KTM 390 Adventure

Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 8.4.2020

Koeajo: Miniseikkailijan valinta – KTM 390 Adventure

KTM 390 Adventure sopii pienestä koostaan huolimatta monipuolisesti matkailuun ja maastoon. Hyvää: monipuolisuus, varustetaso, sopii isokokoisellekin kuljettajalle. Huonoa: ajotietokoneen näyttöjen pieni fonttikoko, hieman nykivä vaihdeavustin.

KTM tarjoaa nyt myös A2-kortilliselle kuljettajalle sopivan kevyen, mutta silti monipuolisen seikkailupyörän. Tekniikka perustuu 390 Dukeen, mutta pidemmillä joustomatkoilla, uudella muotoilulla ja paremmalla -varustelulla kyseessä on yhtä kokoluokkaa suurempi pyörä. Silti KTM 390 Adventure on vain 800 euroa 390 Dukea kalliimpi.

KTM 390 Adventure

Mitoiltaan täysiverinen seikkailija

Kulmikas, napakka ja 855 millimetrin korkeudella oleva satula antaa pyörästä heti kookkaan vaikutelman. Hallintalaitteet ja mittaristo ovat KTM:n muista malleista tutut. Väri-TFT-mittariston luettavuus on hyvä, joskin ajotietokoneen näyttöjen fonttikoko on pieni. Ohjaustangon katkaisimet ovat laadukkaat ja käteen sopivat, lisäksi valikkorakenne on selkeäkäyttöinen. Kuljettaja voi valita ABS-jarruista myös offroad-asetuksen, jolloin ABS toimii vain etupyörässä ja sallii sillekin enemmän luistoa. Luistonestossa on kaksi asetusta, on ja off.

KTM 390 Adventure

Välitykset ovat lyhyet: ykkönen riittää 57 km/h mittarinopeuteen, kakkonen 82:een ja kolmonen 108:aan. Yksisylinterinen 44-hevosvoimainen moottori tykkää kierroksista, ja suorituskyvyn esiin kaivamiseksi niitä on myös käytettävä. Se ei ole moite, vaan 390 Adventurea ajetaan kuten moottoripyörää kuuluu ajaa, käyttämällä ahkerasti vaihteita ja moottorin koko kierroslukualuetta hyväksi.

Hauska mutkateillä, pystyvä maastossa

Jousituksen toiminta on kaksijakoinen, itse jouset ovat jäykähköt mutta vaimennukset perussäädöissään pehmeät. Asvalttitiellä kevyt ja akseliväliltään lyhyt Adventure kääntyy herkästi mutkiin. Matka-ajossa pieni tuulilasi suojaa kohtuullisesti, ajoviima osuu kuljettajaa vain rinnan yläosasta ylöspäin.

KTM 390 Adventure

Maastoajossa 390 Adventure yllättää positiivisesti. Asvaltilla hienosti toimivat Continentalin renkaat purivat myös karkeaan espanjalaiskivikkoon, ja pienen totuttelun jälkeen maastopoluilla pystyi etenemään vauhdikkaasti. Seisaaltaan ajamiseen ohjaustanko on turhan alhaalla, jolloin ajoasennosta tulee kumara.

Alle 8 000 euron hintaluokassa on poikkeuksellista, että ABS-jarrut ja luistonesto huomioivat myös sivuttaiskallistuksen. Jousitus ja vaimennukset ovat säädettävät, ja ajamista helpottaa luistokytkin. Koeajopyöriin oli asennettu lisävarusteena saatava, molempiin suuntiin kytkimettömän vaihdon salliva vaihdeavustin – sellaista en muista ennen tavanneeni tässä kokoluokassa. Siis melkoinen määrä ominaisuuksia ja varusteita hintaluokassa, jossa kilpailijoita ovat ainoastaan -muiden merkkien käytetyt pyörät.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: KTM

Kaikki koeajot

Uusimmat