjan jälkeen paljastettu koko 4,70 metrin komeudessaan. Tsekkiläisvalmistajan ensimmäinen todellinen iso katumaasturi lupaa tuovansa Škodan hyvät piirteet myös crossovereiden kilpailtuun ajoneuvoluokkaan.

Škoda Kodiaq

Škodaksi heti tunnistettava ulkonäkö on valmistajan mukaan yhdistelmä selkeitä linjoja ja voimaa uhkuvia piirteitä. Olkalinjalla on tavoiteltu selkeyttä, kun taas keulan muotoilu henkii vahvuutta. Ajo- ja takavalojen kimalteleva luonne johtuu puolestaan niiden kristallinomaisesta rakenteesta, joka on saanut inspiraationsa tsekkiläisestä taidelasista. Kuvissa Kodiaqin keula saattaa näyttää hiukan lyhyeltä verrattuna muuten massiiviseen autoon, mutta säästämme varsinaisen tuomion ensitreffeille. Neljän perinteisen värisävyn lisäksi tarjolle tulee 10 eri metalliväriä.

Škoda Kodiaq

Kodiaqin tarkat mitat ovat 4 697 millimetriä pituutta, 1 882 millimetriä leveyttä ja 1 676 millimetriä korkeutta kattokaiteet huomioiden. Akseliväliä uutuudella on 2 791 millimetriä ja Kodiaq pohjautuu Volkswagenin MQB-alustaratkaisuun. Škoda ylpeilee, että alustarakenteen edellyttämää keveyttä on noudatettu jäykkyydestä tinkimättä. Pienimmällä moottorilla ja etuvedolla Kodiaq painaa vain 1 452 kilogrammaa, ja nelivedon kanssakin vain 1 540 kiloa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ulkoa kiva, sisältä kivempi

Škoda ei säästele kehuja esitellessään Kodiaqin arkipäivää helpottavia toimintoja. Ovien reunasuojus estää oman ja viereisten autojen kolhimista ja takaovien lapsilukko toimii sähköisesti. Tarjolla ovat myös nukkumiseen tarkoitetut pääntuet.

Škoda Kodiaq

Sisätilojenkin kohdalla Škoda on ylpeä suorituksestaan. Kodiaq on vain 40 millimetriä Octaviaa pidempi, mutta kehuu silti sisätilojen olevan tyypillistä katumaasturia suuremmat. Sisustan pituus on 1 793 millimetriä, kyynärtilaa on edessä 1 527 millimetriä ja 1 510 millimetriä takana. Pääntilaa puolestaan on 1 020 milliä etumatkustajille ja takanakin on kunnioitettavat 1 014 millimetriä. Jalkatilaa takana on jopa 104 millimetriä, joskin Škodan tarkoittamat mitat jäävät hiukan avoimiksi.

Ulkotilan muotoilu jatkuu sisällä, eli tavoitteena ovat olleet selkeät linjat ja huolehtiva fiilis. Syksyn hiipiessä ilahduttaa erityisesti tieto siitä, että Kodiaqin kolmesta rattivaihtoehdosta yksi on varustettu lämmityksellä. Saatavilla on kolmialueinen ilmastointi ja keskikonsolin monitoiminäytön pitäisi olla riittävän suuri, jotta se toimii mainiosti molemmilta etupaikoilta.

Škoda Kodiaq

Etuistuimet voidaan varustaa lämmityksellä, jäähdytyksellä ja sähkösäädöillä muistin kera. Takapenkkejä puolestaan voi siirtää pituussuunnassa jopa 18 senttimetriä, ja onpa lisävarustelistalla myös kolmas rivi istuimia. Kyseessä on täten Škodan ensimmäinen seitsenpaikkainen auto. Istuinverhoilu on saatavissa kankaisena, puolinahkaisena, nahkaisena tai Alcantarana. Vastaavasti sisustan valaistuksen voi valita yhteensä kymmenestä eri värivaihtoehdosta vaikkapa vuodenajan mukaan.

