Koeajo: Jeep Grand Cherokee 4xe – laiskanlinnalla maastoon
Jeep Grand Cherokee saapuu lataushybridinä Euroopan markkinoille. Ikoninen maasturimalli tuo mukanaan arkista luksusta ja vaivatonta maastokykyä samassa paketissa. Hyvää: tilat, maastokyvyt, mukavuus. Huonoa: toimintamatka sähköllä voisi olla parempikin.
Jeep Grand Cherokee täytti omana mallinimenään hiljattain jo 30 vuotta ja itse perusversio Cherokee täyttää jo 40 vuotta. Yhdysvalloissa Grand Cherokee uudistui jo toista vuotta sitten ja nyt uudet kujeet rantautuvat Eurooppaan lataushybridin voimin. Toki ratkaisevassa asemassa on myös Jeepin kuuluminen Stellantiksen merkkiarmeijaan, mutta verrattuna pienempään Avengeriin Grand Cherokee on selvästi perinteisempää amerikkalaista suunnittelua.
Jeep Grand Cherokeen WL-mallipolvi on saanut tuntuvasti terävämmän ilmeen turvonneen WK2:n jälkeen. Mutta se historiasta. Valoissa on uutta särmää ja keula on saanut jopa pientä haiprofiilia. Reilu 4,9 metriä pitkä Grand Cherokee on puhtaasti viisipaikkainen kookkaalla tavaratilalla.
Yllättävän ylellinen
Sisustan suhteen erottuu erityisesti ylellinen Summit-varustelu, joka nojaa Grand Cherokeen luksuspuoleen. Puu ja tumma nahka luovat heti pykälää ylellisemmän mielikuvan. McIntoshin äänentoistoa nähdään haroin autoissa, mutta Jeepille kyseessä on erottautumistekijä. Tilaa ja valoa on riittävästi. Kojelaudasta on siivottu pois painikkeita, mutta lämmitykseen ja ajoon liittyvät toiminnot on jätetty ulottuville.
Kojelautaan on saatavissa trendikäs 10,25-tuumainen apunäyttö kartanlukijalle ja näyttö on suunniteltu siten, että sitä ei näe kuljettajan paikalta. Kahden näytön välinen dynamiikka on hetkittäin erikoista. Varsinainen keskinäyttö on 10,1-tuumainen ja se käyttää Uconnect 5 -järjestelmää Stellantiksen amerikkamallien tapaan. Järjestelmää voi luonnehtia koeajon perusteella käyttökelpoiseksi. Lisäksi kuljettajalla on 10,25-tuumainen digimittaristo ja tuulilasin heijastusnäyttö.
Kuljettajalle Grand Cherokee on pienistä amerikkamaisuuksista huolimatta selkeä ajettava. Ohjaus on kevyehkö olematta ylitehostettu. Alustan toiminta on positiivinen yllätys, sillä nöyryydestä huolimatta korin liikkeet ovat hallinnassa ja amerikkalainen lötköys puuttuu. Ilmajousituksen ylin asento tuntuu mukavuudessa, joten se on jätetty lähinnä pahimpiin maastovenytyksiin.
Mutkaton maastossa
Normaaliajossa Jeep Grand Cherokeen maavara on 200 mm, mutta ilmajousituksella se on nostettavissa aina 275 mm saakka. Trailhawk-varustelu siistii puskureita sen verran, että lähestymiskulma on 35,5°, jättökulma on 29,8° ja ramppikulma on 22,2°. Kahluusyvyys on 610 mm.
Kookkasta luksussohvan olemuksesta huolimatta Jeep Grand Cherokee on siis suunniteltu reiluun menoon. Merkin omalla testiradalla malli selvisi samoista haasteista kuin Wranglerkin, vaikka rankimmissa haasteissa renkaat ja koko kääntyvät Grand Cherokeetä vastaan.
Lataushybridivoimalinja perustuu 2,0-litraisen turboahdetun neloskoneen ja kahden sähkömoottorin yhdistelmään. Ajalle tyypillisen starttigeneraattorin lisäksi vaihteiston yhteydessä on järeämpi 107 kilowatin sähkömoottori. Yhteensä järjestelmätehoa on 280 kW. Vaihteisto on kahdeksanpykäläinen alennusvaihteistolla ja nelivedolla. Jos pidossa ei ole moittimista, saattaa järjestelmä kytkeä etuakselin vapaalle. Ajotilavalinnalla auto tekee sopivat perusasetukset, joita voi tarvittaessa muokata.
Akun nimelliskoko on 17,3 kilowattituntia ja se riittää noin 45 kilometrin yhdistettyyn WLTP-toimintamatkaan. Lataaminen tapahtuu parhaimmillaan yhdellä vaiheella 7,4 kW teholla, joten lataamiseen kannattaa varata ainakin muutama tunti. Pelkällä sähkömoottorilla pystyy ajamaan mainiosti taajamassa, mutta valtaväylillä on tarve herätellä polttomoottori avuksi ainakin kiihdytyskaistoille.
Parhaimmillaan sähköajo on maastossa, jolloin auto etenee lähes äänettömästi. Maantiellä rengasmelu on hyvin hallinnasa ainakin Espanjan tiestöllä, mutta odotamme kotimaan koeajoa tarkempaa pohdintaa varten.
Suomeen 2024
Jeep Grand Cherokee on jälleen yksi sähköistetty malli maineikkaan amerikkalaismerkin tallissa. Stellantis ja 4xe-mallisto ovat tuoneet uutta puhtia sinänsä haluttavana koetun Jeepin asemaan Euroopassa. Meikäläiseen makuun suunniteltuun Avengeriin verrattuna Grand Cherokee on häpeilemättömästi yhdysvaltalainen, mutta pahimmat särmät on onneksi hiottu pois.
Suomessa Grand Cherokee nähdään keväällä 2024, mutta maahantuojan tavoitteena on, että hintoja ja tilauskirjoja päästäisiin kommentoimaan vielä tänä kesänä. Saksassa malliston hinnat alkavat 79 500 eurosta ja ajettu malliston ylellisin Summit on 99 900 euroa. Tulokas saattaa siis asettaa tuntuvan haasteen esimerkiksi Range Rover Sportille tai vähemmän maastopäteville saksalaisille.
Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen