Ajoneuvot Koeajo 6.11.2022

Koeajo: Skoda Enyaq Coupé RS IV – Hienostuneen väkevä

Skoda Enyaq Coupé RS on ripeä perhesportti, jonka ajomukavuus on kohdillaan. Hyvää: ajomukavuus, RS-fiilis, muotokieli, sisätilat Huonoa: erikoinen jarrutuntuma

Skodan RS-perhe on aina kerännyt Suomessa merkittäviä myyntilukemia. Octavia RS lienee yksi maamme myydyimmistä tehomalleista, sillä siinä yhdistyy suomalaisen hartaimmat toiveet: suorituskyky ja farmarikori. Viimeisin tulokas Rally Sport -perheeseen on Skodan kaikkien aikojen tehokkain malli Enyaq RS.

Se, että automerkin tehokuninkuus menee sähkömallille, ei sinänsä ole yllätys. Tehoennätyksiä on vedelty uusiksi sähköisillä voimalinjoilla monella muullakin merkillä. Yksi tuoreimmista tällaisista tapauksista on Kia EV6 GT, jonka 585 hevosvoimaa eivät jätä kylmäksi. Aivan vastaaviin lukemiin Skoda ei yllä, mutta tulisuutta tšekkiläiselläkin on tarjota.

Enyaq RS jää kiusallisesti juuri alle 300 hevosvoiman tehorajan. 220 kW on hevosvoimiksi käännettynä 299. No, heppa sinne tai tänne. 220 kW ja 460 Nm tarjoavat suorituskyvyn, jollaista merkillä ei ole aiemmin ollut, sillä aiemmin tehokkaimman mallin manttelia pitänyt 280-heppainen Superb jää selkeästi takamatkalle.

Coupén kiihtyvyys on reipasta ja kookas perheauto kimpoaa lähtötelineistä sataseen 6,5 sekunnissa. Nopeaan kiihtyvyyteen auttaa neliveto, joka on etenkin liukkaalla kelillä ainoa oikea vaihtoehto.

Vaikka RS:n kiihtyvyyslukema väittää muuta, ei Skoda tunnu rajulta. Kiihtyvyys on tasaista ja jollain tapaa huomaamatonta. Useassa tapauksessa raakaa kiihtyvyyttä korostetaan erityisen kovalla alkurepäisyllä, mutta ei Enyaqissa. Tuntuma on enemmänkin hienostuneen väkevä.

Coupé-muodot ja reilut tilat

Skoda Enyaq on ollut markkinoilla jo pidemmän aikaa, mutta coupé-malli on tuoreempi ilmestys. Korimallin muutos on tehnyt hyvää, sillä sähköautoilun aallonharjalla ratsastava malli on kieltämättä tyylikäs tapaus.  Tiloistakaan ei olla jouduttu tinkimään, sillä coupé on mitoiltaan käytännössä sama kuin perusmallikin.

Coupé-malin jykevimmälle voimalinjalle tarjoillaan akkua 77 kWh:n edestä. Lukema on VAG-konsernin sähköautoista tuttu ja samaa akustoa käytetään lähes kaikissa Volkswagen ja Cupra-malleissa. Skodan tapauksessa se riittää 499 kilometrin toimintamatkaan WLTP-mittaustavan mukaan. Sekalainen ajo viileässä syyskelissä kuluttaa akun kapasiteetin 350-400 kilometrissä.

Enyaq on coupé-mallin myötä saanut pienen päivityksen latausnopeuteen ja tällä haavaa akku ottaa varausta sisään parhaimmillaan 135 kilowatin teholla. Tämä nopeuttaa matkantekoa mukavasti. Kannattaa tosin muistaa, että maksiminopeudella lataaminen on monen asian summa.

Koeajolla 135 kilowatin lastaustehoon ei ylletty, vaan parhaimmillaan Skoda latasi itseään 59 kW nopeudella. Laturin maksimikapasiteetti oli 200 kW ja akun varaustila hieman yli 30 prosenttia. Syy piilee Skodan latauskurvissa, joka kertoo sen, kuinka nopeasti auto voi ottaa latausta vastaan.

Enyaqin kiivain latausnopeus on mahdollista noin 7–29 prosentin välillä, minkä jälkeen nopeus laskee alle 100 kW:n. 45 prosentin kapasiteetilla lataus laskee jo 70 kW:n tuntumaan ja niin edelleen. Lataus siis hidastuu sen mukaan kun akun varaustila nousee. Lisäksi kokonaisuuteen vaikuttaa ilman lämpötila. Tähän sähköautoilijan kannattaa totutella.

