14.11.2019

Ajatuksia autoista: Fordin uuden sähköauton nimi saa kyseenalaistamaan kaiken automaailmassa

Ford Mustang Mach-E

Fordin Mustangin inspiroima sähköauto on nyt totta. Ja se hämmentää.

Fordin on huhuttu kehittävän ”Mustangin inspiroimaa” täyssähköistä katumaasturia jo vuosia. Puolet tästä ideasta on mainiota: kyllähän karismaattisesta muskeliautosta voi aina innoitusta ottaa.

Se toinen puoli vähän mietityttää. Audin ja Mercedes-Benzin tavoin Ford on valinnut ensimmäisen merkittävän sähköautonsa (terveisiä, Focus Electric) katumaasturikoriin.

Logiikka on se, että katumaasturit myyvät, joten tehdään kallis sähköauto sellaiseksi. Autoluokan korkeaan maavaraan voi taas mahduttaa kätevästi akut, ja pohjan alle jää tilaa vielä henkilöauton tapaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aloitetaan katumaasturista

Tässä on yksi merkittävä ongelma: mitat. Korkeana ja painavana sähkökatumaasturista ei tule kovin energaitehokasta, joten akusta pitää tehdä entistä isompi. Autosta tulee entistä painavampi.

Se näkyy kulutuksessa, joka sekä Audi E-tronissa että Mercedes-Benz EQC:ssa on varsin huima. Siis huippukallis ja kookas akku ei kuljeta autoa läheskään yhtä pitkälle, mihin Hyundain autot pääsevät paljon pienemmällä akulla. Se taas tarkoittaa Hyundain voivan valmistaa samoista akkuresursseista enemmän autoja.

Ja sitten se nimi

Ei kuitenkaan arvostella Fordin sähköautoa kilpailijoiden sähköautojen perusteella, toistaiseksihan tiedämme autosta vasta nimen.

Ja sitä nimeä todellakin voi arvostella: Ford Mustang Mach-E.

Uutuussähköauto ei siis olekaan Mustangin inspiroima, vaan se on Mustang. Se vedetään nyt samaan tarinaan Bullittin ja Eleanorin kanssa.

Hyvä puoli tässä on se, ettei Mustang EcoBoost enää olekaan se sieluttomimmalta kuulostava poniauto. Pakkohan Mustang Mach-E:tä on poniautoksi kutsua, koska sellainenhan Mustang on?  Vai ponimaasturi? Onko tehokkaampi versio sitten Shelby Mustang Mach-E 350?

Menneisyys vai tulevaisuus?

Logiikkaa on vaikea ymmärtää: Fordin tulevaisuuteen katsova uuden ajan sähköauto halutaan tehdä houkuttelevammaksi paketoimalla se menneiden vuosien vapautta, V8:n laulantaa ja nostalgian tunnetta herättävään Mustang-brändiin?

Turhaan Ford epäilee sähköisen katumaasturin tarvitsevan vetoapua Mustangista. Jos tuote on kunnossa, se luo oman tarinansa. Sen nimeksi olisi kelvannut vähemmän historiaa haviseva Ford Mach E? Ja miksi Ford hylkäsi mahdollisuuden avata uusi aikakausi Ford Model E:llä?

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuva: Ford

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat