Skoda Octavia Scout

Ajoneuvot Koeajo 8.9.2017

Koeajo: Kestosuosikin vetovoimaisin – Škoda Octavia Combi Scout

Škoda Octavia Scout yhdistää farmarin ja katumaasturin parhaat puolet samaan autoon. Hyvää: ajettavuus, tilat, varustelu, etenemis- ja vetokyvyt. Huonoa: sekava mittaristo.

Škoda Octavia Combin viehätysvoima on helppo ymmärtää. Luokkansa parhaat tilat yhdistettynä hyviin ajo-ominaisuuksiin ja kilpailukykyiseen hintaan vienee Octavian jatkossakin myyntitilastojen kärkipaikalle.

Kun pakettiin lisätään katumaasturin aineksia, kasassa alkaa olla jo suuren joukon unelmien täyttymys.

Skoda Octavia Scout

Scout-mallin kaava on ennestään tuttu: tavallista Octaviaa 30 mm korkeampi maavara, lokasuojien reunamuovit sekä katumaasturityyliset etu- ja takapuskurit. Matkustamossa erikoismallista muistuttavat Scout-logot istuinten selkänojissa, ratissa sekä kynnyslistoissa.

Skoda Octavia Scout

Teknisellä puolella vakiona on sähköisellä monilevykytkimellä toteutettu neliveto sekä paremmin pohjakosketuksia kestävä alusta. Kaava toimii hyvin mallisukupolvesta toiseen.

Muutama sentti merkitsee

Kolmen senttimetrin maavaralisä tuntuu numeroiden valossa vähäiseltä, mutta tosipaikan tullen se siitä on yllättävän paljon apua.

Skoda Octavia Scout

Kesämökille johtava soratiepätkä on useasti se paikka, missä auton etenemiskyvyt punnitaan – ainakin jos autonostajien ostoperusteita kysytään. Škoda Octavia Scout etenee tällaista polkua ilman pohjakosketuksia.

Lisäturvaa antaa tieto siitä, että alustan arimmat kohteet on suojattu. Mistään panssaroinnista ei kuitenkaan ole kyse, eli terve järki on syytä pitää mielessä, jos maasto-ominaisuuksia todella haluaa koetella.

Skoda Octavia Scout

Tasavahva suorittaja

Octavia Scout -mallistosta löytyy kolme moottoriversiota: 1,8-litraisen 180-hevosvoimaisen bensakoneen ohella kaupataan kaksilitraista dieseliä kahtena tehoversiona. Näistä 150-heppaisen jatkeena on manuaalivaihteisto, koeajetussa 184-hevosvoimaisessa puolestaan kaksoiskytkinautomaatti. Viimeksi mainittu on samalla malliston kallein.

Tehokkaan dieselmoottorin kyvyt pääsevät oikeuksiinsa nelivedon ansiosta. 6-vaihteinen laatikko vaihtaa hanakasti isommalle pykälälle, joten kierrokset pysyvät alhaisina ja moottorin ääni miellyttävän vaimeana.

Koeajoauton alla pyörivät 18 tuuman vanteet matalaprofiilisilla renkailla. Ne tuottavat jonkin verran rengasmelua muuten niin hiljaisessa farmarissa.

Skoda Octavia Scout

Kahden tonnin vetäjä

Vetokykyäkin Scoutista löytyy, sillä koukkuun saa kytkeä 2 000-kiloisen kärryn. Lisävarusteena saatava peräkärryavustin helpottaa vaunun kanssa peruuttelua.

Skoda Octavia Scout

Hyvä lisä on myös peruutuskamera, joka näyttää vetokoukun yläperspektiivistä. Sen avulla on helppo pakittaa riittävän lähelle ilman pelkoa kolhuista takapuskurissa. Ajonvakautus huomioi myös peräkärryn, ja tasaa kulkua esimerkiksi voimakkaassa sivutuulessa.

Korkeammasta maavarasta johtuen Scout kallistelee aavistuksen tavallista Octaviaa enemmän. Ero on vähäinen, sillä auto istuu edelleen tukevasti tiessä kiinni. Rajumpaan menoon kannattaa valita lähes samanhintainen Škoda Octavia RS 4×4.

Lisätietoja: www.skoda.fi/uusi-octavia-scout

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat