Kawasaki 650

Ajoneuvot Koeajo 19.3.2021

Koeajo: Kawasaki Z 650 on huomiota herättämätön suosikki

Kawasaki Z 650 taistelee Yamaha MT-07:n kanssa keskiluokan nakupyörien suosikkimallin tittelistä. Hyvää: ominaisuuksien tasaisuus, moottorin laaja käyttöalue, kulutus. Huonoa: ohjaustangon muotoilu.

Kawasaki Z 650 on hiottu ominaisuuksiltaan tasaiseksi, eikä suuria särmiä ole jäänyt jäljelle. Hyvä niin, sillä juuri ajamisen helppous ja vaivattomuus ovat tässä koko- ja hintaluokassa tärkeitä ostoperusteita.

Muotoiltu pienikokoiselle

Keskikohdaltaan kapean rungon ja sopivan matalan istuinkorkeuden ansiosta jalat yltävät helposti maahan. Ainoa ajoasennossa aluksi häiritsevä asia on voimakkaasti taakse käännetty ohjaustanko. Se palvelee pienikokoisia kuljettajia, mutta kookkaammille suorempi tanko sopisi paremmin käteen.

Kawasaki 650

Käyntiääni on hiljainen, samoin vaihteiston toiminta. Ykkösvaihde riittää 73 km/h -nopeuteen, kakkonen 104:ään. Kuutosvaihteella satasen mittarinopeudessa kone kiertää 4 800 r/min. Välitykset ovat pyörän tehoon nähden sopivat.

Z 650 vaikuttaa ajossa pirteältä. Syynä ei ole korkea huipputeho, vaan moottorin suhteellisen terävä reagointi kaasukahvan liikkeisiin – jopa niin, että moottorijarrutukselta vedolle sekä päinvastoin siirryttäessä tuntuu selvä nykäisy, mikä korostuu pikkuvaihteilla.

Kytkinkahva on kevytkäyttöinen ja jopa tunnoton. Kaksisylinterinen rivimoottori vetää puhtaasti vajaasta 2 500 kierroksesta alkaen. Varsinaista tehopiikkiä ei yläkierroksilla ole havaittavissa.

Kawasaki 650

Jarruissa ja jousituksessa ei ole haettu ääriurheilullisia ominaisuuksia, vaan kustannustehokkuutta ja tasaisuutta. Siinä on myös onnistuttu. Jarrut ovat aloittelijallekin yllätyksettömät, ja ilahduttavasti takajarrukin on tunnokas sekä suhteellisen tehokas. Jousitus on melko pehmeä, samoin iskunvaimennus. Mukavuutta lisää pehmeä satula.

Näyttö selkeä, käyttö hankalaa

Selkeälukuinen mittaristo on lainattu Kawasakin isommista malleista. Ajotietokoneen näyttöjen rullaus ja nollaukset tehdään mittaristosta, joten käsi on irrotettava ohjaustangosta. Vilkkuvipu on muotoilultaan käteen sopiva, hyvin sijoitettu ja lisäksi tunnokas. Kuljettajalla ei juuri ole suojaa ajoviimaa vastaan, mikä hillitsee liian suuria ajonopeuksia. Viileällä kelillä ajetussa koeajossa eturengas varoitti selkeästi kuljettajaa pidon rajan lähestyessä. Koeajokulutus vaihteli 3,5 ja 4 litran välillä.

Kawasaki 650

Kawasaki Z 650 tekee kaiken kuljettajan toivoman huomaamattomasti ja yllätyksettömästi. Ominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään se osuu luontevasti 45-hevosvoimaisen Z 400:n ja 125-hevosvoimaisen Z 900:n välimaastoon. Ulkonäkökin on Z-perheeseen sopiva. Pyörän voi kuristaa helposti myös A2-luokan 35 kilowatin huipputehoon.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kawasaki

Kaikki koeajot

Uusimmat