Paras RS-malli?

Skoda Enyaq Coupé on melkeinpä merkin paras RS-tuoteperheen automalli. Siinä missä esimerkiksi Octavia RS on aina ollut ujosti sporttinen malli, on Enyaq oikeasti suorituskykyinen perheauto. Enyaq kisaa parhaan RS-mallin tittelistä Kodiak RS:n kanssa rinta rinnan.

RS:n ajotuntuma on erinomainen ja alusta hyvä kompromissi mukavuutta ja urheilullisuutta. Alusta on perässä sentin ja keulassa puolitoista senttiä perusmallia matalampi. Koeajoautossa on Ultra-paketti, mikä tarkoittaa mm. progressiivista ohjausta ja mukautuvaa alustaa. Ajotilat vaikuttavat siihen miltä Skoda tuntuu.

Ajotilat vaikuttavat alustan lisäksi myös muuhun käytökseen. Enyaqista kuoriutuu mode-painikkeen avulla äkäinen sportti tai pihistelevä ekoilija. Ohjaustuntuma on hyvä ja ajomukavuus kohdallaan. Enyaq on luokassaan yksi mukavimmista sähköautoista.

Yksi erikoisuus Skodan ajettavuudesta löytyy. Se on jarrupolkimen tuntuma. Välillä Enyaqia ajaessa tuntuu, että jarruteho olisi kateissa, sillä polkimen joutuu painamaan syvälle kohti keulaa. Koeajolla tämä yllätti pariin otteeseen ruuhkassa ajaessa.

Sisätilat ovat hulppeat. Vaikka Enyaq Coupé on linjoiltaan perusmallia sirompi, ei se näy ohjaamossa tai tavaratilassa. Litroissa ero on vaivaiset 15, eli käytännön merkitystä sillä ei ole. Auto nielaisee sisään viisi matkustajaa vaivatta, eikä kummallakaan penkkirivillä tarvitse kärvistellä.

Vakionopeudensäädin elää omaa elämäänsä

Erityisen ilahduttava asia ohjaamossa ovat ratin kytkimet, jotka ovat Volkswageneista poiketen oikeita painikkeita. Molemmille peukaloille on tarjolla rullasäätimet, joiden toiminta on sulavaa. Mikä nautinto onkaan operoida oikeilla napeilla ja rullilla onnettomien hipaisukytkimien sijaan.

Autosta löytyy myös adaptiivinen vakionopeudensäädin, joka tunnistaa liikennemerkkejä ja hyödyntää karttatietoja. Perusasetuksella Skoda ottaa vakionopeudensäätimen lukeman tarjolla olevista tiedoista ja säätää nopeuden sen mukaan.

Auto siis hiljentää kai kiihdyttää vauhdin ennakoiden rajoituksen mukaiseen tasalukemaan, kuten 80 km/h. Järjestelmässä ei lähtökohtaisesti ole lainkaan toleranssia, vaan vauhti säädetään kilometrilleen rajoitukseen. Tämä tekee ajamisesta paikoin melkoista jarruttelua ja kiihdyttelyä.

Järjestelmä ei ole aivan aukoton, sillä välillä auto kiihdyttää yllättäen vauhtinsa keskellä 80 km/h aluetta 120 km/h -lukemaan. Alueella ei ole liikennemerkkiä näkyvissä, eikä rajoitus vaihdu. Kyseessä lienee virheellinen karttatieto, joka tekee tepposet autolle. Tällaisiin tilanteisiin toivoisi päivitystä.

Skoda Enyaq on kerännyt hyviä myyntilukuja, mikä ei kyllä ihmetytä, sillä tuote on kunnossa. Coupé-mallisena auto on entistäkin tyylikkäämpi ja kokonaisuuden kruunaa ruudikas RS-voimalinja. Sähkömaailmassa lisähevoset ovat niin halpoja, että niitä kannattaa ottaa aina kun siihen tarjotaan mahdollisuus.

Ainoa isompi pohdinnan paikka Enyaqin tehomallissa on hinnoittelu. RS-versio maksaa ilman lisävarusteita reilut 65000 euroa. Se ei kuulosta mahdottoman pahalta, mutta jos haussa on sporttisempi sähköauto, saa suunnilleen samaan hintaan esimerkiksi BMW i4 M50:n tai Kia EV6 GT:n. Tuossa kaksikossa suorituskykyä on selkeästi Skodaa enemmän. Perheautona Skoda kuitenkin vie voiton.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat