Honda e:Ny1 sähköauto eny1 HR-V

Ajoneuvot Koeajo Sähköautot 9.8.2023

Koeajo: Honda e:Ny1 – sähkömalliston uusintalähtö on uskollinen merkilleen

Osittain väärinymmärretyn kaupunkiauto Honda e:n jälkeen japanilaisvalmistaja varautuu Euroopan mallistonsa sähköistämiseen uutta perusrakennetta myöten. Honda e:Ny1 on kuin HR-V, mutta autoilla ei ole juurikaan yhteistä.

Ilmeisesti hankalat mallinimet kuuluvat asiaan sähköautoilussa monien valmistajien kohdalla, mutta taas mennään. Honda e:Ny1 saattaa vaikuttaa konseptiauton nimeltä, mutta uusi nimitys viittaa Hondan uutukaiseen sähköautojen perusrakenteeseen, josta käytössä on etuvetopainos (e:N). 

Honda e:Ny1 sähköauto eny1

Autona Honda e:Ny1 rinnastuu helpoimmin saman malliston HR-V:hen, mutta samasta ulkonäöstä ja koosta huolimatta autoilla ei ole juurikaan yhteistä. Pidempien etu- ja takaylitysten takia e:Ny1 on noin kuusi senttiä pidempi, vaikka akseliväli on muutamia millimetrejä lyhyempi. Korirakenteissa on samankaltaisuuksia, mutta myös eroja, ja esimerkiksi ergonomisesta e:Ny1 lähtee omaan suuntaansa.

Honda e:Ny1 sähköauto eny1

Pyöristetyltä HR-V:ltä näyttävän olemuksen takana e:Ny1 kätkee hauskan yksityiskohdan keulaansa. Sähköisesti ylös nouseva latausluukku kätkee liittimen lisäksi valon. Luukun yläpuolella on kaksi valoa, joiden avulla auto kertoo latauksen tilanteesta ja reagoi keskuslukituksen käyttöön. 

Hondan tapaan

Sähköautona Honda e:Ny1 luottaa melko kompaktiin 68,8 kWh akkuun, josta käytettävissä on hiukan vähemmän. Akuston sijainti on nykytrendin mukaan auton lattiassa. Lataustehon huippu on maltilliset 78 kW, mutta Hondalla on haluttu panostaa latauskäyrän tasaisuuteen ilman dramaattisia porrastuksia. Tästä huolimatta 10-80% latausaika on 45 minuuttia, joten auto on suunniteltu useammin tapahtuville pienille latauksille. AC-latauksen huipputeho on 11 kW. 

Honda e:Ny1 sähköauto eny1

Etuakselille asennettu sähkömoottori tuottaa 150 kW ja liikuttaa autoa 310 Nm väännöllä. WLTP-toimintamatkaksi kerrotaan 412 kilometriä. 

Hondamaiseen tapaan autoon on tehty koko joukko lähes näkymättömiä optimointeja. Tehdas on kiinnittänyt paljon aikaa esimerkiksi ohjaustehostimen ja ohjausakselin hienosäätöön, pyöräntuentaan ja iskunvaimennukseen. Kaasupolkimen profiilissa on tavoiteltu ripeää kiihtyvyyttä ilman jyrkkiä potkaisuja, joiden Honda uskoo aiheuttavan osaltaan matkapahoinvointia. 

Honda e:Ny1 sähköauto eny1

Panoraamakatto on varustettu lämpöä eristävällä lasilla ja käytössä on myös pimennysverhot.  Yksi mielenkiintoisimmista ideoista liittyy taloudelliseen Econ-ajotilaan. Uudella Eco Heat -asetuksella auto osaa käyttää energiatehokkaampaa istuin- ja rattilämmitystä kompensoimaan ilmastoinnin lämmitystarvetta, joten lämmin tunne saavutetaan vähemmällä lämmitystyöllä. 

Honda on onnistunut puristamaan 4,4-metrisen täyssähköcrossoverin hiukan reiluun 17 00 kilogrammaan, mitä voi pitää sitäkin hyvänä suorituksena. Toisaalta kantavuutta on vain 350 kg. Maavaraa on 135 mm kuormaamattomana.

Puhtaalta pöydältä

Honda e:Ny1 yllättää myös ohjaamossa. Uusi kookas pystysuuntainen 15,1-tuumainen kosketusnäyttö perustuu tavallaan kolmeen kerrokseen, jossa radio ja ilmastointi valtaavat omat hyllynsä, ja tietoviihdejärjestelmän tyypillinen navigaatio tai älypuhelinpeilaus sijoittuvat ylähyllylle. Kyseessä on mielenkiintoinen ratkaisu ergonomiaongelmaan, jota ei oikeastaan pitäisi olla ensinkään.

Honda e:Ny1 sähköauto eny1

Kokonaan näyttöpohjainen 10,25-tuumainen mittaristo on esillä ilman varjostinta. Muutenkin kuljettajan ergonomiassa on tehty muutoksia, mutta kaikki löytyy onneksi toisella vilkaisulla, jos viime vuosien Hondat ovat tulleet jo tutuksi.

Honda e:Ny1 sähköauto eny1

Etupenkkien tiloissa ei ole valittamista ja takanakin olo on niin lokoisa, kuin auton koolta voi odottaa. Tavaratilaa on maltilliset 344–361 litraa malliversiosta riippuen, mutta se on laajennettavissa aina 1 176 litraan saakka.

Alustan osalta Honda e:Ny1 on jälleen hondamainen, eli jousituksen perusvireessä on suosittu kontrolloitua olemusta löllöpehmeyden sijaan. Auto ei myöskään kallistele ylimääräistä, vaikka ohjaus on sopivan pirteä taajama-ajoon. Poljinten reagointi on luontevaa, vaikka kaikkein räjähtävin teho onkin korvattu rullaavammalla kiihtyvyydellä.

Suomeen myöhemmin

Honda e:Ny1 on mielenkiintoinen toinen ponnistus japanilaismerkin sähköautomallistossa. Päätös tehdä auto maltillisen kokoisen akkupaketin ympärille on kunnioitettava, mutta akun latausominaisuudet vaativat vielä tutustumista arkikäytössä. Samoin hinnoittelun suhteen Honda e:Ny1 on mielenkiintoisessa asemassa, sillä saman kokoluokan sähköcrossovereisa on tuntuvaa kilpailua.

Honda e:Ny1 sähköauto eny1

Suomessa Honda e:Ny1 hinnoista ja aikataulusta kuullaan tarkemmin kesän jälkeen.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Honda

Kaikki koeajot

Uusimmat