22.2.2024

Koeajo: Volkswagen Tiguan – eläinhybridi kulkee nyt 100 km murisematta

Volkswagen Tiguan eHybrid lataushybridi

Suosittu Volkswagen Tiguan uudistuu kauttaaltaan ja osoittaa, että polttomoottoriautoissakin tapahtuu vielä. Hyvää: tilat, lataushybridin ominaisuudet. Huonoa: ei ladattavaa nelivetoa mallistossa.

2007 markkinoille saapunut Volkswagen Tiguan muodostui nopeasti kansan suosikiksi, sillä periaatteessa Passatiin verrattavat ominaisuudet sai nyt korkeammassa korissa. Ylhäisempi ajoasento ja helpompi kulku vetosivat moniin alusta saakka, ja toisaalta neliveto toi mielenrauhaa, jos asuinpaikka ei ollut kehäteiden tuntumassa. 

Volkswagen Tiguan eHybrid lataushybridi

Kolmanteen mallipolveen lähdetään vahvoista asemista, sillä myös Tiguanin toinen sukupolvi on ollut suosittu. Volkswagen esitteli auton perusrakenteen MQB Evo -päivityspaketin viime kesänä, joten kolmos-Tiguan perustuu nyt upouusille rakennuspalikoille. Luvassa on enemmän digiä (painikkeita unohtamatta) ja enemmän sähköä voimalinjavalikoimassa. 

Volkswagen Tiguan eHybrid lataushybridi

Tiguanin nimi tulee Saksassa järjestetystä nimikilpailusta, jossa yleisö sai äänestää suosikkinsa erilaisten eläimien nimiä yhdistävistä sanoista. Voittajaksi nousi tiikerin ja leguaanin yhdistelmä. Nimikilpailun jäljet näkyvät Tiguanin takaovien lasien pieninä eläinmerkkeinä.

Volkswagen Tiguan uusi 2024 lataushybridi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyöreämmät leukaperät

Uuden Volkswagen Tiguanin leveys ja akseliväli ovat ennallaan. Korkeudessa uusi auto on 4 mm korkeampi ja pituudessa eroa on 30 mm. Samalla auton muotoa on viilattu esimerkiksi tuomalla ovenkahvat alemmas, muovaamalla niin sanottua vyötärölinjaa ja muokkaamalla A-pilareita, jotta tuulilasi vaikuttaa tasaisemmalta. Ilmanvastuskerroin on parantunut 0.28:aan. Pyöreämpien puskurien lisäksi Tiguanissa on takavaloja yhdistävä valopalkki, jollainen löytyy varustelusta riippuen myös keulalta.

Volkswagen Tiguan eHybrid lataushybridi

Muutosten ansiosta Tiguanissa on entistä enemmän pääntilaa etu- ja takaistuimilla. Takapenkkiläiset voivat myös liikuttaa istuimiaan pituussuunnassa ja säätää myös selkänojan kulmaa. Tavaratilassa polttomoottoriversioiden kontti on 37 litraa suurempi ja enimmillään tavaraa mahtuu 1 650 litraa penkit kaadettuna. Lataushybridissä tavaratila on 162 litraa pienempi.

Muuten sisustan teemoina ovat digi ja mukavuus. Älypuhelimen latausalustoja on kaksi ja ne ovat jäähdytettyjä, USB-C-liittimissä on tehoa peräti 45 wattia ja vaihdevalitsimen tilalla on nyt säilytystilaa. Keskikonsolista löytyy myös uusi monitoimirulla, joka on ottanut inspiraationsa 4Motion-nelivedon ajotilarullasta. Digirullalla hallitaan tosin kaikkea ajotiloista tunnelmavalaistukseen ja äänenvoimakkuuteen.

Kuljettajalla on edessään 10-tuumainen digimittaristo. Kojelaudan keskellä on 12,9-tuumainen kosketusnäyttö, joka vaihtuu varustelun myötä 15-tuumaiseen. MIB4-tietoviihdejärjestelmä on tuttu muun muassa ID.7:sta. Muokattavien ja selkeämpien valikoiden lisäksi järjestelmään kuuluu Ida-ääniavustin, jolta voi myöhemmin kysyä “mitä vaan” tulevan ChatGPT-tekoälypäivityksen myötä. 

Sisustan valaistusta on kehitetty muun muassa apukuljettajan edessä olevan kuviopaneelin avulla. ErgoActive Plus -istuimissa on hyvien säätövarojen lisäksi 10-alueinen selkähieronta ja mahdollisuus ohjelmoida istuimen lämmitys tai tuuletus ulkolämpötilan mukaan.

Sähköä tai nelivetoa

Voimalinjapuolella uusi Tiguan luottaa päivitettyyn palettiin. Malliston eräänlaisena aloitusportaana ovat 1,5-litraiset eTSI-bensiinimoottorit kevythybriditekniikalla. 96 ja 110 kW moottorit ovat aina seitsemänvaihteisen DSG-kaksoiskytkinautomaatin ja etuvedon parina. 

Suomessa 2,0-litraiset moottorit nähdään 4Motion-nelivedon ja seitsemänvaihteisen DSG-automaatin kanssa. Bensiinimoottorien tehot ovat 150 kW ja 195 kW, dieselin ollessa 142 kW. 

Volkswagen Tiguan eHybrid lataushybridi

Kaupankäynnin kannalta mielenkiintoisimpia lienevät eHybrid-lataushybridit (yhteisteho 150 kW tai 200 kW). Molemmat versiot perustuvat 1,5-litraiselle bensiinimoottorille, josta tosin otetaan eri määrä tehoa versiosta riippuen (110 kW tai 130 kW). Sähkömoottorin teho on 85 kW. Vaihteistona on kuusivaihteinen DSG ja vetotapana on etuveto. On epätodennäköistä, että lataushybridistä nähtäisiin nelivetoversio erilaisista paketointisyistä johtuen.

19,7 kilowattitunnin akku on tuntuvasti isompi kuin väistyvässä Tiguanissa ja se riittää noin 100 kilometrin ajomatkaan WLTP-syklillä mitattuna. Se riittänee useimpiin arkiajoihin helposti. Myös lataustehossa on tuntuvaa kehitystä, sillä Type 2 AC-latauksen huipputeho on nyt 11 kW. Tiguan eHybridissä on vakiovarusteena myös 50 kW huipputehoon yltävä CCS-pikalataus, mikä voinee olla kätevä esimerkiksi pidemmän maantiematkan kahvitauolla. 

Volkswagen Tiguan eHybrid lataushybridi

Maavaraa Tiguanissa on enimmillään 184 mm, kun kyseessä on kuormaamaton eTSI-kevythybridi. Kuorma ja raskaammat voimalinjat vähentävät maavaraa.

Liiku kuin leguaani

Nizzan alueen routavapailla tieosuuksilla Tiguan kulkee tasaisesti ja hiljaisesti. Äänieristystä voi luonnehtia parantuneeksi ja suorastaan hyväksi. Muun melun puuttuessa esimerkiksi dieselin roklotus kuuluu hiljaa keulalta. Suomen tiestön rengasmelu jää myöhemmin kuultavaksi.

Alustan liikkeissä Volkswagen Tiguan tuntuu pehmeämmältä kuin ennen ja muutos tuntuu myös korin liikkeinä. Osa muutoksesta kuuluu uudelle lisävarusteiselle DCC Pro -iskunvaimennukselle, jossa säädettävät kaksiventtiili-iskunvaimentimet antavat enemmän mahdollisuuksia sisään- ja ulosjoustojen hallintaan. 

Volkswagen Tiguan eHybrid lataushybridi

DSG ja TDI ovat tuttu yhdistelmä, eikä niistä ole isommin mainittavaa nytkään. Ajokokemuksena eTSI-kevythybridit kyllä erottuvat väännökkäästä dieselistä, mutta ero ei ole järin merkittävä, kunhan antaa vaihteiston ja moottorin tehdä töitään.

Lataushybrideissä Volkswagen on halunnut ottaa tuntuvampia kehitysaskelia, joten isomman akun ja voimakkaamman sähkömoottorin lisäksi hybridivoimalinjan toimintalogiikkaa on säädetty. Vaihteenvaihtoja on karsittu lisäämällä sähköavun määrää esimerkiksi ylämäessä ja Eco-ajotilasta on haluttu tehdä entistä miellyttävämpi käyttää samalla tempulla. Lataushybridi vaihtaa toimintatilaansa pehmeästi. Käytössä on myös hybridiajon suunnittelu navigaattorin avulla, jolloin akkuajo voidaan kohdistaa esimerkiksi kaupunkien keskustoihin. Polttoainetankki ja akku täynnä Tiguanin toimintamatka on yli 800 kilometriä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ennakkomyynnissä nyt

Sähkövallankumouksen kynnyksellä Tiguanin kaltainen uutuus ei ehkä tunnu erityisen jännittävältä, mutta kyseessä on varmalla reseptillä keitetty auto ihan vain arkeen. 

Volkswagen Tiguan -malliston ennakkomyynnin hinnat alkavat tällä hetkellä Suomessa 1,5 eTSI 96 kW -moottoriversiosta ja Comfort Business -varustelusta. Tuolloin hintalappuun kirjoitetaan 33 900 euroa. Kevythybridien lisäksi ennakkomyynnissä ovat 2,0-litraiset TDI 4Motionit ja maltillisemman tehoinen eHybrid-lataushybridi, joka alkaa 44 700 eurosta.

Myöhemmin mallistoon saapuvat 2,0-litraiset TSI 4Motionit ja nyt koeajettu tehokkaampi eHybrid. Voimalinjoista on kuitenkin arviohinnat jo nyt. 

Maahantuojan mukaan Tiguan eHybridien toimitukset alkavat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä, eli Suomeen syksyllä.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Volkswagen Tiguan eHybrid 200 kW Elegance Business

LATAUSHYBRIDI, etuveto
4-syl. bensiinimoottori 1 498 cm3
6-v. automaattivaihteisto
200 kW (272 hv), 400 Nm

Akku netto 19,7 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
CCS: 50 kW

WLTP-kulutus 0,85 l/100km (arvio)
CO2-päästöt 20 g/km (arvio)
toimintamatka sähköllä 100 km

Suorituskyky 0–100 km/h 7,2 s
huippunopeus 215 km/h

Mitat
Pituus 4 539 mm
Leveys 1 842 mm
Korkeus 1 660 mm
Akseliväli 2 676 mm
Tavaratila 490–1 486 l

Omamassa 1 890 kg
perävaunu 2 000 / 750 kg

Euro NCAP ei testattu
Takuu 2 v
hybridijärjestelmä 8 v / 160 000 km

Hinta alkaen 49 900 € (arvio)

Luetuimmat