Tavaratilaa Kodiaqissa on 720 litrasta aina 2 065 litraan saakka takapenkkien asennosta riippuen. Mikäli lisävarustelistalta ruksii taitettavan etumatkustajan istuimen, on pisin kuljetuspituus autossa 2,80 metriä. Valittavana on myös sähköisesti toimiva  takaluukku, jonka saa, jälleen lisävarusteena, avattua tai suljettua jalkaa heiluttamalla. TDI/DSG/neliveto -varustuksessa Kodiaqin vetokyky on jopa 2,5 tonnia ja vetokoukku on nykymuodin mukaisesti sähköisesti esiinkääntyvä. Peräkärryllisille tarjolla on peräkärryavustin, joka avustaa kärryn kanssa peruutettaessa.

Škoda Kodiaq

Neliveto, viisi moottoria ja jopa seitsämän vaihdetta

Moottorivaihtoehtoina Kodiaqissa ovat kaksi TDI-dieselmoottoria sekä kolme TSI-bensiinimoottoria. Kapasiteetit ovat 1,4 litraa ja 2,0 litraa, tehojen vaihdellessa 125 hevosvoimasta 190 hevosvoimaan (92–140 kW). Molemmilla polttoaineilla moottorit ovat turboahdettuja suoraruiskutusmoottoreita, jotka täyttävät EU6-päästönormin. Kaikissa vaihtoehdoissa on liikennevaloissa torkahteleva Stop–Start-järjestelmä, jarruenergian talteenotto ja tehokas lämmönhallintajärjestelmä.

2.0 TDI on saatavilla kahtena versiona: 150 hevosvoimaa ja 340 newtonmetriä sekä 190 hevosvoimaa ja 400 newtonmetriä. Rauhallisemman version kulutus on noin 5,0 litraa per 100 kilometriä (131 grammaa hiilidioksidia / kilometri) ja pirteämpi puolestaan kiihdyttää Kodiaqin 0–100 km/t 8,6 sekunnissa.

Škoda Kodiaq
Jääskraba polttoaineluukun sisäpuolella, oh yeah!

Bensiinimoottoreissa 1.4 TSI on edustettuna kahdesti, 125 hevosvoiman ja 200 newtonmetrin ollessa aloitusversio 6,0 litran yhdistetyllä kulutuksella (140 g CO2/km). Pirteämpi viritys samaisesta moottorista on puolestaan 150 hevosvoimaa ja 250 newtonmetriä vääntöä, ja moottori on kykeneväinen sammuttamaan kakkos- ja kolmossylinterit kevyen kuorman matka-ajossa lisäsäästöä varten. Bensiinikukkulan huipulla on 2,0-litrainen TSI, jonka strategiset arvot ovat 180 hevosvoimaa ja 320 newtonmetriä.

Vaihteistojen kanssa paljon riippuu moottorista ja halutusta vetotavasta, sillä etuvedon lisäksi tarjolla on sähköisesti ohjattu osa-aikainen neliveto. Malliston tehokkaimmat 2,0-litraiset diesel ja bensiini saavat aina parikseen Škodalle uuden seitsämänvaihteisen DSG-kaksoiskytkinvaihteiston ja nelivedon. Rauhallisempi dieselversio saa jatkokseen samaisen seitsämänvaihteisen DSG:n etu- ja nelivedon yhteydessä, mutta nelivedon yhteydessä tarjolla on myös kuusivaihteinen käsivaihteisto.

Hinnat alkaen -mallina toimiva 1,4-litrainen TSI puolestaan saa parikseen kuusipykäläisen manuaalivaihteiston ja etuvedon. Pirteämpi 1.4 TSI saa kuusivaihteisen käsi- tai DSG-vaihteiston nelivedon kanssa, etuvedon ollessa aina kuusivaihteinen DSG.

Alustan pitäisi tarjota tietenkin erinomainen yhdistelmä ajettavuutta, mukavuutta ja pitoa, mutta mainittakoon lisävarusteista säädettävät iskunvaimentimet, jotka yhdessä valinnaisen ajotilavalitsimen kanssa voivat muokata Kodiaqin luonnetta tilanteen mukaan.

