AKK mukaan e-urheiluun

Ajoneuvot Uutinen 22.4.2016

Autopeleillä Suomen mestariksi? AKK mukaan e-urheiluun!

Elektroninen moottoriurheilu on hieno askel uusien moottoriurheiluharrastajien kosiskelussa.

Elektronisten urheilulajien rynnistyksen myötä myös perinteisten lajien sähköiset versiot saavat omat mestaruussarjansa. Tällä kertaa leikkiin on lähtenyt AKK-Motorsport, joka valvoo vuoden 2016 virtuaalisen autourheilun SM-sarjaa. Seitsämän osakilpailun e-moottoriurheilukauden päätteeksi mestaria odottaa peräti 5000€ palkintopotti. Sarjan järjestää kunnianhimoisesti nimetty International eMotorsports Association (IeMA) ja sarjan promoottorina toimii Circuit eMotorsports, joka saattaa olla tuttu nimeään kantavasta tv-sarjasta.

Sen lisäksi, että kilpailla voi kotona ilman housuja, virtuaalikisaajaksi ryhtyminen ei vaadi rahallisesti samanlaista panostusta kuin radalla ajaminen. Kausi 2016 ajetaan Live For Speed -pelillä, jonka tutustumisversio on ilmainen. Ilmaisversiolla voi käydä mittelöimässä taitojaan debyyttikisoissa ennen varsinaiseen mestaruussarjaan osallistumista. Live for Speed ei myöskään teknisesti edusta alan terävintä kärkeä viime vuosien verkkaisen kehitystahdin takia, joten hiukan vanhempikin kotitietokone selvinnee pelin pyörittämisestä hyväksyttävästi. Sarjan järjestäjät suosittelevat rattia ja polkimia paremman ajettavuuden vuoksi, mutta varsinaisena sääntövaatimuksena ne eivät ole.

SM-tasolle noustaessa vaatimuksiin tosin lisätään webbikamera, jolla varmistetaan kuljettajan henkilöllisyys ajon aikana. Samoin Live For Speed täytyy päivittää S3-tasoon. Myös IeMA:n jäsenyys, eMotorsports-tutkinto ja -lisenssi vaativat hiukan rahallista sijoitusta, mutta kokonaiskulut kauden ajamiselta jäänevät alle 150 euron. Mikäli olet jo AKK:n jäsenseuran jäsen, ei IeMA:n jäsenyys ole pakollista, ja mikäli takataskussa polttelee täysiverinen ratatutkinto, ei eMotorsports-tutkintoakaan tarvita.

Project CARS -autopeli

Kuvassa Project CARS -autopeli

Suomessa eMotorsportsin urheilujohtajana toimii Mika Salo.

– Ehdottomasti hieno homma että saadaan tämä homma SM-tasolle ja uusia kuskeja mukaan moottoriurheiluun, kommentoi entinen F1-kuljettaja.

Kilpailijoissa voi puolestaan tulla vastaan lajiin hurahtanut Kalle Palander.

– On muuten sairaan hauskaa ja kun oon niin h-vetin kilpailuhenkinen ni tää on hyvä korvike puikkahomman jälkeen! Mulla ei vielä taidot riitä vielä SM-sarjaan, mut skabaaminen kavereiden kanssa tässä lajissa onnistuu hyvin, Palander sanailee.

Odotamme jännityksellä miten e-moottoriurheilun SM-kausi käynnistyy, sillä ensimmäinen kausi on varmasti opettavaista aikaa niin osallistujille kuin järjestäjille. Mielenkiinnon riittäessä nykymuotoiset säännöt voi lukea tietenkin AKK:n sivuilta.

AKK mukana alan trendeissä

AKK:n ajoitus e-urheilun suhteen on rohkea, muttei täysin yllättävä. Moottoriurheilun kansainvälinen kattojärjestö FIA on jo aiemmin ilmoittanut yhteistyöstä tunnetun Gran Turismo -pelisarjan kanssa tulevan Gran Turismo Sport -pelin osalta. Kunnianhimoisissa suunnitelmissa kilpailijat edustaisivat suoraan joko omaa maataan tai lempimerkkiään kauden kestävissä kilpailuissa, voittajien osallistuessa samaan palkintogaalaan Pariisissa esimerkiksi F1- ja WRC-mestareiden kanssa.

Gran Turismo on jo aiemmin nostanut sohvakuskeja oikeiden kilpureiden rattiin Nissanin kanssa yhteistyönä toteutetussa GT Academy -ohjelmassaan. Useana vuonna järjestetyssä ohjelmassa alkukarsinta on järjestetty yhteisellä ajohaasteella PlayStation-pelikonsolilla, jatkokarsintojen siirtäessä simukuskit oikean ohjauspyörän ääreen. Ensimmäisenä GT Academystä valmistui espanjalainen Lucas Ordóñez, jonka mainittavimpiin saavutuksiin kuuluu sijoittuminen luokkansa toiseksi Le Mansin 24 tunnin ajossa vuonna 2011 sekä luokkavoitto Nürburgringin 24 tunnin kilpailussa yhdessä Gran Turismon pääkehittäjän Kazunori Yamauchin kanssa vuonna 2012.

Myös esimerkiksi iRacing.com -ajosimulaattori on järjestänyt omia maailmanmestaruussarjojaan usean vuoden ajan. Lukuisten suomalaiskuljettajien keskuudesta kirkkaimpana nousee esiin Greger Huttu, joka on pokannut mestaruuden jo peräti viidesti standardoiduilla F1-autoilla ajettavassa World Championship Grand Prix -sarjassa. Vastavuoroisesti esimerkiksi Max Verstappen on osallistunut iRacing-kilpailuihin harjoituksen vuoksi silloin kun on F1-kiireiltään ennättänyt.

Teksti: Aake Kinnunen, kuvat: Live For Speed, Project CARS

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat