Ajoneuvot | Huutokauppahelmet | 5.10.2019

Huutokauppahelmet – Cadillac V-16 Sport Phaeton

Viikon huutokauppahelmi Cadillac V-16 Sport Phaeton on sekä valkokankaiden tähti että tähtien omistama. Sen historiasta löytyy myös hauska tarina.

Jaa artikkeli

Tällä viikolla matkaamme Yhdysvaltoihin, jossa järjestetään 10. – 11.10.2019 Hersheyn huutokauppatapahtuma. Muiden upeiden autojen joukossa on tarjolla vuoden 1930 Cadillac V-16 Sport Phaeton. Tämä kyseinen yksilö on huutokaupattavana perjantaina 11. lokakuuta 2019.

RM Sotheby's - Cadillac V-16 Sport Phaeton rearq

Toki kannattaa myös tarkistaa muuta kyseisen Pennsylvaniassa järjestettävän huutokaupan tarjontaa verkkosivustolta löytyvästä listauksesta. Huutokauppahelmet –juttusarjassa emme nimittäin ole ehtineet nostaa Hersheystä pinnalle muita upeita autoja – ja kyllä sama paikka on tunnettu Hershey’s suklaasta. Kattaus on sielläkin komea.

Olemme keskittyneet viime aikoina paljolti Lontoon huutokauppatapahtumaan, sillä siellä on tarjolla esimerkiksi Lancia Delta S4 Henri Toivonen ja Lamborghini Miura P400 S. Tämän viikon hairahduksen jälkeen on tarkoitus palata jälleen Lontoon tarjonnan pariin, mutta nyt keskitymme Cadillaciin.

RM Sotheby's - Cadillac V-16 Sport Phaeton front

1930 Cadillac V-16 Sport Phaeton by Fleetwood – RM Sotheby’s

Matala saalistaja Cadillac V-16 Sport Phaeton näyttää yhä supertähden autolta ja juuri sitä tämä yksilö numerolla 702478 aikanaan olikin. Auton jälleenmyyjänä toimi Don Lee Cadillac Los Angelesissa ja ensimmäisen omistajan kerrotaan olleen Richard Arlen, eli eräs 1920-luvun valovoimaisimmista Hollywoodin tähdistä. Hän oli tunnettu autoharrastaja ja tallista löytyikin tämän Cadillacin lisäksi esimerkiksi Model J Duesenberg.

Tarinan mukaan Arlenin noutaessa autoaan myymälästä Mae West istui siinä. Tunnettu näyttelijätär oli kuulemma tokaissut Arlenille, että: ”Jos sinä et osta tätä, niin minä ostan”. West joutui pettymään, sillä auto oli siinä vaiheessa jo myyty Arlenille ja hän oli vain noutamassa sitä.

Arlen myi auton eteenpäin Kaliforniaan 1930-luvun loppupuolella. Noin 20 vuotta myöhemmin se myytiin James Brucker Seniorille, joka kuului tunnettuun Bruckerin sukuun. Bruckerit toimittivat autoja elokuviin ja heillä oli myös museo.

RM Sotheby's - Cadillac V-16 Sport Phaeton side

He rakensivat tämän kyseisen yksilön roolia varten vuoden 1964 elokuvaan The Carpetbaggers. Siinä Alan Ladd ajaa kyseisellä autolla, joka oli maalattu elokuvaa varten valkoiseksi ja somistettu vasikannahkaisin istuinpäällisin. Ladd esitti elokuvassa mahtailevan pyssymiehen roolia, joten auto sopi hänelle kuin nakutettu.

Autoi säilyi perheessä kunnes museo suljettiin ja siirtyi sittemmin eteenpäin. Muutaman omistajanvaihdoksen jälkeen se päätyi kattavaan entisöintiin, joka valmistui toukokuussa 1990. Tämän jälkeen auton nykyiset omistajat ostivat sen ja se on nyt heiltä huutokaupattavana lähes kahden vuosikymmenen omistuksen jäljiltä.

RM Sotheby's - Cadillac V-16 Sport Phaeton "low boy" trunk

Entisöinnistä löytyy kattavat dokumentaatio ja moni auton alkuperäisosa yhä tallella. Näihin kuuluu V-16 mallin mittaristot, taustapeili ja mallimerkinnät. Sekä satiininpunainen akryylimaali että ruskea nahkaverhoilu on säilynyt hyvin.

Auton mukana toimitetaan myös alkuperäinen auton ulkopuolinen erillinen tavaratilalaatikko, joka on varusteltu kolmella mittatilaustyönä valmistetulla laukulla. Tämä varuste on nykyään lähes mahdoton löytää. Muihin haluttuihin varusteisiin kuuluu esimerkiksi keulamaskin kiveniskusuoja ja useat valo-optiot.

Tämä Cadillac V-16 Sport Phaeton on myös voittanut useita palkintoja ja tunnustuksia upean kuntonsa ja historiansa voimin. Se on esiintynyt lisäksi monissa alan julkaisuissa. Auton kuntoa on hiljattain kohennettu uuden katon ja nahkaverhoilun osalta.

Harva säilynyt Cadillac V-16 Sport Phaeton omaa yhtä pitkän, tunnetun ja kattavan historian Hollywoodin keskiössä. Se tekee tästä yksilöstä poikkeuksellisen haluttavan, sillä kyseessä on todellinen valkokankaiden supertähti.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: RM Sotheby’s/ Erik Fuller, Lähde: RM Sotheby´s

Jaa artikkeli

Keskustelu