...ja tuhannesti elektroniikkaa

Turvajärjestelmien osalta Kodiaq tarjoilee kaikki muodinmukaiset ja pyrkii laajentamaan varsinkin Škodan tarjontaa entisestään. Peruutusavustin osaa nyt myös pysäyttää ajoneuvon, mikäli kuljettaja on törmäämässä esteeseen. Ympäristökamerajärjestelmä tarjoaa lintuperspektiivin lisäksi osittaiskuvat eteen tai taakse, helpottaakseen tilanteita pysäköinnistä maastoajoon. Liikennemerkkitunnistus näyttää nopeusrajoitusten lisäksi muita havaittuja liikennemerkkejä mittaristossa ja navigaattorissa, ja kaupunkiliikenteen hätäjarrutusavustin toimii 34 km/t nopeuteen asti ja sen on saatavissa valinnaisesti myös jalankulkijaturvalla.

Mikäli varustelistalta löytyy aktiivinen vakionopeudensäädin, DSG-vaihteisto ja kaista-avustin, osaa Kodiaq ryömiä avustimien avulla ruuhkaliikenteen seassa ja pysytellä kaistalla 65 km/t nopeuteen saakka. Mikäli samat järjestelmät päättelevät kuljettajan olevan kyvytön ajamiseen, osaavat ne myös pysäyttää auton esimerkiksi sairaskohtauksen tai nukahtamisen sattuessa. Matkustajaturvajärjestelmä on saatavissa kahtena versiona, järjestelmän sulkiessa ikkunat ja kattoluukun sekä esikiristäessä turvavyöt mikäli onnettomuus uhkaa. Ja jos onnettomuus sattuu kohdalle, avuksi tulee jatko-onnettomuuksien estämiseksi tarkoitettu jarruavustin.

Škoda on panostanut voimakkaasti auton verkottumistoimintoihin ja keskikonsolin monitoimijärjestelmän saakin peräti neljänä eri versiona. Perusmallina on 6,5-tuumaiseen näyttöön perustuva Swing-viihdejärjestelmä. Bolero-viihdejärjestelmästä eteenpäin järjestelmään kuuluvat 8,0-tuumainen näyttö sekä auton sisäinen kommunikointijärjestelmä, jotta takapenkkiläiset kuulevat paremmin kuljettajan kommentit. Amundsen-järjestelmä tuo mukanaan navigoinnin sekä erityisen ahtaiden paikkojen ajotilan. Malliston huipulta löytyy entisestään tilannetta kohentava Columbus.

Škoda Kodiaq

Lisävarusteisen LTE-mobiilidatamoduulin avulla auton viihdejärjestelmä pääsee tarvittaessa nettiin ja yhteyden voi myös jakaa WLANin avulla matkustajien riemuksi. Škodalla lienevät olleet takapenkkiläiset mielessä myös etupenkkeihin ripustettavia tablettipidikkeitä suunniteltaessa. Pokemonien lisäksi yhteyksistä on apua pahassa paikassa: eCall-järjestelmä ilmoittaa onnettomuudesta mikäli jokin ajoneuvon turvajärjestelmistä (turvavyökiristin tai turvatyyny) laukeaa. Järjestelmään kuuluu myös toiminto pieniä onnettomuuksia sekä ajoneuvon hajoamista varten.

Škoda Kodiaq

Lisäksi Kodiaq pystyy datayhteyden avulla välittämään tietonsa huoltopaikkaan jo etukäteen. Yhteyden avulla on myös helpompi seurata auton tilaa ja sijaintia, Škoda Connect -älypuhelinsovelluksen hälyttäessä vaikkapa ajoneuvon ajaessa liian kovaa tai liian kaukana omistajasta. Sovelluksen reittisuunnitelman voi puolestaan lähettää helposti auton navigaattoriin.

Liikenteessä uutukaista nähdään Škodan mukaan alkuvuodesta 2017.

Lähde ja kuvat: Škoda

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat