Honda CBR500R

Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 24.5.2019

Koeajo: 3x yhteisesti erilaiset – Honda CB500F, CB500X ja CBR500R

Hondan 500-kuutioiset jakavat tekniikan, mutta käyttötarkoituksiltaan kolmikko on reilusti eri teillä. Hyvää: moottorin luonne, käyttö- ja hankintakustannukset, ominaisuuksien tasaisuus. Huonoa: liian järkeviä moottoripyöriksi?

A2-ajokorttiluokan suurin sallittu moottoriteho on 35 kilowattia, ja täsmälleen tähän rajalle yltävät Hondat tarjoavat luokassaan paljon vastinetta rahalle. Hondan 500-kuutioinen kolmikko jakaa saman rungon ja tekniikan, mutta ajoasennoltaan ja käyttötarkoitukseltaan ne on muokattu yllättävänkin erilaisiksi.

Vuonna 2013 esitellyt mallit kokevat nyt toisen uudistuksensa. Ominaisuuksia on pyritty hiomaan entistä tasapainoisemmiksi ja persoonallisemmiksi. Koeajon perusteella japanilaisvalmistaja on onnistunut tavoitteissaan kiitettävästi.

Honda CB500F

Honda CB500F

Urheilullista luonnetta

Kaksisylinterinen rivimoottori yllättää urheilullisella äänellään. Heti ensimmäisten kilometrien aikana huomaa, että urheilullista ei ole pelkästään ääni, vaan myös moottorin luonne. Tehokäyrä nousee suoraviivaisesti punarajalle asti, ja paras vääntökin saadaan suhteellisen korkeilla kierroksilla, jolloin moottori houkuttelee käyttämään koko kierroslukualueen hyväksi.

Tehoa on 3 000 ja 7 000 r/min välillä neljä prosenttia aiempaa enemmän. Moottori vetää puhtaasti 2 000 r/min alkaen, mutta ripeämpi eteneminen edellyttää korkeampia kierroksia. 7 000 r/min yläpuolella värinät alkavat haitata mukavuutta.

Kytkinkahva vaatii 45 prosenttia aiempaa vähemmän sormivoimaa. Keveydestään huolimatta kahva on tunnokas. Vaihteisto on erittäin kevytkäyttöinen ja vaihdepolkimen liike lyhyt sekä täsmällinen. Kytkimen ja vaihteiston kevytkäyttöisyys ovat tärkeitä, sillä tämäntehoisella moottoripyörällä kumpaakin joutuu käyttämään ahkerasti.

CB500F

Honda CB500F

Matalasta 785 millimetrin istuinkorkeudesta huolimatta CB500F ei tunnu liian pieneltä 180-senttiselle kuljettajalle. Uusi leveämpi tankki tuo ison pyörän tuntua ajoasentoon. Nakumallin polttoaineensyötössä on painotettu vahvaa alakierrosvääntöä, ja moottori vastaakin pehmeästi kaasuun koko kierroslukualueella.

Ulkonäössä on selviä yhtäläisyyksiä isompiin CB1000R- ja CB650R-malleihin. Työmatkoille tai arki-iltojen mutkatiekurvailuun CB500F on hauska vaihtoehto. Kun ensiasennusrenkaina on vielä hyvästä sadekelin pidostaan tunnetut Michelin Road 5:t, turvallisuuskin on kohdallaan ajokelistä riippumatta.

Honda CB500F

Ajossa CB tuntuu 189 kilogramman ilmoitettua painolukemaansa kevyemmältä. Moottorin, jousituksen ja jarrujen keskinäinen tasapaino on onnistunut. Jousitus ja jarrut ovat toimivaa perustasoa, minkä ansiosta pyörän hinta on saatu puristettua edulliseen 8 290 euroon. Hinta-laatusuhteeltaan kyseessä on yksi markkinoiden parhaita pyöriä.

CBR500R

Honda CBR500R

Ajoasentoa on muokattu aiempaa nojaavammaksi siirtämällä ohjaustankoa eteen ja alas. Asento tuntuu maantiellä luontevalta, mutta ei kuitenkaan liian urheilulliselta kaupunkiajoon. Ilmoitettu 192 kilon painolukema ei ole erityisen alhainen, mutta kevyiden pyörivien massojen sekä runkogeometrian ansiosta CBR on ketterä ajettava.

Kevytkäyttöiset vaihteisto ja kytkin sopivat hyvin ”kaupunkisportin” tyyliin. Katteiden uuden muotoilun ansiosta aerodynamiikka on kohentunut, ja kuljettaja jää kypärää lukuun ottamatta hyvin katteiden suojaan. Nopeus- ja vaihdenäyttö ovat selkeitä, mutta pienikokoisen kierroslukumittarin luettavuus voisi olla parempi.

Honda CBR500R

Pehmeähkö jousitus on toiminnaltaan selvästi herkempi, eivätkä pienet patit tai kuopat lyö aiemman mallin tapaan sormille. Etujarrujen teho on sopiva; se riittää kaikkiin tilanteisiin, mutta ei ole sporttipyörämäisen haukkaava eikä siten aloittelijallekaan vaarallinen.

CB500X

Honda CB500X

CB500X on lähinnä katumaasturi. Uusi leveämpi etukate ja paremmin suojaava tuulilasi sekä 19-tuumainen eturengas tuovat uskottavuutta sekä ulkonäköön että soratieominaisuuksiin. Ajoasento on nyt pystympi ja väljempi. Korkeammalle nostettu ohjaustanko parantaa ajoasentoa seisaaltaan ajettaessa.

Dunlop Trailmax Mixtour -renkaat selviävät soralla yllättävän hyvin, kunhan katukuvioiduilla renkailla ei nosta vauhtia mahdottomuuksiin. Peräkkäisissä pateissa takajousituksen paluuvaimennus ei riitä, vaan takapää tekee muutaman heijaavan liikkeen. Ainoastaan takajousituksen esijännitystä voi säätää, mutta 9 000 euron hintaluokassa ei voikaan olettaa jousituksen olevan täysin säädettävissä.

Honda CB500X

Käyttötarkoituksen mukaan

Hinta ja ominaisuudet huomioon ottaen kyseessä on kolme hyvää vaihtoehtoa A2-luokan moottoripyöräksi. Lyhyillä matkoilla ja mutkateillä nakumalli CB500F on helppo ajettava, mutta tarjoaa hyvän suorituskyvyn.

Sporttimalli CBR antaa kuljettajalle suojaa ajoviimaa vastaan, mikä ilahduttaa kylmällä säällä, pidemmillä matkoilla sekä kovemmilla nopeuksilla ajettaessa

CB500X on yksi markkinoiden halvimmista crossovereista, mutta ominaisuudet riittävät soratiekurvailuun, kunhan rengasvalinta on oikea.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Honda

Kaikki koeajot

Uusimmat