Ford sulkee Walesin moottoritehtaansa

Ajoneuvot Uutinen 9.6.2019

Ford sulkee Walesin moottoritehtaansa – taustalla 1,5-litraisen odotettua alhaisempi kysyntä

1980 avattu moottoritehdas sulkee ovensa kysynnän valuessa muihin kohteisiin.

Britannian Walesissa sijaitseva Fordin Bridgendin moottoritehdas sulkee ovensa kokonaan. Tehtaalla on töissä 1 700 henkilöä ja näillä näkymin ovet menevät viimeisen kerran kiinni 2020 loppuvuodesta. Syynä on tehtaan leipälajin, 1,5-litraisen kolmisylinterisen bensiinimoottorin, odotettua alhaisempi kysyntä.

Myös Jaguar Land Rover on luopumassa Fordin valmistamista V8- ja V6-moottoreista ensi vuonna. Brittiyhtiö valmistaa jatkossa kuusisylinteriset rivimoottorit itse ja V8:ien suhteen JLR:n uskotaan soittelevan jatkossa BMW:n puhelinvaihteeseen.

Ford sulkee Walesin moottoritehtaansa

JLR:n moottoritilausten loppuessa Bridgendin tehtaan piti selviytyä 1,5-litraisella bensiinimoottorilla, mutta Ford on joutunut laskemaan ennustettaan moottorityypin menekistä.

– Asensimme alunperin Bridgendiin 125 000 moottorin kapasiteetin, mutta ennustettu kysyntä on tällä hetkellä sitä alhaisempi, kommentoi Ford of Europea luotsaava Stuart Rowley. Rowleyn mukaan 1,5-litraisen kysyntä on kärsinyt muun muassa 1,0-litraisen moottorin menestyksestä.

Ford sulkee Walesin moottoritehtaansa

Jo suunniteltu 125 000 moottorin kapasiteetti oli Bridgendille lähes tyhjäkäyntiä, sillä tehdas kykenee tuottamaan noin 750 000 moottoria vuosittain.

Dragon-moottoriperheen 1,5-litrainen EcoBoost-bensiinimoottori esiteltiin 2018 ja sitä on nähty niin Kugan kuin Focuksenkin keulalla. Vaikka moottori on hyvä vaihtoehto dieselille, tarvitsee Fordin karsia hiilidioksidikeskiarvoaan tulevia päästörajoja ajatellen. Myös asiakkaat äänestävät pihimpien vaihtoehtojen puolesta. BBC:n saamien tietojen mukaan Fordilta on kerrottu, että myös Brexitillä ja siihen liittyvällä epävarmuudella on osuutta sulkemispäätökseen. Samalla ammattiyhdistysväki on pettynyt Fordin tapaan ilmoittaa sulkemisesta yllättäen.

Ford sulkee Walesin moottoritehtaansa

Uuden Kugan yhteydessä nähdään kolme eri hybridivoimalinjaa, joista yksikään ei hyödynnä polttomoottorina juuri Bridgendin valmistamaa moottoria. Focuksessa kysyntä on kohdistumassa vieläkin enemmän 1,0-litraiseen EcoBoostiin. Moottorityyppi jää kuitenkin tarjolle Kugaan, Focukseen ja Fiesta ST:hen, mutta jatkossa moottorit tuodaan ylikapasiteetista kärsivältä Meksikon moottoritehtaalta.

Fiestaan perustuva crossover Puma luottaa 1,5-litraisen Dragonin sijasta 1,0-litraiseen bensiinimoottoriin kahtena versiona, joista toinen on kevythybridi.

Lähteet: Automotive News, BBC Kuvat: Ford

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat